Setari Cookie-uri

16 Mituri despre infecția cu coronavirus: demontate de OMS

În jurul infecției COVID-19 s-au adunat multe idei, ipoteze și zvonuri, iar în goana de a ne informa rapid și complet este posibil să cădem în plasa unor mituri. Pentru a clarifica informația care circulă pe întreg globul, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a structurat articole de informare corectă pentru fiecare dintre noi, demontand sau clarificând unele zvonuri.

Pentru a elimina orice fel de confuzie, WHO (World Health Organization) explică diferența între numele noului coronavirus și cel al bolii pe care o provoacă. Denumirea oficială pentru noul coronavirus este SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 - sindrom sever respirator acut coronavirus 2), iar denumirea pentru boală pe care o provoacă este COVID-19.

16 mituri despre infecția cu coronavirus (COVID-19)

Organizația Mondială a Sănătății publică informații despre miturile care circulă în jurul infecției COVID-19.

1. Noul coronavirus poate fi transmis în zonele cu climă caldă și umedă?

Adevăr: Virusul SARS-CoV-2 poate fi transmis în TOATE ZONELE, inclusiv acolo unde clima este caldă și umedă. Indiferent de climă, este recomandat să adoptăm măsurile de protecție dacă locuim sau călătorim în zone cu infecție COVID-19 confirmată. OMS recomandă să ne spălăm des mâinile și să curățăm suprafețele, făcând acest lucru eliminăm microbii de pe mâini, cu care ne-am putea infectă prin ducerea mâinii la nas, gură sau ochi.

Citește și:

2. Vremea rece și zăpada pot ucide noul coronavirus?

Adevăr: Nu există motive pentru a crede că vremea rece poate ucide noul coronavirus. Acesta se dezvoltă în organismul uman, a cărui temperatura rămâne în jur de 37 de grade Celsius, indiferent de temperatura din mediu, prin mecanismele de termoreglare care asigura acest lucru.

3. O baie fierbinte împiedică infecția COVID-19?

Adevăr: Chiar și în cazul unei băi fierbinți, temperatura corpului rămâne constantă, datorită proceselor de termoreglare ale organismului uman. Așadar o baie fierbinte nu ne protejează de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).

4. Produsele primite din China sau din țări care raportează COVID-19 pot transmite infecția?

Adevăr: Infecția cu noul coronavirus nu poate fi transmisă prin intermediul coletelor primite din China sau din altă țară în care s-au raportat cazuri pozitive COVID-19. Chiar dacă noul coronavirus poate rămâne pe suprafețe câteva ore sau până la câteva zile (în funcție de tipul de suprafață), este foarte puțin probabil ca virusul să persiste pe o suprafață după ce coletul a fost mutat, a călătorit și a fost expus la diferite condiții și temperaturi. Dacă credeți că o suprafață poate fi contaminată, folosiți un dezinfectant pentru a o curăța. După atingerea lui, curățați-vă mâinile cu soluții pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun.

Citește și:

5. Infecția COVID-19 poate fi transmisă prin înțepătura de țânțar?

Adevăr: Până în prezent, nu există informații și dovezi care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari.

6. Uscătoarele de mâini pot fi eficiente în uciderea noului coronavirus?

Adevăr: Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente pentru a ucide 2019-nCoV. Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau curățarea acestora cu soluții dezinfectante poate fi de ajutor în prevenirea infecției cu coronavirus.

7. O lampa bactericidă cu UV poate să ucidă coronavirusul?

Adevăr: Aceste lămpi sunt folosite în situații aparte pentru dezinfectarea aerului și suprafețelor, însă nu pot fi folosite pentru a dezinfecta pielea sau mâinile și pentru a ucide, astfel, coronavirusul. În plus, expunerea la raze ultraviolete poate fi nocivă pentru piele, poate provoca iritații.

Citește și:

8. Scanerele termice pot detecta persoanele infectate cu noul coronavirus?

Adevăr: Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au dezvoltat febră (adică au o temperatură corporală mai mare decât cea normală) din cauza infecției cu noul coronavirus. Cu toate acestea, nu pot detecta persoane infectate, dar care sunt asimptomatice, se află în incubație sau nu au dezvoltat febră.

9. Dacă pulverizez sau dezinfectez tot corpul cu alcool sau clor, coronavirusul poate fi ucis?

Adevăr: Odată pătruns în organism, noul coronavirus nu va fi scos prin dezifectarea pielii. De asemenea, este recomandat ca mâinile și pielea să fie dezinfectate cu soluții destinate pielii, pentru a preveni eventuale iritații sau arsuri. Dezinfectarea/spălarea manilor și a suprafețelor reprezintă metode prin care putem preveni infecția cu coronavirus.

Citește și:

10. Animalele de companie pot răspândi noul coronavirus (2019-nCoV)?

Adevăr: În prezent, nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus și îl pot transmite. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să vă spălați pe mâini cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie. Acest lucru vă protejează împotriva diferitelor bacterii comune, cum ar fi E.coli și Salmonella, care pot trece între animalele de companie și oameni.

11. Vaccinul antipneumonic ne poate proteja împotriva noului coronavirus?

Adevăr: Vaccinurile împotriva pneumoniei nu oferă protecție și împotriva infecției cu noul coronavirus. Virusul este atât de nou și diferit încât are nevoie de propriul său vaccin. Cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin împotriva 2019-nCoV. Cu toate acestea vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este recomandată pentru a va păstra sănătatea.

Citește și:

12. Picăturile de nas sau spălarea nasului cu soluții saline reprezintă metode de a preveni infecția cu noul coronavirus?

Adevăr: Nu există dovezi că folosirea picăturilor nazale poate proteja împotriva infecției cu noul coronavirus. Există câteva dovezi limitate care arata că spălarea în mod regulat a nasului cu soluție salină poate ajuta în recuperarea dintr-o obișnuită răceală.

13. Consumul de usutroi poate preveni infecția COVID-19?

Adevăr: Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă actuală potrivit căreia consumul de usturoi ar proteja oamenii de noul coronavirus.

14. Noul coronavirus afectează persoanele în vârstă sau sunt susceptibili și cei mai tineri?

Adevăr: Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus (2019-nCoV). Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

Citește și:

OMS recomandă oamenilor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, de exemplu, urmând o igienă bună a mâinilor și o igienă respiratorie bună.

15. Antibiotice sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus?

Adevăr: Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, ci doar împotriva bacteriilor. Noul coronavirus (2019-nCoV) este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.

Cu toate acestea, dacă sunteți spitalizat pentru 2019-nCoV, este posibil să primiți antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

16. Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus (2019-nCoV).

Cu toate acestea, cei infectați cu virusul ar trebui să beneficieze de îngrijire adecvată pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice.

Sursa: WHO- Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Myth busters

Foto: By DimaBerlin/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.