Setari Cookie-uri

Ce este entorsa si cum te vindeci? Cauze, simptome, tratament

O entorsa apare de obicei atunci când o persoană cade, se răsucește sau este lovită într-un mod care forțează corpul din poziția sa normală.

Ce este entorsa

Cauze entorsa

Simptome entorsa

Tratament entorsa

Reabilitare dupa entorsa

Ce este entorsa

O entorsă apare atunci când ligamentele corpului devin întinse sau rupte. Un ligament este o bandă fibroasă de țesut care leagă oasele de o articulație. ligamentele sunt localizate în jurul articulațiilor, cum ar fi gleznele, genunchii și umerii.

Cauze entorsa

În mod normal, ligamentul se poate extinde și se poate întoarce în loc atunci când o persoană se mișcă. Uneori, totuși, ligamentul este împins peste capabilitățile sale normale și provoacă o entorsă. Orice articulație poate fi afectată de o entorsă dacă ligamentul este brusc împins, răsucit sau afectat. Cel mai frecvent tip de entorsă este entorsa gleznelor.

Oamenii care sunt implicați în sport sunt mai susceptibili să isi rănească ligamentele, deși oricine poate experimenta o entorsă. De exemplu, dacă cineva se împiedică și cade in mâini, își poate întinde ligamentele. Răsucirea genunchiului în timp ce dansați, alergați sau mergeți pot cauza o entorsă a genunchiului. O persoană poate chiar să-și provoace o entorsa a degetelor.

Citește și:

O entorsa apare de obicei atunci când o persoană cade, se răsucește sau este lovită într-un mod care forțează corpul din poziția sa normală.

Cel mai frecvent tip de entorsă este cea a gleznelor. Aproximativ 25.000 de persoane sufera de entorse ale gleznelor în fiecare zi.

Simptome entorsa

Simptomele unei entorsa includ un sunet caracteristic în timpul rănirii, vânătăi, durere, umflare și mișcare limitată pentru articulația afectată.

O entorsă poate duce, de asemenea, la probleme de sănătate pe termen lung. De exemplu, o entorsă în încheietura mâinii poate duce la un sindrom de tunel carpian (CTS). Simptomele CTS pot incepe cu amorteala nocturna sau furnicaturi, impreuna cu dureri de mana, iar cei afectati ar trebui sa solicite asistenta medicala.

Citește și:

Dacă aveți o entorsă, medicul poate menționa "gradul" acestuia:

Gradul I este întinderea ligamentului sau o entorsă foarte ușoară, cu instabilitate mică sau deloc la articulație.

Gradul II este o entorsă mai gravă, dar încă incompletă, cu o anumită slăbiciune în articulație.

Gradul III este un ligament complet rupt. Acesta nu este un os rupt, dar se poate simți ca unul pentru că este adesea imposibil de a pune greutate pe articulație sau de a folosi membrele afectate, deoarece articulația nu este stabilă.

Pentru cazuri mai severe, consultați un medic care poate face raze X pentru a verifica dacă nu aveți o fractură. De asemenea, puteți efectua un RMN pentru a vă verifica ligamentele.

În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara ligamentul sfâșiat sau tendonul. Terapia fizică și reabilitarea adesea ajută.

Citește și:

Deși gradul de durere și umflătura sunt, de obicei, cei mai buni indicatori ai gradului de entorsă usoara sau entorsă severă, nu este întotdeauna cazul. Unele leziuni, cum ar fi entorsele tendonului lui Ahile, pot provoca doar o durere ușoară la început, dar sunt de fapt mai severe.

A se vedea un medic imediat dacă se întâmplă oricare dintre aceste lucruri:

Durerea și umflarea nu încep să se ușureze în decurs de 24 până la 72 de ore.

Nu poți suporta greutate la nivelul articulatiei afectate.

Simptomele se agravează.

Tratament entorsa

Standardul de aur de îngrijire pentru entorse:

Odihna: Nu puneți în greutate zona afectată timp de 24 până la 48 de ore. Aceasta nu include ridicarea cu încheietura sau cu cotul afectat. Dacă fizic nu puteți pune greutatea pe un genunchi sau o gleznă vătămată, consultați-vă medicul.

Citește și:

Gheață: Puneți o pungă de gheață în zona rănită timp de 10 minute la un moment dat și apoi scoateți-o timp de cel puțin 30 de minute pe parcursul primelor 3 zile. Înfășurați gheața într-o cârpă umedă sau puneți-o într-o pungă de plastic. Nu puneți gheața direct pe piele. Frigul constrictioneaza vasele de sânge și încetinește procesul inflamator, care ameliorează durerea și umflarea. Dar folosirea gheții prea mult timp poate provoca vătămări, deci luați pauze.

Compresie: Puteți înfășura o încheietură, gleznă, genunchi sau cot într-un bandaj elastic sau cumpărați un manșon de compresie. Ca și gheața, compresia vă ajută să vă împiedicați umflarea.

Ridicare: Întindeți-vă și puneți zona rănită pe o pernă și ridicați-o deasupra nivelului inimii. Acest lucru va împiedica colectarea de lichide în zonă, astfel încât nu veți avea atât de mult umflături in zona.

Citește și:

Reabilitare dupa entorsa

Probabil că nu poți să aștepți să fii active din nou, dar nu ar trebui să te grăbești. Reluarea precoce a activitatilor normale poate provoca rau.

Pe de altă parte, nu ar trebui să vă odihniți zona rănită prea mult, sau țesutul cicatrician ar putea limita ceea ce puteți face.

Cel mai bine este să vă reabilitați leziunile treptat. Medicul dvs. sau un terapeut fizic vă pot recomanda anumite exerciții care vă pot ajuta să reveniți la ritmul obișnuit , cu un ritm sigure.

De exemplu, dacă ați suferit o entorsa a gleznei, puteți începe să mergeți încet pe o banda de alergat plata, apoi să vă deplasați pe o înclinare, apoi începeți să faceți joinggg. Cineva cu o entorsa la încheietura mâinii poate începe cu exerciții de mișcare și apoi trece la ridicarea greutăților foarte ușoare.

Citește și:

Vă puteți aștepta la un disconfort în timpul reabilitării. Dar o apariție bruscă a durerii severe este un semnal pentru a face un pas înapoi și pentru a mișca mai prudent. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă se întâmplă acest lucru.

Perioada de recuperare depinde de severitatea vătămării și poate varia de la o persoană la alta. Este posibil să dureze doar câteva zile pentru o ușoară entorsă a unei glezne pentru a se vindeca sau poate dura luni pentru un genunchi care are nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a o reconstrui.

Pentru majoritatea entorselor ușoare până la moderate, vă puteți aștepta să recâștigeți mobilitatea completă în 3 până la 8 săptămâni. Rănirile mai grave pot dura luni de zile pentru o recuperare completă.

foto main Doucefleur/ Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
21 Februarie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.