Setari Cookie-uri

Cât de sănătoase sunt cireșele? 10 beneficii demonstrate prin studii

Cireșele sunt foarte gustoase și totodată „prietene” ale siluetei. Deși au un conținut destul de sărac în calorii, cireșele au stârnit curiozitatea nutriționiștilor și cercetătorilor cu privire la nutrienții valoroși pe care acestea îi conțin și la beneficiile aduse sănătății.

Cireșele sunt bogate în apă, reprezentând o excelentă sursă de hidratare. Însă mai mult decât atât, cireșele conțin nutrienți și componente bioactive precum fibre, vitamina C, polifenoli, carotenoide și potasiu. În plus, cireșele sunt o veritabilă sursă pentru triptofan, melatonina și serotonină. Ce sunt aceste substanțe?

Triptofanul este unul dintre cei 8 aminoacizi esențiali, adică acei aminoacizi pe care organismul nostru nu îi poate sinstetiza, ci trebuie să îi obțină din alimente. Triptofanul este precursor al vitaminei PP, dar și al melatoninei și serotoninei.

Serotonina este un neurotransmițător cunoscut și sub numele de „hormonul fericirii”, iar melatonina este un hormon secretat în special de glanda epifiza, care răspunde de „înțelegerea” timpului, a zilei și a nopții, a anotimpurilor. Organismul nostru prezintă procese diferite pe timp de zi și noapte, dar și variații sezoniere, cu modificări de la un sezon la altul. Secreția de melatonină este determinată de prezența serotoninei, un neurotransmițător eliberat în prezența triptofanului a cărui prezență în corp este stimulată de ingerarea de carbohidrați. Un lanț interesant de legături, dar care ne demonstrează efectele benefice ale consumului de cireșe.

Citește și:

foto: Ivanna Pavliuk, Shutterstock

Rezultatele studiilor sugerează că consumul de cireșe poate reduce riscul unor afecțiuni inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare (CVD), diabetul și cancerul. În plus, există dovezi că consumul de cireșe poate îmbunătăți somnul, funcția cognitivă și recuperarea în căzurire de durere după exerciții fizice intense.

Beneficiile dovedite ale cireșelor:

  • Reduc stresul oxidativ și ameliorează/ajută în prevenția bolilor inflamatorii cronice;
  • În diabetul zaharat de tip ÎI cireșele scad A1C (HbA1C) – hemoglobină glicată, reduc VLDL și îmbunătățesc raportul trigliceride/HDL;
  • Sunt recomandate în dietoterapia persoanelor care suferă de obezitate;
  • Consumul de cireșe poate fi luat în considerare ca având beneficii anticancerigene;
  • Reduc moderat tensiunea arterială, fiind recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune arterială;
  • Îmbunătățesc calitatea somnului;
  • Reduc simptomatologia în artrite;
  • Conferă o stare de bine și prezintă efecte ușoare antidepresive;
  • Sunt recomandate în dietă pentru reducerea asteniei de primăvară;
  • Reduc simptomatologia gutei;

Pentru toate aceste beneficii enumerate pe scurt mai sus s-au făcut studii ample, dintre care o mare parte randomizate, controlate cu placebo. Există și o metaanaliză care adună toate studiile și le reanalizează unele în raport cu altele, concluziile fiind aceleași: consumul de cireșe poate promova sănătatea prin prevenirea sau scăderea stresului oxidativ și a inflamației.

Citește și:

Pentru că nu le găsim mereu pe piață, ci doar în sezon, putem alege și câteva metode de a păstra cireșele astfel încât să ne bucurăm de consumul acestora pe parcursul întregului an.
De exemplu le putem congela urmând a le scoate din congelator la nevoie (de exemplu pentru a prepara un smoothie), le putem face compot sau dulceață sau le putem consuma sub formă de cireșe deshidratate.

Referințe:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872786/

foto main:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.