Pudra de roșcove (Ceratonia siliqua), cunoscută mai mult sub denumirea internaţională de carob, reprezintă un excelent înlocuitor pentru cacao, este plină de nutrienți și zaharuri de bună calitate, fiind totodată și un îndulcitor natural cu efecte benefice chiar și în cazul celor care suferă de diabet zaharat.
Când am descoperit pudra de roșcove încercam să prepar un shake din lapte de cocos, pudră de roșcove și câteva cuburi de pepene galben. Gustul m-a surprins, pudra de roșcove este delicioasă – prezintă un gust asemănător ciocolatei, cu o aromă foarte plăcută.
Pudra de roșcove conține aproximativ 50% glucide, fiind totodată bogată în fibre, polifenoli, vitaminele A, B1, B2, B3 şi D şi minerale precum magneziu, calciu (de două ori mai mult decât cacao), fier, fosfor, potasiu şi mangan, având însă un conținut scăzut în calorii.
Ce beneficii pentru sănătate prezintă pudra de roșcove?
Scotocind printre studiile din ultimii ani, am descoperit că roșcovele sunt cu adevărat benefice sănătății. Proprietățile nutriționale ale acestora depinde de locul de proveniență, însă variațiile nu sunt atât de mari, astfel că, făcând o medie, pudra de roșcove intervine pozitiv în prevenția unor afecțiuni sau ca element adjuvant în dietoterapia destinată unora dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în populația de toate vârstele.
Roșcovele la bebeluși
Roșcovele sunt folosite astăzi în formulele de lapte speciale pentru sugarii cu reflux gastro-esofagian care, din diferite motive, prezintă alimentație cu lapte praf sau mixtă. Cercetările au susținut beneficiile roscovelor în acest sens, sugarii prezentând reale îmbunătățiri în privința simptomatologiei date de refluxul gastro-esofagian, dar și ameliorarea refluxului după consumul acestor formule de lapte speciale. [1] [2]
Roșcovele ameliorează refluxul gastro-esofagian
Sigur că aceste efecete benefice există și la adulții care consumă pudra de roșcove și care suferă de reflux gastro-esofagian (RGE) sau boală de reflux. Principalele manifestări ale RGE la adult constau în regurigitatii acide, disconfort după masă și prezența unor dureri de tip arsura în capul pieptului, tuse seacă persistenta, în special nocturnă, disfonie, dureri în gât mai ales la înghițire, afectarea dentiției, uneori chiar disfonie, răgușeală etc. Atunci când nu este tratată, boală de reflux gastro-esofagian poate duce la tulburări de înghițire severe, crescând totodată riscul de cancer esofagian.
Roșcovele prezintă efecte anticanceroase
Anumite substanțe din roșcove (quercetin, acid galic, delphinidin) au acțiuni (dovedite prin studii) antitumorale, antiproliferative și proapoptotice.
Roșcovele prezintă efecte antidiabetice și scad glicemia în diabetul zaharat
Pudra de roșcove reprezintă un aliment pe care persoanele care suferă de diabet zahart l-ar putea consuma. Reglează nivelurile zahărului în sânge și prezintă acțiuni benefice asupra simptomatologiei generale în diabet.
Alte beneficii ale pudrei de roșcove:
- Efecte antidiareice, însă consumată cu moderație nu produce constipație datorită numărului mare de fibre vegetale pe care îl conține;
- Scade colesterolul, fiind de ajutor mai ales în dieta celor care suferă de boli cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune arterială sau ateroscleroza;
- Inhibă dezvoltarea E.coli patogen;
- Poate fi consumată în bolile alergice;
- Prezintă efecte antivirale.
Cum putem consuma pudră de roșcove?
O putem folosi că îndulcitor natural în băuturi, dar și în preparate și dulciuri. Înainte de a se obține zahărul din trestia de zahăr oamenii foloseau siropul de roșcove că îndulcitor.
De asemenea pudra de roșcove reprezintă un bun înlocuitor pentru cacao, în special atunci când se recomandă evitarea cafeinei.
Mie personal nu prea îmi plac dulciurile, dar folosesc pudra de roșcove în familie la prepararea shake-urilor sau a înghețatei. Pentru Simon (băiatul nostru) folosesc pudra de roșcove și la prepararea dulciurilor (că îndulcitor): budincă vegană, orez cu lapte vegan și pudra de roșcove, biscuiți de casă etc. Sigur că puteți folosi lapte de origine animală, noi îl evităm pentru că cel mic prezintă alergie la lactate.
Referinte:
[1] Effects of carob-bean gum thickened formulas on infants’ reflux and tolerance indices
[4] Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space
[5] Nutritional characterization of carobs and traditional carob products
Foto: mama_mia, Eskymaks/ shutterstock