Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre vergeturi: ce sunt si cum poti scapa de ele

Schimbarea bruscă cauzează colagenul și elastina, care susțin pielea noastră, să se rupă. Pe măsură ce pielea se vindecă, pot apărea vergeturi.

vergeturi

Ce sunt vergeturile

Cauze pentru vergeturi

Remedii pentru vergeturi

Poate ceva să împiedice vergeturile?

Când să apelezi la un dermatolog pentru vergeturi

Ce sunt vergeturile

O vergetura este un tip de cicatrice care se dezvoltă atunci când pielea se întinde sau se micșorează rapid. Schimbarea bruscă cauzează colagenul și elastina, care susțin pielea noastră, să se rupă. Pe măsură ce pielea se vindecă, pot apărea vergeturi.

Nu toată lumea dezvoltă aceste benzi înguste pe pielea lor. Nivelurile hormonului fluctuant par să joace un rol. De asemenea, puteți avea un risc mai mare dacă persoanele din familia dvs. au vergeturi.

Cauze pentru vergeturi

Dacă veți face vergeturi, este cel mai probabil să faceți acest lucru în aceste momente:

  • Creșterea care se întâmplă la pubertate
  • Graviditate
  • Rapidă pierdere în greutate sau câștig
  • Atunci când aveți o creștere rapidă a mușchilor
  • Aplicarea unui corticosteroid pe piele pentru o lungă perioadă de timp poate provoca, de asemenea, vergeturi. Dacă aveți boala lui Cushing sau sindromul Marfan, puteți vedea vergeturi.

Atunci când apar vergeturi pentru prima oara, ele tind să fie roșii, violete, roz, roșiatic-maro sau maro închis, în funcție de culoarea pielii.

Citește și:

În timp, culoarea se estompează și benzile înguste se scufundă sub piele. Dacă rulați degetul peste o marcă de întindere matură, veti simți adesea o ușoară depresie a pielii.

Remedii pentru vergeturi

Ca orice cicatrice, vergeturile sunt permanente, dar tratamentul le poate face mai puțin vizibile. Tratamentul poate, de asemenea, ajuta la atenuarea mancarimii.

Este important să înțelegeți că nu există un singur tratament pentru toată lumea - și multe produse par să nu funcționeze deloc. Iată ce au descoperit cercetătorii despre numeroasele tratamente pentru vergeturi.

Creme, lotiuni și geluri pentru vergeturi: Cercetătorii au studiat multe dintre cremele, loțiunile și gelurile vândute pentru a trata vergeturile. Deși niciun produs nu pare să ajute tot timpul - și unele nu par să ajute deloc - cercetătorii au descoperit câteva hack-uri utile.

Citește și:

Dacă doriți să încercați una dintre aceste creme, loțiuni sau geluri pentru a distruge vergeturile, asigurați-vă că:

Utilizați produsul pe vergeturile întâlnite noi.

Masați produsul în vergeturile dumneavoastră.

Acordati timp pentru a masa produsul ușor în piele. Acest lucru poate fi mai eficient.

Aplicați produsul în fiecare zi timp de câteva săptămâni.

Remedii interne: În studii, remediile populare folosite acasă nu au funcționat. Cercetătorii au descoperit că niciuna dintre vergeturi nu a dispărut atunci când oamenii au masat uleiul de migdale, untul de cacao, uleiul de măsline sau vitamina E în vergeturile lor.

În două studii ample, aplicarea acidului hialuronic în vergeturile precoce a făcut ca vergeturile să fie mai puțin vizibile.

Citește și:

Tretinoinul este un retinoid, care poate, de asemenea, face vergeturile precoce mai puțin vizibile. Într-un studiu, persoanele care au aplicat această cremă pe baza de rețetă în fiecare noapte timp de 24 de săptămâni au avut urme mai puțin vizibile. Cei care nu au aplicat crema au văzut că vergeturile lor devin mai mari. Alte studii au găsit rezultate similare.

Retinolul, un alt tip de retinoid, poate, de asemenea, ajuta la estomparea vergeturilor timpurii.

Proceduri pe care dermatologii le fac: Dermatologii folosesc următoarele proceduri pentru a face ca vergeturile să fie mai puțin vizibile, dar niciuna dintre acestea nu va poate scăpa de vergeturi in adevaratul sens al cuvantului:

  • Peeling chimic
  • Terapie cu laser
  • Microdermabraziunea
  • Frecventa radio
  • Ecografie

Pentru a vă oferi cele mai bune rezultate, dermatologul dvs. poate utiliza mai multe proceduri. De exemplu, dermatologul dvs. vă poate trata cu radiofrecvență și cu un laser cu lumina pulsatila.

Citește și:

Cu toate procedurile, efectele secundare sunt posibile. În mâinile calificate ale unui medic dermatolog certificat, efectele secundare tind să fie minore și temporare. Este obișnuit să aveți uneori roșeață și umflături după o procedură. Roșeața și umflarea tind să dispară în câteva ore sau zile.

Un dermatolog vă poate spune dacă oricare dintre aceste tratamente ar fi potrivit pentru dvs., având în vedere sănătatea, vârsta și durata cât ați avut vergeturile.

vergeturi foto: By BLACKDAY, Shutterstock

Poate ceva să împiedice vergeturile?

Răspuns scurt: Poate.

Cercetătorii au descoperit că multe remedii spuse pentru a preveni vergeturile nu funcționează. În studii, nici uleiul de migdale, untul de cacao, uleiul de măsline și nici vitamina E nu au împiedicat vergeturile.

Citește și:

Alte ingrediente pot funcționa. Cercetătorii au descoperit că produsele care conțin centella sau acid hialuronic pot ajuta la prevenirea vergeturilor. Centella este o plantă, iar pielea noastră conține în mod natural acid hialuronic.

Când să apelezi la un dermatolog pentru vergeturi

Tratamentele pentru vergeturi pe care le puteți cumpăra la un magazin sau online pot fi scumpe. Dacă vă aflați intr-o perioada in care petreceti mult timp și bani fără a obține rezultate, vedeți un dermatolog.

Procedurile din biroul dermatologului s-au dovedit mai eficiente decât cremele, loțiunile și gelurile. Dermatologii vă pot spune și despre orice produs nou sau procedură care vă poate ajuta.

Foto prima pagina: By BLACKDAY, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
6 Februarie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.