Setari Cookie-uri

Importanța ecografiilor în sarcină

Când vorbim despre examenul ecografic în sarcină, primul gând este că acesta va dezvălui sexul bebelușului. Însă importanța ecografiilor este cu mult mai mare de-atât, rolul lor fiind de a oferi informații prețioase cu privire la evoluția sarcinii.

Un articol de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Când vorbim despre examenul ecografic în sarcină, primul gând este că acesta va dezvălui sexul bebelușului. Însă importanța ecografiilor este cu mult mai mare de-atât, rolul lor fiind de a oferi informații prețioase cu privire la evoluția sarcinii.

Prima ecografie este cea care se realizează transvaginal, pentru a confirma cu certitudine prezența sarcinii, și se poate efectua după cinci - șase săptămâni de la ultima menstruație. În afara confirmării acesteia, investigația va mai oferi medicului informații cu privire la localizare (intrauterin sau extrauterin), la vârsta exactă a sarcinii, la viabilitatea acesteia (prin prezența activității cordului embrionar) și la statusul sacului embrionar. De asemenea, tot la acest moment se va putea afla dacă este o sarcină unică, gemelară sau multiplă. Cu acest prilej mai sunt evaluate uterul, colul și ovarele.

Citește și:

Ecografia morfofetală de trimestrul I

Tot transvaginală sau transabdominală, această ecografie se realizează oricând între săptămânile 11 și 13. Fătul fiind aproape format, medicul are acum posibilitatea de a afla chiar detalii anatomice ale acestuia. Vor fi efectuate diverse măsurători, în funcție de care pot fi identificate eventualele anomalii structurale incompatibile cu viața. Ecografia primului trimestru oferă informații importante și cu privire la funcția placentei.

Ecografia de trimestrul II

Între săptămânile 19 și 22 de sarcină, când formarea fătului este considerată încheiată (ultimul fiind creierul), se va realiza ecografic o examinare completă a tuturor organelor. Practic, fătul este verificat „din cap până în picioare”, secvență cu secvență. Este analizată forma și structura cutiei craniene, este măsurată lungimea coloanei vertebrale, este verificat amănunțit cordul. De asemenea, se acordă atenție peretelui abdominal - care trebuie „să îmbrace” toate organele -, stomacului și rinichilor. Se acordă atenție inclusiv degetelor de la mâini și picioare, pentru a... ieși la numărătoare. Nu este trecută cu vederea poziția placentei (esențială, ca sursă de hrană și oxigen) și nici cordonul ombilical. Și, nu în ultimul rând, deși nu acesta este scopul principal al ecografiei de trimestrul II, se poate afla sexul copilului.

Citește și:

Ecografia de trimestrul III

Deosebit de importantă pentru evaluarea stării bebelușului înainte de venirea sa pe lume, ecografia de morfologie fetală de trimestru III se realizează în săptămânile 32-34. Circumferința capului, lungimea femurului și greutatea corporală sunt date care vor indica dacă fătul a crescut corespunzător. Dacă acesta nu mai ia în greutate, se recomandă nașterea înainte de termen, iar dacă, dimpotrivă, are o greutate prea mare, pentru evitarea complicațiilor se va recomanda nașterea prin cezariană. Tot acum va fi măsurată și cantitatea de lichid amniotic. Ecografia de trimestru III poate depista eventuale anomalii fetale cu debut tardiv, cum sunt hidrocefalia, hemoragia intraventriculară, anomaliile de tract gastro-intestinal sau cardiace, care abia acum pot ieși în evidență.

Citește și:

Nimic riscant, nimic periculos!

Așa cum reiese din cele expuse mai sus, în sarcină se efectuează patru ecografii. În unele cazuri cinci, dacă se impune încă una după declanșarea travaliului. Însă, este important de reținut faptul că că pot exista și situații în care medicul solicită, întemeiat, efectuarea unor ecografii suplimentare. Pentru a elimina orice temeri cu privire la posibile pericole la care ar putea fi expus fătul, precizăm că ecografiile nu folosesc raze X sau alte tipuri de radiații, ci ultrasunete, care sunt inofensive.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
11 Iunie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.