Setari Cookie-uri

Informații pentru părinți privind alergia la proteina laptelui de vacă a bebelușilor

Alergia la proteina laptelui de vacă (APLV), cunoscută și că alergia la laptele de vacă (ALP), se numără printre cele mai frecvente alergii întâlnite în rândul bebelușilor și este depistată, de obicei, în primul an de viață, uneori și mai târziu.

*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

Ce sunt alergiile alimentare?

Astăzi se cunoaște ca peste 120 de alimente pot provoca alergii alimentare. Sistemul imunitar reușește să recunoască acele microorganisme sau substanțe care ne pot afecta organismul. Se întâmplă uneori ca sistemul imunitar să considere ca fiind dăunătoare și anumite substanțe din alimente, apărând astfel alergiile alimenare.

Alergia la proteina laptelui de vacă (APLV) este uneori confundată cu intoleranță la lactoză, însă cele două reprezintă afecțiuni diferite. APLV este o reacție autoimună la unele proteine din laptele de vacă, pe când intoleranța la lactoză (glucidul din lapte) se referă mai mult la incapacitatea sistemului digestiv de a digera lactoza. Aceste afecțiuni se pot întâlni simultan sau se poate ca micuțul să prezinte doar una dintre acestea.

Citește și:

Semne și simptome ale alergiei la proteina laptelui de vacă

Nu întotdeauna APLV este ușor de depistat. Deși simptomele apar încă din primele luni de viață, uneori acestea pot fi ușoare și se pot suprapune peste reacțiile normale ale unui bebeluș, fiind astfel ușor să fie trecute cu vederea: reflux/regurgitări/colici, dermatită de scutec, plâns.

Există și situații când simptomatologia este severă. În tot cazul, sunt câteva semene și simptome care ar trebui să atragă atenția părintelui și pediatrului cu privire la APLV:

  • Reflux gastro-esofagian;
  • Insomnii sau somn agitat;
  • Plâns îndelungat;
  • Scaun modificat la culoare (verzui)/scaune moi);
  • Dermatită;
  • Erupții cutanate (de exemplu în jurul guriței, urticarie) sau înroșirea pielii;
  • Vomă;
  • Tulburări de creștere: nu ia bine în greutate, stagnează sau chiar scade în greutate;
  • Umflarea unor diferite zone ale corpului: umflarea pleoapelor sau a buzelor de exemplu;
  • Îmbolnăviri frecvente;
  • Scăderea poftei de mâncare/inapetentă;
  • Curgerea nasului;
  • Strănut sau respiraie șuierătoare;

Dacă copilul prezintă unele dintre aceste simptome ete cazul să consultați medicul, care, în urma unor analize va infirma sau confirmă existența unei posibile alergii.

Citește și:

Pentru bebeluși există un test de screening în privința alergiilor, se numește Phadiatop Infant și vizează cele mai frecvente alergii întâlnite la bebeluși (. Dacă testul Phadiatop iese negativ, dar simptomele de mai sus există, medicul alergolog va cere și alte analize, mai specifice, până la identificarea cauzei. Este foarte important să mergeți la medic de la primele semne ale unei alergii, atât pentru a favoriza buna dezvoltare a micuțului (o dietă personalizată elimină complet simptomele și reduce astfel semnificativ riscul complicațiilor), cât și pentru a ajuta mama și familia în tot ceea ce implică creșterea micuțului.

aplv eruptii cutanate la bebelusi

Alergia la proteina laptelui de vacă este o afecțiune ereditară?

Bebelușul este de două ori mai predispus să dezvolte alergii dacă unul dintre părinți suferă de alergii, în comparație cu copiii fără părinți alergici. Prezența alergiilor în cadrul familiei poate fi un indiciu pentru testele de screening ale bebelușului.

Citește și:

Cum crește copilul cu alergie la proteina laptelui de vacă?

Cu cât alergia este depistată mai devreme, cu atât intervenția va fi mai precoce și complicațiile alergiei vor fi prevenite. Odată diagnosticat și cu un regim de hrană adecvat (în cazul alăptării mama renunță la consumul de lactate, dacă bebelușul este hrănit cu lapte praf se va alege o formulă specială pentru alergiile micuțului, iar în diversificare se evită alimentele care conțin lapte), creșterea copilului va fi normală.

Pentru un regim de hrană cât mai echilibrat sau pentru alegerea unei formule de lapte potrivite este recomandat să se respecte recomandările alergologului sau ale nutriționistului.

Diagnosticul alergiei la poteina laptelui de vacă

Testul de screening pentru bebeluși Phadiatop Infant poate fi aplicat micuțului pentru a depista o posibilă alergie și poate reprezenta primul pas în depistarea celor mai frecvente alergii la bebeluș. Odată cu apariția primelor simptome, este recomandat să apelați a un specialist, care va ghida analizele și diagnosticul.

Citește și:

Sfaturi suplimentare:

  • Folosiți cu grijă produsele alimentare în îngrijirea copiilor și cereți sfatul mediucului înainte de a pune în aplicare așa-numitele “sfaturi de la bunica”. Copiii care prezintă o alergie pot dezvolta și altele. De exemplu baia cu lapte, cu târâte de grâu sau alte alimente ar putea să nu fie o idee tocmai bună pentru bebeluși și copiii mici, nici leacurile băbești pentru tuse sau febra. Nu ezitați niciodată să întrebați medicul pentru orice nelămurire aveți.
  • O atenție deosebită ar trebui acordată și produselor de îngrijire pentru bebeluși și copii mici care pot conține lactate, dar si alte alimente alergene (unele cereale, urme de nuci etc.). De exemplu chiar și unii detergenți organici pot avea în conținut cereale, pastele de dinți pentru bebeluși trebuie verificate pe etichetă, cremele de scutec, suplimentele alimentare, siropurile și tratamentele.
  • Pentru mame sau cei care îngrijesc copilul, prezența unei alergii poate fi descurajatoare, mai ales în perioada cât încă nu este diagnosticată. Odată depistată cauza simptomelor, mamele și membrii familiei trebuie atent și complet informați pentru un bun management al situației acasă, dar și pentru îmbunătățirea calității vieții copilului și familiei.
  • Cereți alergologului/nutriționistului o listă cu alimentele pe care ar trebui să le consume mama care alăptează sau copilul diversificat (dacă este cazul și ordinea introducerii alimentelor). De asemenea un contact al medicului unde poate fi găsit pentru orice întrebare este foarte util.
  • Întrebați medicul și înfromați-vă cu privire la reacțiile alergice severe și măsurile pe care le puteți lua dacă apar. Este posibil ca medicul să vă elibereze o rețetă pentru EpiPen – un tratament ce se aplică în cazuri de reacții alergice severe și pentru folosirea căruia părinții/îngrijitorii ar trebui instruiți.

O veste bună o reprezintă faptul că în cele mai multe cazuri alergia la proteina laptelui de vacă trece în primii ani de viață.

Citește și:

IMPORTANT: decizia eliminării laptelui sau a produselor care îl conțin din dietă trebuie să fie luată de către MEDIC.

Foto 1 natasaelena/shutterstock, foto 2 GOLFX/shutterstock

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.