Setari Cookie-uri

Combinații alimentare nerecomandate pentru adulți și copii

Friptură cu cartofi prăjiți? Pâine cu salată de roșii? Macaroane cu brânză? Piure de cartofi cu unt? Oh, o prăjitură? Nu. Niciuna dintre aceste alegeri nu este recomandată. De ce?

Atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, anumite combinații alimentare pot produce disconfort și, în timp, chiar pot dauna sănătății.

Ce combinații alimentare ar trebui evităm?

Carne cu cartofi

Una din regulile nutriționale de baza în ceea ce privește combinațiile alimentare se referă la evitarea consumării la aceeași masă a alimentelor bogate în carbohidrați și a celor bogate în proteine. Rezultatul acestei combinații cosnta în îngreunarea digestiei, accentuarea refluxului gastro-esofagian, balonare, constipație, senzație de oboseală după masă.

De ce? Pentru digerarea carbohidraților este necesar un mediu gastric mai alcalin, în timp ce pentru digestia proteinelor este necesar un mediu mai acid. Atunci când combinăm aceste alimente, practic niciuna dintre grupele alimentare nu se poate digera corespunzător, în timp optim, astfel apar tot felul de simptome neplăcute. Alimentele bogate în carbohidrați sunt: cerealele (paste, pâine, tăiței, orez, ovăz, orz, secară etc.), cartofii. Alimentele bogate în proteine sunt: carnea, ouăle, nucile, alunele, semințele, ciupercile, leguminoasele.

Citește și:

Așadar la o masă cu carne sau ouă ar fi bine evităm pâinea, orezul, cartofii.

Cu ce putem consumă carnea? O putem consuma alături de legume la aburi sau chiar lângă o salată de crudități. Cartofii îi putem consumă în supe/ciorbe sau în alte preparate cu legume, dar sărace în grăsimi.

Amidonoase cu grăsimi săturate

Această combinație este adesea de evitat, atât din punct de vedere al timpului mai lung de digestie, cât și din pricina faptului rămâne o combinație calorică. Totodată consumul de amidon alături de grăsimi, în special cele saturate, poate duce la balonare și disconfort abdominal. Câteva exemple: piure de cartofi cu unt sau ulei, orez cu ceapă călită (se călește în ulei), cartofi cu carne, orez cu carne, cartofi copți cu smântână etc.

Citește și:

Dacă doriți aveți un abdomen suplu și nu riscați consumați prea multe calorii, atunci poate ar fi o idee bună evitați această combinație.

Pâine cu salată de roșii

Roșiile sunt fructe și la fel ca multe alte fructe acide (portocale, graperuit, lămâi etc.), acestea nu ar trebui fie consumate alături de carbohidrați. Fermentează destul de mult. De fapt, fructele ar trebui consumate singure, fără a fi alăturate altor grupe alimentare, de obicei între mese.

Câteva exemple de combinații de evitat: pâine cu salată de roșii, bruschete cu roșii, sandwich cu roșii etc.

Făinoase cu zahăr

Această asociere favorizează balonarea (fermentează), dar și arsurile gastrice și refluxul gastro-esofagian. Exemple: prăjituri, torturi, alte dulciuri care conțin și făinoase.

Citește și:

Totuși puteți alege acest tip de desert, însă consumat între mese și în cantități moderate, cu mențiunea prezintă un număr mare de calorii.

Lactate cu carne

Preparate din carne cu smântână (de exemplu sarmale cu smântână), sau carne cu sosuri ce conțin lapte (de exemplu usutroi cu iaurt), nu sunt recomandate, atât pentru că digestia este îngreunată, cât și pentru că există riscul să fie favorizată formarea unor substanțe cu efecte nocive asupra sănătății noastre.

Foto: By Timolina/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
1 Septembrie 2019
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.