Setari Cookie-uri

Beneficiile iaurtului pentru sănătate

În ultimii ani, lumea medicală a acordat o atenție deosebită beneficiilor probioticelor pentru starea de sănătate, la toate categoriile de vârstă. Iaurtul reprezintă o sursă naturală și accesibilă de probiotice, conținând totodată un număr redus de calorii, dar suficiente minerale, vitamine și nutrienți pentru a fi recomandat în alimentația zilnică.

Ce sunt probioticele? Acestea sunt microorganisme care alcătuiesc flora benefică a organismului, așa-numitele „bacterii bune”. Probioticele se regăsesc la nivelul pielii, tractului uro-genital, căilor respiratorii superioare, cavității bucale și, în mare măsură, la nivel intestinal.

Probioticele susțin sistemul imunitar, ne pot apăra de unele infecții și totodată prezintă rol în digestie și în sinteza unor substanțe benefice pentru organismul nostru.

Iaurtul este bogat în probiotice - acestea participă la modul de producere al iaurtului, prin fermentarea laptelui. Între cele mai cunoscute probiotice conținute de iaurt se numără Bifidobacteriile, prezente în mod natural în flora intestinală umană, chiar de la vârste fragede (Bifidobacteriile întâlnite în flora intestinală a bebelușilor hrăniți cu lapte matern).

Citește și:

În mod aparte, Bifidus ActiRegularis se regăsește atât în flora naturală benefică a organismului nostru, cât și în unele iaurturi. Această bacterie are proprietatea că poate supraviețui trecerii prin tractul digestiv, formând coloniile intestinale atât de benefice sănătății noastre.

Prin conținutul sau în „bacterii bune”, iaurtul aduce importante beneficii:

- Rol în detoxifiere, prin stimularea eliminării toxinelor din tractul digestiv și scăderea absorbției acestora în organism;

- Reglarea tranzitului intestinal – Bifidus ActiRegularis reușește să supraviețuiască agresiunii sucurilor digestive, ajungând la nivelul colonului, acolo unde poate acționa optim;

- Ameliorarea simptomelor întâlnite în sindromul colonului iritabil [1];

Citește și:

- Susținerea imunității: probioticele ajută la stimularea sintezei imunoglobulinelor A (un tip de anticorpi ce intervin în apărarea antiinfecțioasă), și prezintă efecte de modulare a proceselor inflamatorii și a activității celulelor Natural Killer (NK) [2], care luptă împotriva celulelor infectate viral și a celor canceroase. De asemenea, probioticele cresc eficiența funcției de barieră pe care o prezintă mucoasa intestinală.

- Reducerea unor efecte nedorite în cazul administrării de medicamente antiobiotice;

- Scăderea tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi [3];

- Scăderea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare [4];

- Susținerea proceselor de normalizare a greutății [5];

- Îmbunătățirea digestiei lactozei la persoanele cu toleranță scăzută la aceasta (bacteriile conținute de iaurt consumă o parte din lactoză);

Citește și:

beneficiile consumului de iaurt pentru sanatate

Iaurtul – un aliment complet

Iaurtul este considerat un aliment sănătos, alături de legume și fructe, fiind valoros atât prin nutrienții pe care ii conține, cât și prin raportul optim al acestora. Pe lângă probiotice, iaurtul este bogat în minerale (calciu, zinc, potasiu, magneziu), în vitamine (în special vitamine din complexul B), precum și în grăsimi bune și proteine de înaltă calitate (care asigură organismului cei 9 aminoacizi esențiali).

Proteine de înaltă calitate – ajută în construcția și regenerarea musculară

Consumul zilnic de iaurt contribuie la satisfacerea necesarului de calciu și proteine, foarte util pentru menținerea sănătății musculare, iaurtul fiind astfel recomandat și în dieta persoanelor care fac sport.

Citește și:

Reducerea riscului de obezitate și diabet zaharat de tip II

Mai multe studii clinice și epidemiologice sugerează beneficiile consumului de iaurt în reducerea masei corporale (masei grase) și în controlul metabolismului glicemic. Iaurtul este considerat un produs unic în categoria lactatelor, cu proprietăți specifice, conferite atât de bogăția în probiotice, cât și de structura sa particulară, a matricei alimentare care are rol în normalizarea greutății corporale și în controlul glicemiei [6].

Creșterea densității minerale osoase și prevenirea riscului de osteoporoză

Consumul zilnic de iaurt poate interveni în menținerea sănătății oaselor, ajutând la creșterea densității osoase și la prevenirea riscului de osteoporoză, susțin studiile de specialitate. [7]

Citește și:

Conținutul scăzut în calorii în raport cu abundența în minerale, vitamine și proteine fac ca iaurtul să devină un aliment sigur pentru sănătate la toate vârstele, fiind recomandat în alimentația zilnică.

Referințe:

[1] Effect of a fermented milk containing Bifidobacterium animalis DN-173 010 on the health-related quality of life and symptoms in irritable bowel syndrome in adults in primary care: a multicentre, randomized, double-blind, controlled trial

[2] Enhancing immunity by dietary consumption of a probiotic lactic acid bacterium (Bifidobacterium lactis HN019): optimization and definition of cellular immune responses

[3] Effect of probiotic fermented milk on blood pressure: a meta-analysis of randomised controlled trials

[4] Effect of 8 week intake of probiotic milk products on risk factors

Citește și:

for cardiovascular diseases

[5] Gut Microbiota Modulation and Its Relationship with Obesity Using Prebiotic Fibers and Probiotics: A Review

[6] The Potential Role of Yogurt in Weight Management and Prevention of Type 2 Diabetes

[7] Greater yogurt consumption is associated with increased bone mineral density and physical function in older adults

Surse foto: By Stock-Asso, By Daniel Harwardt/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
18 Februarie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.