Setari Cookie-uri

Screeningul pentru tiroidă: de ce este important și când trebuie făcut

Testele de screening urmăresc depistarea unei afecțiuni când aceasta este încă în fază curabilă. Prin screening pentru tiroidă se înțelege utilizarea testelor care ajută la diagnosticarea precoce a unei afecțiuni tiroidiene, poate chiar înainte de apariția simptomelor specifice.

Screeningul tiroidian este foarte util în depistarea devreme a tulburărilor tiroidiene, cu atât mai mult cu cât incidența acestora în populație este foarte ridicată. După vârstă de 25 de ani, procentajul persoanelor cu hipotiroidism crește, în special în rândul femeilor. Hipotiroidismul apare la aproximativ 1 din 8 femei cu vârstă între 35 și 65. După 65 de ani, incidența crește la 1 din 5 femei. Nodulii tiroidieni au incidență de 20-30% în populație, din fericire în cele mai multe cazuri aceștia sunt necancerosi (benigni) [1]. Hipertiroidia prezintă o incidență de 1,3% în populația generală.[2]

Un consult periodic realizat la medicul endocrinolog este de ajutor în depistarea precoce a unor tulburări hormonale, indiferent de glanda sau glandele endocrine afectate. La GRAL Medical va puteți programa oricând la o consultație la unul dintre medicii specialiști endocrinologi. În urma investigațiilor, medicul va afla informații despre statusul sănătății dumneavoastră, dar și despre factorii de risc care pot fi prezenți și va recomanda măsuri de prevenție pe viitor, cum ar fi realizarea periodică a unor teste de screeening. GRAL Medical dispune de echipamente de înaltă performanță și tehnologii de ultimă generație, astfel încât prevenția, diagnosticul și tratamentul unor afecțiuni să se realizeze cât mai eficient (inclusiv diagnosticul și tratamentul cancerului tiroidian bine diferențiat). Puteți solicita mai multe informații sunând la centrele GRAL Medical din București sau din alte orașe ale țării. Lista completă aici.

Citește și:

Pentru că tulburările glandei tiroide sunt atât de des întâlnite în populație, necesitatea realizării periodice a unui screening tiroidian devine indispensabilă. Puteți încerca pachetul promoțional pentru screening tiroidian, pus la dispoziție de GRAL Medical.

GRAL Medical ajută pacienții să depisteze boala la timp, punând la dispoziție acest pachet promoțional pentru screening.

screening pentru tiroida la gral medical

Glanda tiroidă: unde este situată și ce roluri are?

În partea anterioară a gâtului, imediat sub laringe, se află glanda tiroidă, care chiar poate fi palpată. De obicei, medicul se așază în spatele pacientului, îl roagă pe acesta să înghită, moment în care, cu ambele mâini, palpează glanda tiroidă.

Rolurile glandei tiroide în organism sunt multiple și indispensabile vieții, implicarea hormonilor tiroidieni fiind raportată încă din viața intrauterină, când hormonii tiroidieni ai mamei influențează buna dezvoltare a fătului. Mai târziu, după naștere, tiroida influențează dezvoltarea tuturor organelor, a creierului, dar și creșterea întregului organism, iar la vârstă adultă răspunde de metabolism, inclusiv de greutatea corporală sau de fertilitate. Pentru că hormonii tiroidieni sunt implicați în buna funcționare a sistemului nervos, afecțiunile tiroidiene ne pot tulbura starea psihică.

Citește și:

Pe scurt, am putea spune că tiroida influențează modul în care funcționează fiecare celulă, țesut sau organ, de la mușchi, oase și piele, la tractul digestiv, creier, inima și multe altele.

Cum funcționează glanda tiroidă

Tiroida utilizează iodul din alimente (cereale, fructe de mare, unele alge, sarea iodata, lactate etc.) pentru a produce hormonii tiroidieni:

  • Tiroxina sau T4 (conține 4 atomi de iod);
  • Triiodotironina sau T3 (conține 3 atomi de iod).

Pe măsură ce tiroida secretă hormonii tiroidieni, îi stochează în niște „săculeți” numiți foliculi tiroidieni, de unde acești hormoni pot fi eliberați atunci când organismul are nevoie.

Substartul sintezei hormonale a tiroidei este reprezentat de tiroglobulina (TG) – cea mai importantă componentă proteică a glandei tiroide, de la care pornește practic sinteza hormonilor tiroidieni menționați mai sus. Pentru a se ajunge la produsul final – hormonii, în fazele de sinteză intervine, alături de TG și tiroidperoxidaza, o enzimă care se găsește atașată de membrana celulelor tiroidiene. În anumite situații anormale imunitare, organismul poate produce autoanticorpi împotriva tireoglobulinei și tiroidperoxidazei, numiți chiar astfel: anticorpi anti-tiroglobulina (ATG), respectiv anticorpi anti-tiroidperoxidaza (ATPO).

Citește și:

Dar totuși, cum „știe” tiroida când și ce cantitate de hormoni să secrete? Ei bine, există un mecanism de control realizat de către așa-numita „glanda mamă”: hipofiza. Aceasta din urmă, în strânsă legătură cu sistemul nervos (prin hipotalamus), primește semnale de la organism și stabilește secreția de TSH (hormon de stimulare tiroidiană). Dacă TSH este mărit, înseamnă că tiroida ar putea să nu secrete suficienți hormoni (din diferite cauze) și invers.

Măsurarea nivelului TSH-ului din sânge reprezintă un bun indicator al unei probleme de tiroidă.

Care sunt simptomele afectării glandei tiroide?

De cele mai multe ori, în stadii incipiente, afectarea glandei tiroide este asimptomatică. De aceea testele de screening pentru tiroidă efectuate periodic sunt necesare atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Citește și:

    În general, simptomele sunt date de modificările funcției tiroide: când secretă prea mulți hormoni tiroidieni vorbim despre hipertiroidie, iar când hormonii sunt insuficienți vorbim despre hipotiroidie. Este important de menționat că unii noduli tiroidieni sau boli tiroidiene autoimune pot fi multă vreme asimptomatice, însă se pot detecta prin screeningul tiroidian.

    Principalele simptome ale hipotiroidiei sunt: oboseală, intoleranță la frig, fluctuații ale apetitului, luarea în greutate, depresie, anxietate, căderea părului, uscarea pielii, puls lent, unghii fragile, constipație, dureri vagi în corp, creșterea nivelului de colesterol (hipercolesterolemie), modificări menstruale, dureri articulare sau musculare, amețeli.

    Hipertiroidia asociază simptome precum: scaune dese, transpirații excesive, tremor, palpitații, mâncărimi la nivelul pielii, tulburări menstruale, nervozitate, insomnie, agitație etc.

    Citește și:

      Prezența uneia sau a mai multor simptome din cele de mai sus poate ridica suspiciunea unei afecțiuni tiroidiene.

      Pachetul promoțional de screening tiroidian propus de GRAL Medical permite realizarea analizelor de sânge specifice: TSH, Free T4, ATPO și efectuarea ecografiei de tiroidă, urmând a beneficia GRATUIT de consult endocrinologic pentru interpretarea rezultatelor de către medic, și pentru a primi un diagnostic.

      Puteți solicita oricând o consultație endocrinologică la unul din centrele GRAL Medical din București sau alte orașe ale țării pentru investigarea stării de sănătate actuală sau pentru second opinion. Lista completă a centrelor GRAL Medical aici. Call Center 031 110 0000

      Foto: By Sofia Zhuravetc/shutterstock.com

      Vizionare placuta


      Kudika
      16 Februarie 2020
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.