Setari Cookie-uri

Formula ABCDE pentru a depista alunițele periculoase

Alunițele, numite și nevi, sunt de cele mai multe ori inofensive, însă se poate întâmpla ca acestea să sufere unele modificări și să devină „periculoase” pentru sănătate.

Deși sunt mai multe mituri care circulă pe seama alunițelor, excizia acestora nu este deloc periculoasă, fiind chiar indicată atunci când alunițele sunt „la risc” sau prezintă modificări de tip cancerigen (melanom malign).

Vestea bună este că astăzi depistarea precoce a cancerului de piele sau chiar excizia preventivă a alunițelor cu risc de a se transforma malign reprezintă metode eficiente care combat cancerul de piele, a cărui incidență nu este deloc de neglijat și care afectează persoane tot mai tinere.

În țara noastră, an de an, este organizată o campanie de conștientizare a populației, cu testare gratuită a alunițelor, având ca scop screeningul pentru melanom. Vizitați această pagină pentru mai multe detalii și pentru a programa o consultație dermatologică gratuită în orașul vostru: https://www.protectiasolara.ro/

Citește și:

Cancerul de piele afectează persoane de toate vârstele, având forme foarte agresive. Din fericire se numără printre acele tipuri de cancere pentru care avem metode de prevenție și screening, dar și posibilitatea depistării precoce. Timpul este decisiv: descoperit devreme, în primele stadii evolutive, cancerul de piele poate fi tratat.

criterii diagnostic alunita cancerigena

Când ar trebui să ne îngrijorăm cu privire la o aluniță?

O aluniță cu risc de a se transforma malign suferă anumite modificări care sunt vizibile și pot fi identificate în timp util. Iată o formulă rapidă numită ABCDE de a diferenția alunițele normale de cele cu risc de melanom:

A (asimetrie): se poate observa că o parte din aluniță este diferită sau ca jumătate din suprafața acesteia nu seamănă cu cealaltă parte.
B (border – margini): aluniță prezintă marginile nedefinite, nu sunt clar conturate ci se pierd în degrade la joncțiunea cu pielea, sunt crenelate, ondulate și neregulate;
C (culoarea): aluniță nu are aceeași culoare pe toată suprafața sa, ci nuanțe diferite de maro, poate chiar roșu și mov.
D (diametru): poate fi un criteriu de risc dacă alunița are un diametru mai mare de 6 milimetri.
E (evoluție): dacă se observă o evuluție sau modificări rapide ale aluniței, acesta poate fi considerat un criteriu de risc.

Citește și:

În cazul în care o aluniță s-a rupt sau a suferit alt traumatism, este recomandat să cereți sfatul și evaluarea unui dermatolog. Unele alunițe, cum sunt cele din zona bretelelor sutienului sau din zona curelei, pot fi agresate zilnic și din această cauză poate fi necesar să le acordați o atenție specială.

De asemenea, chiar dacă este mică, dar se cunoaște că aluniță a suferit modificări rapide în ultima perioadă (a crescut, și-a schimbat forma sau culoarea), atunci acestea pot fi considerate semne anormale.

De aceea ar trebui să mergem an de an cu alunițele la control, eventual să realizăm și cartografierea acestora. Astăzi există posibilitatea de a analiza alunițele cu aparate ce permit realizarea unui scor de risc (de exemplu MoleMax) și păstrarea în memorie a imaginilor, pentru a putea fi comparate mai târziu.

Citește și:

Punctele roșii, petele și alte semne ar trebui arătate medicului dermatolog pentru examinare. Există și alte patologii care se pot reflecta prin semne și pete la nivelul pielii. Monitorizarea acestora poate fi de ajutor în managementul acestor boli.

Sursa foto: Evgeniy Kalinovskiy, Nasekomoe/shuttertsock

Citeste si: Despre nebunia cu cremele SPF: Ce spune stiinta?

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.