Setari Cookie-uri

Ce reprezintă și când se recomandă tratamentul cu iod radioactiv?

În fiecare zi apar, din păcate, noi maladii pentru care încă nu există tratamente. Din fericire, pentru unele boli, cercetătorii au descoperit tratamente, cu șanse de succes mari, cu remisii complete și nereapariții ale bolii. Una dintre aceste boli este cancerul tiroidian bine diferențiat. Radioterapia cu iod tratează cancerul tiroidian bine diferențiat, metastazele ganglionare și cele la distanță. Distruge orice țesut tiroidian care nu a fost îndepărtat prin intervenție chirurgicală. Specialiștii în endocrinologie recomandă începerea tratamentului la 3-6 săptămâni după tiroidectomie.

Tratamentul cu iod radioactiv este un tip de radioterapie internă (pacientului i se administrează o pastilă cu un izotop radioactiv al iodului I-131), fiind un tratament specific. Acest tip de radioterapie cu iod este recomandată și în anumite afecțiuni tiroidiene benigne, boala Besadow-Graves, gușa multinodulară, nodul tiroidian autonom toxic, tiroidita subacută, hipertiroidism și unele afecțiuni tiroidiene autoimune.

De ce este eficientă terapia cu iod radioactiv în unele afecțiuni tiroidiene?

Iodul este un element foarte important pentru organismul nostru. Acesta susține funcțiile glandei tiroide, care la rândul său influențează starea de sănătate încă din fragedă copilărie.

Tiroida captează iodul din circulația sanguină, acesta fiind transportat în interiorul celulelor tiroidiene unde participă la sinteza celor doi hormoni specifici (T3 și T4). Putem spune astfel că tiroida funcționează ca un „burete” ce absoarbe iodul din sânge.

Citește și:

Acest aspect al circulației și utilizării iodului este deosebit de important în tratarea unor afecțiuni tiroidiene. Atunci când se dorește distrugerea celulelor tiroidiene locale, din glandă, sau care au migrat la distanță (în cazul metastazelor), organismul este încărcat cu un anumit tip de iod – izotopul de iod radioactiv I-131, care are proprietatea de a distruge celula tiroidiană canceroasă, oriunde s-ar afla aceasta în organism.

Va recomandăm să vizionați clipul de mai jos, în care echipa Spitalului OncoFort prezintă în detaliu etapele și beneficiile realizării tratamentului cu iod radioactiv în cadrul OncoFort Caloian:

Când este recomandată radioterapia cu iod?

Radioterapia cu iod ca mijloc de tratament în cancerul tiroidian

Atunci când, în urma ecografiei tiroidiene, se constată existența unuia sau a mai multor noduli tiroidieni, se recomandă puncția-biopsie cu ac subțire, o intervenție ușor de tolerat de către pacient, prin care medicul extrage cu ajutorul unui ac puțin țesut din nodul, urmând ca această mostră tisulară să fie trimisă la analiza histopatologică. Rezultatul examenului histopatologic poate spune dacă nodulul/nodulii prezintă sau nu celule canceroase.

Citește și:

În cazul diagnosticului de cancer tiroidian bine diferențiat din folicul tiroidian (cancer tiroidian folicular, cancer papilar tiroidian sau variante ale acestora), terapia cu iod radioactiv devine necesară după intervenția chirurgicală a tiroidei. De ce se recomandă totuși radioterapia cu iod dacă tiroida și respectiv nodulii au fost îndepărtați chirurgical? Pentru că este posibil ca înainte sau în timpul intervenției chirurgicale unele celule canceroase să fi pătruns în circulația sanguină și să fi „plecat” în corp, ceea ce crește riscul de metastazare. Urmând radioterapia cu iod, aceste celule pot fi distruse, statisticile ne spun că 85% din cancerele tiroidiene bine diferențiate au șansă de remisie completă în urma tratamentului cu iod radioactiv, conform ghidurilor de specialitate.

Citește și:

În anumite situații de hipertiroidie tratamentul cu iod radioactiv este eficient

Boala Basedow Graves este o afecţiune tiroidiană autoimună în care organismul sintetizează anticorpi care stimulează întreaga glandă tiroidă. Astfel stimulată, glanda tiroidă crește în dimensiuni, devine mai vascularizată și secretă cantități excesive de hormoni tiroidieni. Pacientul ajunge în hipertiroidie, confruntându-se cu simptome ca transpirații, nervozitate, insomnie, palpitații, tulburări de memorie, tremor sau scădere în greutate. Această boală asociază și exoftalmia („ochii mari”). În această afecțiune tiroidiană, terapia cu iod radioactiv poate fi eficientă.

O altă recomandare a radioterapiei cu iod este reprezentată de autonomizarea funcției tiroidiene. Acest fenomen este marcat de apariția unui nodul (adenom toxic) sau a mai multor noduli (gușă tiroidiană multinodulară toxică), diferențiind practic o zonă de țesut tiroidian care secretă în exces hormoni, căpătând caracterul toxic. Terapia cu iod radioactiv este eficientă în aceste cazuri, zonele de activitate tiroidiană excesivă captând iodul radioactiv și fiind distruse.

Citește și:

Radioterapia cu iod poate fi utilă și în alte tipuri de hipertiroidii rezistente la tratamentul clasic, dar și pentru reducerea volumului gușilor tiroidiene mari, inestetice.

Cum se realizează radioterapia cu iod?

Spitalul OncoFort oferă posibilitatea de tratare cu iod radioactiv la cele mai înalte standarde. Pacientul va fi internat 4 zile, timp în care beneficiază de cele mai bune condiții de cazare, dar mai ales de grijă si asistență medicală permanentă la cele mai înalte standarde.

Medicul curant va stabili planul de tratament individualizat, tratament ce constă în ingerarea pastilelor ce conțin iod radioactiv. În salonul său, pacientul beneficiază de servicii permanente, de meniu personalizat prezentat sub mai multe variante din care acesta poate alege conform preferințelor personale, de suport psihologic, dar și de elemente care să îi ofere un confort sporit: pat reglabil, lenjerie de schimb, baie proprie dotată cu tot necesarul, televizor, telefon mobil, pentru a păstra permanent legătura cu cei dragi și toate dotările unei camere dintr-un hotel de lux. Practic pacientul nu are nevoie de bagaj de internare, toate facilitățile îi sunt oferite de Spitalul OncoFort. Pacientul își va alege singur meniul pentru perioada celor 4 zile cat va sta internat.

Citește și:

Pe perioada internării, contacul cu membrii familiei este restricționat, însă pacientul are acces în orice moment și oricât dorește la linia de telefon pusă la dispoziție pentru a comunica cu persoanele dragi. Această limitare a vizitelor este una protectivă atât pentru pacient, cât și pentru cei dragi lui, pentru că în acele câteva zile, acesta este radioactiv. În funcție de doza de iod radioactiv administrată și de hotărârile terapeutice luate de medicul curant, după 4 zile nivelul de radiații emise de corpul pacientului scade suficient pentru ca acesta să poată pleca acasă.

La externare, pacientului îi sunt oferite, într-o broșură, toate informațiile despre tratament, dar și despre măsurile pe care trebuie să le ia în continuare, urmând a reveni la control după 6 luni.

Citește și:

radioterapia cu iod gratuit la Oncofort

Care sunt riscurile dacă amâni tratamentul cu iod radioactiv?

  • Dacă nu faci radioterapia cu iod la timp, poate scădea calitatea vieții
  • Cu cât aștepți mai mult timp, cu atât mai mult este posibil să fie necesar să repeți terapia de mai multe ori

Costurile amânării se dovedesc în timp a fi mai mari decât costurile tratamentului!

Este periculoasă radioterapia cu iod?

Efectele acestei terapii sunt minore și contrabalansate de beneficiile pe care le aduce asupra sănătății și prognosticului bolii, precum și asupra calității vieții. Reacțiile adverse la administrarea iodului radioactiv pot consta în disconfort la nivelul gâtului, dureri de cap, greață, vărsături, gust metalic, diminuarea sau absența gustului. Aceste manifestări dispar la scurt timp de la administrarea iodului radioactiv.

Este important să se discute cu medicul toate opțiunile de tratament și să fie cerute toate informațiile necesare.

Pentru detalii sau programări la consultații, vă rugăm să sunați la numarul de telefon 031 110 0000.

Foto articol: By Kateryna Kon/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.