Setari Cookie-uri

Cum depistezi bolile neurologice - de la diagnostic la tratament

Patologiile neurodegenerative atât des întâlnite în ziua de azi sunt determinate, da, de mediul extrem de nesănătos în care trăim cu toții. De asemenea, nu trebuie să uităm faptul că parte importantă din aceste patologii care apar sunt determinate de noi pentru că nu știm să ne echilibrăm.

Patologiile neurodegenerative atât des întâlnite în ziua de azi sunt determinate, da, de mediul extrem de nesănătos în care trăim cu toții. De asemenea, nu trebuie să uităm faptul că parte importantă din aceste patologii care apar sunt determinate de noi pentru că nu știm să ne echilibrăm.

„Tot mai mulți tineri suferă de boli neurologice. Dintre acestea, o boală diagnosticată din ce în ce mai frecvent este scleroza multiplă - boala care afectează sistemul nervos central, care se poate manifesta prin puseuri caracterizate prin simptomatologie neurologică variată (deficit motor, parestezii, tulburare de coordonare, tulburare de vedere, etc). Aceasta necesită diagnostic prompt, în vederea instituirii tratamentului cronic, pentru a putea astfel limita evoluția bolii și a deficitelor neurologice. Aceasta este una dintre bolile cel mai des diagnosticate, însă nu uităm și de patologii neurodegenerative (boala Parkinson, paralizie supranucleară progresivă, Scleroză laterală amiotrofică, degenerescență fronto-temporală, boala Alzheimer, degenerescență cortico-bazală), epilepsie, boli cerebro-vasculare (accidente vasculare cerebrale ischemice/hemoragice, atacuri ischemice tranzitorii, ateromatoza carotidiană și vertebră-bazilară), boli mediate imun cu manifestări neurologice (Scleroza multiplă, boala Behcet cu manifestări neurologice, Sindrom Sjogren cu manifestări neurologice, lupus eritematos sistemic cu manifestări neurologice), cefalalgii (migrenă, cefalee tensională, cefaleea în “ciorchine” sau cluster, cefalalgii vegetative trigeminale), tulburare neuro-cognitivă (de etiologie vasculară, neurodegenerativă)”, declară dr. Raluca Badea, Medic specialist Neurolog, specialist în cadrul Clinicii Brotac Exclusive.

Am discutat astăzi cu specialistul neurolog despre 3 dintre cele mai întâlnite patologii neurodegenerative care sunt diagnosticate cel mai des.

1. Accidentul vascular cerebral, fie că vorbim despre cel ischemic sau despre cel hemoragic, este o patologie întâlnită în mod frecvent la pacienți cu factori de risc cardio și cerebro-vasculari (fibrilație atrială, hipertensiune arterială, dislipidemie, obezitate, diabet zaharat, sedentarism), dar și la pacienti tineri, cu patologii cardiace (ex. Foramen ovalae patent defect de sept atrial) sau patologii hematologice (stăi de hipercoagulabilitate) sau boli auto-imune. Abordarea diagnostică și terapeutică a acestui grup de pacienți presupune:

- prevenție primară a unui accident vascular cerebral (dacă accidentul nu s-a produs încă, dar acesta are factorii de risc descriși mai sus)
- prevenție secundară (dacă pacientul a suferit deja un accident vascular cerebral).

Ca și abordare a protocolului de tratament este de reținut că în cazul unui accident vascular celebral vorbim despre formarea unei echipe multidisciplinare - neurochirurg, cardiolog, medic de recuperare medicală și fizio-kineto-terapeut.

2. Migrena – este o patologie foarte frecventă la tineri și la adulți, care poate deveni invalidantă dacă nu este tratată corect. Tratamentul corect al unui pacient cu cefalee presupune identificarea tipului de cefalee (migrenă, cefalee cluster, cefalee tensională), excluderea altor cauze secundare de cefalee (sindrom de hipertensiune intracraniană benignă, formațiuni intracraniene înlocuitoare de spațiu, hemoragie intracraniană). După stabilirea cu certitudine a tipului sindromului cefalalgic, medicul neurolog va recomanda atât tratament de prevenție al crizelor dureroase, cât și tratament pentru momentul acut al crizei.

3. Boala Parkinson – boala neurodegenerativă se manifestă pe lentoare în efectuarea mișcărilor, tremor (tremor cu debut frecvent unilateral, cu o frecvență de 5-7 Hz, care apare predominant în repaus) și rigiditate (creștere a tonusului muscular la nivelul musculaturii membrelor și a trunchiului). Vârsta medie de diagnostic a bolii Parkinson este de 70 de ani, dar debutul bolii poate avea loc și mai devreme. În afară de simptomatologia descrisă mai sus, pacienții cu boala Parkinson mai pot prezenta și tulburare neuro-cognitivă, disfuncție vegetativă (hipotensiune arterial, constipație, disfagie, disfuncție urinară și/sau de dinamica sexuală), tulburare neuro-comportamentale – depresie, anxietate, apatie, abulia) disfuncție olfactivă.

Citește și:

Pacienții cu boala Parkinson necesită monitorizare periodică și adaptarea periodică a tratamentului, pentru un control adecvat al simptomelor și asigurarea unei calități cât mai bune ale vieții acestuia.

Featured foto by Dmytro Zinkevych via Shutterstock

Vizionare placuta


Oana a fost primul redactor sef Kudika.ro, pe vremea când era singurul angajat din redacție. Este pacifistă convinsă (când totul merge conform planului) și...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.