Setari Cookie-uri

Sarcina la 30 de ani. Sarcina la 40 plus. Care sunt diferențele?

Cursuri universitare, specializări, apoi carieră și găsirea partenerului pereche. Sunt lucruri firești, dar care te trec, aproape fără să-ți dai seama, de granița celor 30 de ani. Și poate chiar mai mult de atât. Iar când crezi că toate lucrurile s-au așezat nu-ți rămâne decât să-ți mai îndeplinești decât un vis, cel de a deveni mamă. 

Cursuri universitare, specializări, apoi carieră și găsirea partenerului pereche. Sunt lucruri firești, dar care te trec, aproape fără să-ți dai seama, de granița celor 30 de ani. Și poate chiar mai mult de atât. Iar când crezi că toate lucrurile s-au așezat nu-ți rămâne decât să-ți mai îndeplinești decât un vis, cel de a deveni mamă.

Nu poți încetini trecerea anilor, dar cu siguranță, hotărârea de a deveni mamă o poți lua din timp, conștientă fiind de faptul că după 30 de ani, rezerva ovariană a fiecărei femei începe să scadă treptat. Despre diferențele dintre sarcina la 30 de ani și una la 40 plus, despre avantaje sau dezavantajele unei sarcini la o vârstă mai avansată, am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică- ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Citește și:

Dacă la naştere o femeie are în jur de două milioane de foliculi, la pubertate numărul acestora scade spre 400.000, iar la menopauză numărul acestora abia ajunge la 1.000 de foliculi. O
femeie la 30 de ani mai are aproximativ 12% din rezerva ovariană și doar 3% la împlinirea
vârstei de 40 de ani.

Punctul maxim al fertilității unei femei se atinge între 18 și 23 de ani și se stabilizează pe la 27-28 de ani, ne-a spus dr. Vythoulkas. Începând însă cu împlinirea a 30 de ani, fertilitatea începe să scadă, ușor, iar după 40 de ani scade abrupt.

O rezervă ovariană redusă nu echivalează cu debutul menopauzei, ci faptul că femeia nu mai ovulează în fiecare lună, iar ovulele eliberate sunt de o calitate mai slabă. Cu alte cuvinte, înaintarea în vârstă aduce și o scădere a calității ovulelor și, totodată, a unor embrioni sănătoși din punct de vedere genetic.

Citește și:

30 de ani este vârsta la care femeie este dinamică din punct de vedere sexual, dar și vârsta la care multe dintre femei se confruntă cu diagnostice precum fibrom uterin, sindromul ovarelor polichistice, endometrioză, infecții, diabet, hipertensiune sau un anumit grad de obezitate, a continuat dr. Vythoulkas. Toate acestea reprezentând cauze importante pentru care sarcina întârzie să apară. De asemenea, după 30 de ani, există riscul ca sarcina să nu poată fi dusă la termen, o altă cauză frecventă fiind prezența anomaliilor genetice, diagnostic des întâlnit pe măsură ce anii trec.

După 40 de ani, sarcina apărută pe cale naturală este un fapt din ce în ce mai rar întâlnit, fiind cunoscut faptul că înaintarea în vârstă aduce cu sine scăderea rezervei ovariene și a calității ovocitelor, ce pot ascunde anomalii cromozomiale, riscul de sindrom Down fiind unul foarte ridicat, a completat dr. Vythoulkas. Odată cu trecerea anilor apar și diverse probleme ginecologice - infecțiile pelvine, leziunile la nivelul trompelor uterine, endometrioza, fibromul fiind câteva dintre cele mai des întâlnite, afecțiuni ce se acutizează în timp. După 40 de ani, scăderea fertilității mai poate fi influențată de frecvența mai scăzută a raporturilor sexuale, de libidou mai scăzut sau de îmbătrânirea mucoasei ce căptușește uterul, endometrul.

Citește și:

Pentru a afla care este rezerva ovariană într-o anumită etapă a vieții, mai ales atunci când te gândești din ce în ce mai des la apariția unei sarcini, se poate efectua un test de sânge numit AMH sau hormon anti-Mullerian. Valoarea probei nu este influențată de ziua din ciclul menstrual aleasă pentru test și nu necesită o pregătire prealabilă.

Foto by Photographee.eu/ Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
18 Februarie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.