Setari Cookie-uri

Cum alegem pompa de sân potrivită: criterii practice

Pompa de sân nu trebuie să existe obligatoriu în bagajul de naștere al unei gravide, însă sunt situații în care pompa de sân poate fi de un real folos. Consultanții în alăptare ne sfătuiesc ca proaspetele mămici ar trebui instruite și în ceea ce privește extragerea laptelui din sân manual, cu mâna, existând mămici care pot face acest lucru obținând rezultate mai bune decât in cazul utilizării unei pompe.

Important: Pompa de sân nu va înlocui niciodată suptul bebelușului, oricât de performanta ar fi aceasta. Sfatul meu este să cereți părerea unui consultant în alăptare cerfiticat IBCLC în ceea ce privește orice alegere ce influențează alăptarea.

Pompa de sân nu este întotdeauna necesară. Aceasta poate fi de ajutor atunci când mama dorește să sporească lactația în cazul unui bebeluș ce întâmpină probleme la supt (retrognație, buza despicată, fren sublingual scurt sau alte mecanisme disfuncționale de supt) sau după cezariană, ori în alte situații, de exemplu când se dorește relactarea sau mama nu poate oferi sânul copilului și atunci folosește (pe o perioada mai scurtă sau mai lungă) pompa de sân exclusiv, fie atunci când se dorește stimularea lactației în cazul unui bebeluș adoptat sau pur și simplu când mama dorește să aibă câteva rezerve de lapte (pentru momentele când nu este lângă bebeluș sau când decide să se întoarcă la serviciu și încă alăptează).

Citește și:

Citește si: Ce pompă de sân am ales și de ce

Pe scurt am putea spune că pompa de sân se dovedește utilă în foarte multe situații.

Pe piață există o mare varietate de pompe de sân, în acest articol le voi clasifică după două criterii: modul de funcționare și posibilitatea de a fi utilizate de una sau mai multe persoane.

Luând în considerare modul de funcționare, există pompe manuale, cu baterii și electrice. Pompele manuale sunt recomandate atunci când mama apelează rar la pompă.

Pompele electrice sunt cele mai apreciate, în special cele duble. Acestea au un program de masaj al mamelonului înainte de extracție, ceea ce stimulează lactația, apoi prezintă mai multe viteze cu putere diferită de tragere a laptelui din sân. Vitezele mari sunt foarte utile atunci când ne grăbim, dar mai ales atunci când există o blocare a ductelor, fiind resimțită că o zona întărită, dureroasă și caldă la nivelul șanului, iar folosirea pompei la viteză mare, alături de alte măsuri necesare, poate „debloca” aceste ducte.

Citește și:

Tot pompele electrice sunt lăudate pentru că folosirea lor este nedureroasă.

Trebuie să menționez faptul că o mare varietate de pompe prezintă mai multe mărimi de cupe. Alegerea cupei reprezintă un pas esențial pentru obținerea unor rezultate bune atât în privința folosirii pompei, cât și pentru lactație. Un consultant în alăptare certificat IBCLC poate da cele mai bune sfaturi pentru alegerea unei pompe de sân potrivite. Puteți suna la 07Alaptare pentru a cere un astfel de consultant.

Va puteți îndrepta atenția și către modul de sterilizare. Unele modele de pompe au foarte multe elemente, timpul de asamblare și dezasamblare fiind mai lung.

În ceea ce privește al doilea criteriu de clasificare despre care am vorbit mai sus, aceste pompe de san pot fi folosite individual sau de către mai multe mămici. Primele (cu sistem deschis) nu prezintă un sistem de separare a zonelor care intră în contact cu laptele atât de strict, de aceea este recomandat, chiar dacă se sterilizează, să nu fie împrumutate.

Citește și:

Al doilea tip de pompe (cu sistem închis) sunt în general cele care se utilizează în maternități și spitale, însă în zilele noastre multe modele de pompe electrice prezintă o membrană ce asigura necontaminarea motorului sau a furtunelor pompei. Aceste pompe se pot steriliza și pot fi împrumutate și altor mămici. De asemenea pot fi vândute după utilizare, fără a există riscul de transmitere a unei boli, cu condiția să fie folosite și sterilizate corect.

Concluzionând, alegerea pompei de san trebuie făcută ținând cont de frecvența utilizării, de sensibilitatea sânului, de unele motive ale utilizării (cum ar fi stimularea lactației sau relactarea ori probleme disfuncționale de supt), de dificultatea samablării, de mărimea cupelor și posibilitatea de a fi vândută/împrumutată.

Citește și:

Pompele manuale sunt mai ieftine decât cele electrice, dar această nu înseamnă că nu pot fi potrivite pentru unele mămici.

Cât lapte extragem cu pompa de sân?

Multe mămici s-au îngrijorat, gândind că nu au lapte dacă nu reușesc să extragă o cantitate satisfăcătoare utilizând pompa. Vestea bună este că pompa nu reflectă fidel producția de lapte din sân. De exemplu la începutul folosirii pompei sau când țesuturile sunt foarte elastice este posibil că mămăica să extragă cu greu câteva picături de lapte. Această nu înseamnă că nu are lapte. După mai multe utilizări ale pompei cantitatea de lapte extras va crește progresiv.

Dacă aveți dubii în ceea ce privește alegerea unei pompe de sân, sau dacă întâmpinați probleme în alăptare, va sfătuiesc din experiență de mamă să cereți sfatul unui Consultant în alăptare IBCLC – acesta poate oferi informații și sfaturi foarte valoroase. Rolul consultantului în alăptare este diferit de cel al pediatrului, deși acum există și pediatrii certificați IBCLC.

Citește și:

Câteva sfaturi în final:

  • Pentru a cere un consultant în alăptare IBCLC apelați 07Alaptare sau cereți contacte în grupurile de alăptare pentru orașul vostru;
  • Dacă va gândiți să folosiți exclusiv pompa pentru alăptare, fără a mai pune copilul la sân, vă invit să găsiți poveștile mamelor care au trecut printr-o asemenea experiență, discuțiile sunt pe acest grup, iar experiențele lor s-ar putea să va schimbe gândurile: Pompare lapte matern

Exemple pentru pompe de san:

Pompa manuala de san Tommee Tippee - 219,99 lei - disponibila in magazinele Noriel.ro

https://noriel.ro/pompa-manuala-de-san-tommee-tippee

Pompa Electrica pentru San Philips Avent Natural - disponibila pe site-ul Nichiduta.ro

pompa electrica simpla de san philips avent natural

Pompa de san electrica Spectra dubla 9+ - pret 659 lei - disponibila pe site-ul Nichiduta.ro

pompa de san electrica dulba spectra 9+

Pompa De San Electrica Dew 300 - pret 458,90 lei - disponibila pe site-ul ookee.ro

Citește și:

pompa de san

Foto: Nor Gal/shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Iulie 2019
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.