Setari Cookie-uri

Semințe crude pe care să le introduci în alimentație

Semințele crude pot aduce un plus de savoarea rețetelor și smoothie-urilor, având numeroase beneficii asupra sănătății. Lumea științifică a acordat în ultimii ani o atenție deosebită alimentelor, iar diferitele tipuri de semințe intervin pozitiv în menținerea sănătății.

Cum putem introduce semințele crude în alimentație?

De cele mai multe ori obișnuim să consumăm semințele coapte. Fie în batoane, fie peste preparate, prăjituri, direct din pungă de semințe copate sau rumenite pe covrigi. Totuși este recomandat că semințele să fie consumate crude. Sunt gustoase, chiar dacă nu sunt coapte.

De ce nu sunt recomandate preparate termic? Aproximativ din aceleași motive pentru care nu este recomandat să mâncăm prăjit. Semințele sunt bogate în uleiuri, în grăsimi, iar prin preparare termică modificăm proprietățile acestora.

Cum putem consumă semințele crude?

Acestea pot fi consumate că atare sau măcinate. Semințele sau pudra de semințe poate fi adăugată astfel:

  • În salate de legume sau fructe;
  • Peste prăjituri sau alte dulciuri după ce au fost preparate;
  • În rețetele de smoothie-uri și shake-uri;
  • În rețetele de preparate raw vegane;
  • În unele sosuri;
  • În rețetele de porridge;

Noi recomandăm întotdeauna:

Citește și:
  • să va orientați către variantele ecologice.
  • Să hidratați semințele înainte de a le consumă (lăsați-le câteva ore în apă).
  • Dacă nu ați consumat de mult timp un tip de semințe sau poate nu l-ați consumat niciodată, va recomandăm să fiți atenți la posibile reacții alergice și să va adresați medicului dacă observați după ingestie: erupții sau mâncărimi cutanate, umflarea unor zone din corp, tulburări de digestie și scaun, durere de cap, tulburări de respirație, greață, amețeli. Semintele, ca orice aliment, pot genera reactii alergice.

Iată câteva tipuri de semințe care pot fi incluse în alimentația obișnuită:

Semințe de floarea-soarelui

Un consum de 35 gr de miez de floarea soarelui furnizează: 61% din DZR (doză zilnică recomandată) de vitamina E, 34% din DZR de vitamina B1, 31% din DZR de cupru, 28% din DZR de magneziu, 26% din DZR de seleniu, 23% din DZR (doza zilnica recomandata) de fosfor, aducând un aport de 204 calorii.

Citește și:

Puteti achizitiona Seminte de floarea soarelui pe Plantum.ro - pret 2,99 lei

seminte de floarea soarelui

Semințe de cânepă

Având un gust similar cu semințele de pin și de floarea soarelui, semințele de cânepă pot fi folosite în orice rețeta. În ceea ce privește conținutul nutritiv, sămânța de cânepă decorticata conține în principiu 30% proteine, 42% grăsime și 15% carbohidrați. Pentru diabetici, indicele glicemic al semințelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conținutului scăzut de carbohidrați. Semințele sunt de asemenea pline de nutrienți care moderează nivelul de zahăr din sânge.

Puteti achizitiona seminte de canepa din plafarul online Vegis.ro - pret 15,5 lei

seminte de canepa decorticate ecologice

Semințe de chia

Sunt o excelență sursă de acizi grași Omega 3, care ajută la creșterea nivelului de colesterol bun, ce protejează inima de diverse afecțiuni.

Citește și:

De asemenea semințele de chia sunt bogate în antioxidanți și sunt pline de fibre, magneziu, zinc, fier și calciu.

Dacă consumați o porție de chia pe zi (cca. 30g) va asigura 18% din doză zilnică de calciu, 27% din doză zilnică de fosfor, 30% din necesarul zilnic de magneziu, dar și mici cantități de potasiu, zinc și cupru.

Semințele de chia pot fi consumate atât crude, cât și preparate termic, pentru că au nevoie de multă apă (de trei ori mai multă apă decât cantitatea ingerată) este recomandat că semințele de chia să se consume deja hidratate (în shake-uri, smoothie-uri, în iaurt sau că atare după ce au stat câteva ore în apă).

Puteti achizitiona seminte de chia din plafarul online Vegis.ro - pret 12,5 lei

seminte de chia organice

Semințe de susan alb

Semințele de susan sunt o uimitoare sursă de beneficii pentru sănătate, fiind pline de principii nutritive și recunoscute pentru faptul că au cel mai ridicat conținut de calciu dintre semințe. Pe lângă calciu, mai conțîn vitaminele E, B6 dar și magneziu, fosfor și cupru.

Citește și:

Puteti achizitiona seminte integrale de susan alb ecologice din plafarul online Vegis.ro - pret 9,54 lei

seminte de susan integrale ecologice

Semințe de susan negru

Semințele de susan negru sunt foarte populare în bucătăria asiatică. Ele au o aromă mai puternică decât semințele albe, și conțîn mai mult calciu.

Puteti achizitiona seminte de susan negru de pe Plantum.ro - pret 10,58 lei

seminte de susan negru

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac sunt un adevărat elixir pentru sănătate având numeroase beneficii datorită conținutului ridicat de minerale precum fosfor, magneziu, mangan, fier și cupru, zinc, dar și vitamina K. Consumate crude sau amestecate cu alte ingrediente, semințele de dovleac te pot ajută să ai o sănătate de fier.

puteti achizitiona Seminte crude de dovleac Ecologice din plafarul online Vegis.ro - pret 11,82 lei

Citește și:

seminte crude de dovleac ecologice

Foto: Sentelia, Ekaterina Kondratova/ shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
24 Iunie 2019
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.