Setari Cookie-uri

Diferența între gripă, răceală și coronavirus – care sunt simptomele?

O simplă răceală sau infecție cu coronavirus? Cum putem face diferența între simptomele date de bacterii, de virusurile gripale sau de infecția COVID-19 (SARS-CoV-2)?

*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

WHO (World Health Organization) explică diferența între numele noului coronavirus și cel al bolii pe care o provoacă, pentru a elimina astfel orice confuzie. Denumirea oficială pentru noul coronavirus este SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 - sindrom sever respirator acut coronavirus 2), iar denumirea pentru boala pe care o provoacă este COVID-19.

Durerea în gât, curgerea nasului (rinoree), febra și tusea sunt în general semne ale infecțiilor cailor respiratorii superioare. Infecția COVID-19 afectează în special căile respiratorii inferioare.

În cazul unei banale răceli, primele simptome sunt date de iritatia sau durerea în gât, urmată de curgerea nasului. Pacienții pot face febră, frisoane, se pot simți obosiți și pot tuși, iar starea de sănătate se ameliorează în câteva zile atunci când nu sunt complicații.

Citește și:

În cazul gripei, simptomele debutează de obicei toate odată, cu secreții nazale, jenă în gât, tuse seacă, dureri de cap, stări de vomă, febra și frison și stare generală de rău. Pacientul se simte epuizat, are nevoie de repaus, simptomele sunt mai intense și în general, când nu există complicații, pacientul își revine după aproximativ o săptămâna. În cazul gripei sezoniere pacienții se pot vaccina cu variantele de vaccin antigripal existente pe piață.

Simptomele infecției COVID-19 (SARS-CoV-2)

Potrivit Deutsche Welle , în faza de incubație, când virusul pătrunde și se înmulțește în organism, pacientul este asimptomatic. Această fază incipientă durează, în medie, 14 zile, dar sunt relatate și cazuri în care incubația a durat 27 de zile, conform WHO

Citește și:

Cele mai comune simptome ale coronavirusului includ:

  • Febra (nu foarte înaltă);
  • Tuse seacă;
  • Dureri musculare;
  • Dificultate în respirație;
  • Oboseală;

Simptome mai puțin tipice întâlnite în infecția cu noul coronavirus (2019-nCoV) relatate:

  • Acumularea de mucus/mucozitati în gât;
  • pierderea mirosului/gustului;
  • Durere de cap;
  • Tuse cu sânge (hemoptizie);
  • Diaree (coronavirus poate da și simptomatologie digestivă);

Simptome atipice infecției COVID-19:

  • Durere în gât;
  • Rinoree (curge nasul);

Așadar durerea în gât și curgerea nasului rămân mai degrabă simptomele unei răceli sau gripe și în mod excepțional pot fi date de noul coronavirus, cu atât mai mult cu cât aceste simptome aparțin afectării cailor aeriene superioare, pe când SARS-CoV-2 afectează căile aeriene inferioare (laringe,trahee, bronhii).

Citește și:

Persoanele vulnerabile, aflate la risc în cazul infecției cu noul coronavirus, sunt bătrânii cu vârstă peste 80 de ani, dar și persoanele cu boli cronice și comorbidități (persoanele suferinde de cancer, persoanele aflate sub tratament de imunosupresie sau care prezintă tulburări ale funcției sistemului imunitar, persoanele cu afecțiuni pulmonare, cardiace, renale sau cu diabet zaharat), conform WHO.

Referinte:

WHO

Deutsche Welle

Foto: By Tetiana Yurchenko/shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.