Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre viroza: semne, simptome si cum se raspandeste

Spălați-vă mâinile cât mai curând posibil după strănut sau tuse și după contactul cu descărcările de nas și gât sau cu articole murdare.

Ce este viroza?

Cum se raspandeste viroza

Semne si simptome viroza

Diagnostic viroza

Tratament pentru viroza

Profilaxie

Ce este viroza?

Infecțiile virale reprezintă mai mult de 60% din bolile acute respiratorii. Virusul sincițial respirator (VRS) și virusul parainfluenza sunt cei mai frecvenți agenți etiologici. După transmiterea prin aerosoli cu picături mari sau prin contact direct, virușii câștigă intrarea în celulele gazdă prin intermediul proteinelor virale specifice de suprafață; ulterior, mecanismele patogenetice provoacă leziuni tisulare și duc la o boală clinică.

În unitatea de terapie intensivă, suportul principal al tratamentului este în primul rând de susținere. Tratamentul nespecific poate include beta-agoniști nebulizați, aminofilină și steroizi. Ribavarina este singurul agent antiviral specific aprobat pentru infecția cu virusul sincițial respirator, dar eficacitatea acestuia rămâne controversată. Terapiile noi și vaccinurile oferă speranță pentru un rezultat îmbunătățit din infecțiile respiratorii virale, cum ar fi VSR.

Citește și:

Infecțiile respiratorii virale (VRI) includ răceli, gripa și bronșiolita.

Respirator înseamnă ceva care afectează plămânii și căile respiratorii (pasaje de respirație). VRI-urile pot provoca tuse, strănut, nasuri scurte, dureri în gât sau febră.

Viral înseamnă ceva care este cauzat de un virus. Virușii care produc VRI includ virusuri sincițiale respiratorii (RSV), virusuri gripale, virusuri parainfluenza, adenovirusuri și rinovirusuri. Rinovirusurile sunt virusii care cauzează răceala comună.

VRI-urile nu sunt cauzate de nici unul dintre următoarele lucruri, deși simptomele pot fi similare:

  • bacterii, cum ar fi streptococul grupului A (Strep) sau pertussis
  • medicamente
  • alte afecțiuni medicale.

Există multe tipuri diferite de viruși care pot afecta pasajele de respirație și pot provoca boli respiratorii cum ar fi o boală asemănătoare racelii sau gripei. Unele dintre virusurile respiratorii obișnuite includ virusul gripal, virusul sincițial respirator, virusul parainfluenza, adenovirusul, rinovirusul, metapneumovirusul uman și enterovirusul. Infecția cu virus gripal și infecția cu virusul sincițial respirator nu sunt incluse în această fișă, deoarece sunt acoperite în altă parte.

Citește și:

Cum se raspandeste viroza

Infecțiile respiratorii virale sunt răspândite atunci când o persoană infectată vorbește, tuseste sau strănuta mici picături care conțin agenți infecțioși în aer. Picăturile din aer pot fi respinse de cei din apropiere. Virușii sunt de asemenea răspândiți prin contact direct cu o persoană bolnavă sau prin contact indirect cu mâinile, țesuturile sau alte articole murdare prin deversări ale nasului și gâtului. Infecțiile cu enterovirus și adenovirus sunt, de asemenea, răspândite prin contaminarea mâinilor sau obiectelor cu fecale infectate.

viroza

Semne si simptome viroza

Semnele și simptomele variază în funcție de virusul care provoacă boala. Majoritatea virusurilor respiratorii cauzează simptome asemănătoare racelii sau boli asemănătoare gripei.

Citește și:

Semnele și simptomele frecvente includ:

  • febră
  • tuse
  • nas care curge
  • strănut
  • Durere de gât
  • durere de cap
  • dureri musculare
  • oboseală
  • stare de rău (senzație de rău)

Majoritatea oamenilor isi îmbunătățesc simptomele în câteva zile.

Uneori, boala poate duce la complicații. Tipurile de complicații depind de virusul particular, dar pot include:

  • pneumonie (infecție sau inflamație pulmonară)
  • bronsiolita (inflamația trecerilor mici de aer în plămâni)
  • crupă
  • sinuzita
  • meningită (inflamația mucoasei creierului și măduvei spinării)
  • encefalita (inflamația creierului)

Diagnostic viroza

Nu sunt întotdeauna necesare teste de laborator; cu toate acestea, infecția poate fi confirmată prin testarea de laborator a mucusului din spatele nasului sau gâtului.

Citește și:

Perioadă de incubație

(timpul dintre infectarea și dezvoltarea simptomelor)

De obicei, de la 1 la 10 zile, variază în funcție de virusul specific

Perioada infecțioasă

(timpul în care o persoană infectată poate infecta alte persoane)

Perioada infecțioasă variază foarte mult și depinde de virusul specific. Cu toate acestea, infecțiile respiratorii, de obicei, virale sunt cele mai contagioase în primele câteva zile de simptome. În unele cazuri, persoanele cu infecție pot elimina virusul (și astfel rămân infecțioase) pentru o perioadă de timp după ce s-au recuperat de la infecție.

viroza

Tratament pentru viroza

Nu este necesar un tratament specific pentru infecțiile respiratorii ușoare virale. Majoritatea oamenilor se recuperează cu odihnă și daca beau o mulțime de fluide. Paracetamolul poate fi utilizat pentru ameliorarea simptomelor, dar trebuie utilizat în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Aspirina nu trebuie administrată copiilor cu vârsta sub 12 ani, cu excepția cazului în care medicul le recomandă în mod special.

Citește și:

Medicamentele antivirale pot fi utilizate pentru infecții respiratorii virale severe sau prelungite, cum ar fi infecția cu virusul gripal. Antibioticele nu ajută, chiar dacă sunt adesea prescrise.

Când să solicitați sfatul medicului

Cereți sfatul medicului dacă sunteți îngrijorat de simptomele dumneavoastră sau aveți oricare din următoarele:

  • agravarea simptomelor
  • dificultăți de respirație
  • confuzie
  • incapacitatea de a menține lichidele din cauza vărsăturilor
  • simptomele de deshidratare (cum ar fi amețeli atunci când stau în picioare sau trec mult mai puțin urină decât în ​​mod obișnuit) au aparut.

Profilaxie

Spălați-vă mâinile cât mai curând posibil după strănut sau tuse și după contactul cu descărcările de nas și gât sau cu articole murdare. Utilizați săpun și apă sau o frecare de mâini pe bază de alcool.

Citește și:

Acoperiți tusea sau strănutul cu o batista sau cu mana.

Ștergeți frecvent toate suprafețele frecvent atinse cu o cârpă de curățare umezită cu detergent sau cu alcool.

Evitați împărtășirea vaselor de mâncare cu persoane care suferă de infecții respiratorii.

Foto: By ViDi Studio, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
20 Februarie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.