Setari Cookie-uri

Primele analize recomandate de specialistul în infertilitate 

În identificarea cauzelor infertilității este importantă și explorarea cavității uterine, lucru care se realizează printr-o ecografie transvaginală. Investigația poate depista polipi sau chiar un fibrom uterin, ambele fiind cauze ale imposibilității obținerii unei sarcini.

Un material de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Infertilitatea este definită ca incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după un an de activitate sexuală regulată, neprotejată. Existența acestei probleme este în cele mai multe situații necunoscută, până în momentul în care cei doi parteneri decid că este vremea să aibă un copil.

Îngrijorarea este firească, însă nu trebuie să se transforme în resemnare. În cele mai multe dintre cazuri infertilitatea este consecința unor afecțiuni. Odată ce acestea sunt diagnosticate și tratate, practic nu mai există niciun motiv pentru care femeia să nu poată rămâne însărcinată. Și chiar dacă la mijloc sunt alte probleme, pentru care nu există tratament, să nu uităm că tehnicile de reproducere umană asistată au propriile soluții.

Citește și:

Se spune că orice lungă călătorie începe cu primul pas. Exact așa este și în infertilitate. Iar primul pas este, în acest caz, o consultație la specialistul în infertilitate. Consultație la care vor veni ambii parteneri, căci, potrivit celor mai recente studii, infertilitatea afectează procentual în egală măsură femeile și bărbații. Iar cauza trebuie căutată la ambii.

Specialistul în infertilitate are la dispoziție mai multe metode și căi de investigare a posibilelor cauze, fiecare caz în parte fiind gestionat în alt mod. În asta și constă succesul, în abordarea personalizată. Cu toate acestea, există o serie de investigații - să le zicem „comune” - cu ajutorul cărora se face acel... prim pas.

În ceea ce privește bărbatul, el va efectua o analiză simplă, spermograma, care va oferi răspunsuri în privința numărului, calității și capacității spermatozoizilor de a fecunda. De asemenea, se mai poate efectua și o spermocultură, pentru identificarea posibililor agenți patogeni responsabili de infecțiile tractului genital.

Citește și:

În cazul femeii, se recomandă efectuarea profilului hormonal (se realizează dintr-o probă de sânge), care va oferi informații cu privire la concentrația diverșilor hormoni responsabili de obținerea unei sarcini. Analizele ce fac parte din profilul hormonal sunt FSH, Lh, Prolactina, Progesteron, Estradiol și AMH. Medicul este interesat în special de informațiile privind rezerva ovariană.

În identificarea cauzelor infertilității este importantă și explorarea cavității uterine, lucru care se realizează printr-o ecografie transvaginală. Investigația poate depista polipi sau chiar un fibrom uterin, ambele fiind cauze ale imposibilității obținerii unei sarcini.

Având în vedere că una dintre cele mai frecvent întâlnite cauze ale infertilității o reprezintă afectarea permeabilității trompelor uterine, și histerosalpingografia face parte din setul de investigații recomandat de specialist. Uneori, desfundarea lor se poate produce în chiar timpul procedurii.

Citește și:

Deoarece și endometrioza este o frecventă cauză de infertilitate, în cazul în care la analiza sângelui s-a constatat o valoare crescută a CA125 (care oferă indicii asupra posibilității existenței acesteia), specialistul în infertilitate va solicita efectuarea laparoscopiei. Această procedură permite vizualizarea întregului aparat reproducător, depistării și chiar îndepărtării cauzei, dacă aceasta este endometrioza.

Featured foto by Maksim Toome via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
23 Iulie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.