Setari Cookie-uri

Deficit de vitamina D: cauze simptome si cum te poate afecta

Vitamina D este cel mai bine cunoscut pentru susținerea metabolismului calciului. Ajută organismul să absoarbă calciul din alimente și suplimente pentru a susține menținerea celulelor oaselor sănătoase.

Ce este vitamina D?

Ce cauzeaza deficitul de vitamina D?

Simptome deficit de vitamin D

Tratament pentru deficit de vitamin D

Ce este vitamina D?

Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi care este produsa atunci cand pielea este expusa la lumina soarelui. Este prezentă doar într-un număr mic de alimente, inclusiv produse fortificate, cum ar fi laptele.

Vitamina D este cel mai bine cunoscut pentru susținerea metabolismului calciului. Ajută organismul să absoarbă calciul din alimente și suplimente pentru a susține menținerea celulelor oaselor sănătoase.

Dar lucrul cu calciu pentru a proteja oasele este departe de singura funcție a vitaminei D din organism.

Vitamina D provine dintr-o mică varietate de alimente și se produce atunci când pielea este expusă la soare.

Vitamina D de asemenea:

Citește și:
  • sprijină sănătatea musculară
  • joacă un rol în sistemul imunitar
  • ajută la creșterea celulelor
  • reduce inflamația, care poate duce la boli, cum ar fi artrita reumatoidă și cancerul
  • reglează tensiunea arterială și susține sănătatea cardiovasculară

Aportul de vitamina D nu este cea mai bună măsură a statutului vitaminei în organism, deoarece mulți factori îi pot afecta absorbția. De exemplu, starea de sănătate a stomacului poate interfera cu câta vitamina D o persoană absoarbe din alimentele pe care le consumă.

Ce cauzeaza deficitul de vitamina D?

Persoanele cu niveluri serice de vitamina D mai mici de 20 nanograme / mililitru (ng / mL) sunt expuse riscului de deficiență a vitaminei D.

Nivelurile serice sub 12 ng / ml indică o deficiență a vitaminei D.

Deficitul de vitamina D apare atunci când o persoană nu consumă suficientă vitamină D sau când organismul nu poate absorbi și metaboliza vitamina D pe care o consumă.

Citește și:

Mai jos sunt câțiva factori care influențează dacă o persoană este sau nu amenințată de deficiență:

Trăitul la o înălțime mare: acest lucru se datorează faptului că există un acces mai redus la razele ultraviolete-B (UVB) ale soarelui.

Statul prea mult în casă: puțin timp petrecut afara înseamnă că sunteti privați de razele soarelui.

Traitul într-o zonă foarte poluată: Poluarea poate absorbi o parte din razele solare, reducând astfel domeniul de aplicare pentru a face vitamina D.

Utilizarea unor cantități mari de protecție solară: Utilizarea unei cantități suficiente de protecție solară pentru a bloca razele UV ar putea inhiba absorbția vitaminei D. Dar puțini oameni folosesc suficientă protecție solară pentru a bloca complet razele UV.

Citește și:

Pielea întunecată: persoanele cu piele întunecată au nevoie de expunere la soare mai mult timp pentru a absorbi suficientă vitamină D.

Temperatura ambientală: Pielea caldă este mai bună la absorbția razelor soarelui pentru a produce vitamina D decât pentru pielea rece.

Dieta: Alimentația bogată în vitamina D sau alimentele care au fost fortificate cu vitamina reduc riscul de deficiență a vitaminei D.

deficit de vitamina D

Fiind supraponderali: Cercetările sugerează că excesul de greutate se corelează cu nivelurile mai scăzute de vitamina D. Aceasta se poate datora faptului că excesul de grăsime din corp afectează într-un fel absorbția vitaminei D.

Vârsta: capacitatea oamenilor de a absorbi vitamina D poate să scadă odată cu creșterea vârstei.

Sănătate tubului digestiv: Tulburări care afectează intestinul, cum ar fi boala Crohn, pot submina capacitatea intestinelor de a absorbi vitamina D.

Citește și:

Afecțiuni renale și hepatice: Persoanele cu afecțiuni hepatice sau renale au tendința de a avea valori mai scăzute ale vitaminei D.

Sarcina sau alăptarea: Cerințele nutriționale ale sugarului sau fătului pot scădea nivelul vitaminei D, în special la femeile aflate deja în pericol de deficiență de vitamina D.

Simptome deficit de vitamin D

Un deficit de vitamina D poate provoca epuizare și schimbări de dispoziție.

Simptomele de deficit de vitamina D pot fi vagi, se pot schimba în timp și sunt similare cu simptomele unei game largi de afecțiuni. Prin urmare, este periculoasă auto-diagnosticarea unei deficiențe de vitamina D.

Persoanele care suferă de simptome de deficit de vitamina D sau care au boli inexplicabile sau deficiențe nutriționale ar trebui să solicite un test pentru deficitul de vitamină D. Unele simptome ale deficitului de vitamina D includ:

Citește și:
  • oase subțiri sau fragile, osteoporoză sau fracturi osoase frecvente
  • slăbiciune musculară, în special dacă există o schimbare inexplicabilă a forței musculare
  • durere cronică, deoarece vitamina D joacă un rol esențial în susținerea sănătății osoase, musculare și celulare
  • cresterea tensiunii arteriale
  • epuizare, chiar și cu suficient somn
  • scăderea rezistenței
  • infertilitate inexplicabilă

Tratament pentru deficit de vitamin D

Există un dezacord cu privire la cantitatea potrivită de vitamina D pentru sănătate. Consumul ideal de vitamina D variază în funcție de diferiți factori, cum ar fi vârsta, nivelul de activitate și sănătatea metabolică. Oamenii ar trebui să discute cu un medic despre obiectivele de admisie a vitaminei D.

Este o idee bună să țineți un jurnal al simptomelor atunci când începeti tratamentul. Acesta este un mod simplu de a urmări progresul și de a evalua dacă este necesară creșterea dozei de vitamina D.

Citește și:

Luați un supliment de vitamina D. Un medic poate, de asemenea, prescrie un supliment sau multivitamine. Pentru majoritatea adulților, indemnizația dietetică recomandată (RDA) este de 600 UI. Pentru adulții cu vârsta peste 70 de ani, ADR este de 800 UI. Pentru copiii sub 12 luni, este de 400 UI.

Consumați alimente bogate în vitamina D: Peștii grași, cum ar fi tonul, somonul și macroul, precum și uleiurile de pește, sunt surse naturale excelente. Carnea de vită, brânza și gălbenușurile de ou conțin cantități mici de vitamina D. Laptele este fortificat cu vitamina D, la fel ca multe cereale.

Creșterea expunerii la lumina naturală a soarelui: Riscurile expunerii la soare ar putea fi mai mari decât riscurile de deficiență a vitaminei D pentru persoanele vulnerabile la arsuri solare, cu antecedente de cancer de piele sau cu piele foarte palidă.

foto main: By FotoHelin, Shutterstock

foto: By Elena Hramova, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
27 Martie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.