Setari Cookie-uri

Afecțiuni biliare însoțite de durere abdominală? Aceste sfaturi îți vor face viața mai bună!

Vezica biliară (colecistul sau "bila") este un organ mic, ca un săculeț, situat imediat sub ficat, în partea dreaptă a abdomenului, sub marginea costală. Aceasta acumulează sucul biliar ("fierea") secretat de ficat, urmând a-l elibera în duoden pentru a facilita digestia alimentelor, cu precădere a celor bogate în grăsimi.

Afecțiuni biliare însoțite de durere? Iată cele mai frecvente cauze

Afecțiunile biliare se pot manifesta în multiple moduri, însă cea mai frecventă este colica biliară. Aceasta se manifestă ca o durere intensă, cu caracter violent, care se instalează de cele mai multe ori seara sau noaptea, după o zi cu mese copioase, dar poate să apară și în timpul zilei după ingestia unei mese bogate în grăsimi. Uneori durerea poate fi suportabilă, ca un disconfort abdominal, asociind sau nu senzație de gust amar în gură.

Colica biliară se resimte în zona dreaptă a abdomenului, sub coaste, durerea putând iradia în umărul și omoplatul drept, dar și în spate, către coloana lombară. În cazuri mai grave, colica biliară poate asocia febra sau alte simptome precum greață, vărsături, balonare, dureri de cap, stare generală de rău.

Citește și:

Colica biliară poate fi litiazică sau alitiazică.

În cazul colicii biliare litiazice cauza este clară: prezența calculilor (pietrelor) la nivelul vezicii biliare. În această situație descărcarea bilei poate fi îngreunată și totodată "pietrele" mai mici se pot elimina, provocând durere intensă, pe când cele mari vor perturba permanent funcția vezicii biliare. Aceste dureri pot asocia și alte simptome, cum ar fi febră, frison, greață, vărsături, uneori chiar colorarea pielii în nuanțe de galben (icterul mecanic). Este important ca în cazul litiazei biliare să se păstreze o legătură strânsă cu medicul, pentru că există riscul de complicații și pancreatită acută [1].

În colica biliară alitiazică nu există calculi în colecist, iar durerea este provocată în general de o evacuare necorespunzătoare a sucului biliar (diskinezie biliară sau "bilă leneșă"). Disconfortul abdominal se poate resimți adesea după mesele bogate în grăsimi, iar persoana în cauză poate acuza și alte simptome asociate, cum ar fi greață, balonare, dureri de cap.

Citește și:

vezica biliara localizare

Cum putem preveni sau trata crizele de bilă?

Prevenția și tratamentul colicii biliare se face în general la domiciliu, conform recomandării medicului, prin măsuri igieno-dietetice și medicamentoase (antispastice, analgezice, antiinfamatoare, și chiar antibiotice în anumite cazuri). Atunci când există riscul unor complicații sau apar simptome mai grave, intervenția chirurgicală rămâne o soluție demnă de luat în calcul.

Probleme biliare? 5 Sfaturi pentru o viață mai bună!

1. Tratamentul în criză

Atunci când situația nu este gravă, "criza de fiere" se tratează acasă prin dietă și administrarea de medicamente. Antispasticele sunt de mare ajutor în criză, acestea reduc activitatea musculaturii netede din peretele vezicii biliare, astfel încât contracțiile intense ale acesteia devin mai blânde, durerile se ameliorează, greața poate să dispară și starea generală a persoanei suferinde se îmbunătățește considerabil. Antispasticele pe baza de clorhidrat de drotavarina sunt unele dintre cele mai recomandate antispastice în colica biliară, având efecte care se instalează rapid. Acestea se recomandă atât în colica biliară alitiazică, cât și în cea determinată de prezența calculilor. În cazul prezenței "pietrelor la fiere", antispasticele relaxează atât vezica biliară, cât și canalul coledoc, reducând astfel riscul de blocare a calculilor în canalul coledoc și complicațiile acestei situații, cum ar fi icterul mecanic și pancreatita acută. De asemenea, antispasticul reduce și simptomatologia asociată crizei de fiere, cum ar fi greața sau chiar varsaturile, balonarea și disconfortul abdominal.

Citește și:

2. Evitați mesele grase

Sucurile biliare sunt implicate în digestia grăsimilor. Atunci când mâncăm gras, bila se contractă pentru a-și vărsa conținutul în tubul digestiv. Evitarea meselor copioase și grase va ajută să preveniți crizele de fiere. Consumul de uleiuri rafinate, grăsimi saturate, alimente prăjite, carne tocată, băuturi carbogazoase, preparate fast-food, alcool, ouă poate duce la declanșarea unei crize de fiere. Un regim alimentar echilibrat, variat, care să conţină legume și leguminoase, fructe, lactate semidegresate, carne slabă şi cereale integrale se recomandă atât persoanelor care suferă de litiază biliară, cât şi celor care îşi doresc să prevină apariţia acestei boli. Atunci când nu ați putut evita consumul excesiv de grăsimi si au aparut durerile abdominale caracteristice unei afeciuni biliare, puteți administra un antispastic [2].

Citește și:

3. Cina - mai devreme de ora 8 seara

În timpul nopții organismul se relaxează, sistemul digestiv se "odihnește" și este recomandat să avem un repaus alimentar. De aceea majoritatea specialiștilor contraindică cina la ore târzii, recomandând ca ultima masă din zi să fie luată cel mult la ora 8 seara. Ideal ar fi ca înainte cu aproximativ 2-3 ore înainte de culcare să nu mai mâncăm nimic, ci doar să ne hidratăm bând apă.

4. Mișcare, multă mișcare

Sedentarismul reprezintă încă un factor de risc pentru apariția problemelor biliare. O activitate fizică moderată și realizată cu regularitate ajută la menținerea sănătății vezicii biliare. Specialiștii recomandă minim 30 de minute de mișcare în fiecare zi [3].

5. Consumul de fibre

Fibrele alimentare acționează benefic asupra tubului digestiv. Acestea "antrenează" mișcările intestinelor (peristaltismul intestinal), combat constipația, hrănesc microbiomul, ajută în prevenția unor tipuri de cancere și susțin de asemenea sănătatea vezicii biliare [4].

Citește și:

Referințe:

[1] https://www.health.harvard.edu/a_to_z/biliary-colic-a-to-z

[2] https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/gallbladder-diet-foods-for-gallbadder-problems#1

[3] https://journals.humankinetics.com/view/journals/jpah/13/7/article-p788.xml

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899548/

Sursa foto homepage, int: By Syda Productions/By Magic mine - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
16 Ianuarie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.