Setari Cookie-uri

Vaccin împotriva COVID-19: Vești bune, au început primele teste pe voluntari

Vaccinul împotriva COVID-19 a intrat în faza I a studiului clinic, când eficiența acestuia va fi testată pe oameni. În momentul de față 37 de companii din întreaga lume dezvoltă vaccinuri împotriva noului coronavirus (SARS-CoV-2), foarte curând multe dintre acestea vor începe testarea umană. Găsești în articol și ultimele descoperiri în ceea ce privește tratamentul infecției COVID-19.

Deși ultima perioadă a fost grea pentru umanitate, iar ecoul acesteia va răsuna probabil mult timp de acum înainte, avem totuși și vești bune din lumea cercetărilor medicale.

Vești bune despre lupta contra COVID-19: vaccinuri în testare, tratamente descoperite a fi eficiente

  • În SUA a început prima testare pe oameni a vaccinului împotriva COVID-19, cu 2 săptămâni mai devreme

Cu aproximativ două săptămâni în urmă compania de biotehnologii, Moderna Therapeutics, a livrat primele flacoane ale vaccinului său contra COVID-19 către Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din S.U.A., anunțând că testarea va începe în luna aprilie 2020. Dar criza a accelerat lucrurile, astfel că NIH (Național Institutes of Helath) a anunțat pe 16 martie începerea fazei I de testare a vaccinului pe oameni.

Citește și:

Sunt înscriși 45 de voluntari sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, din Seattle, care participă la studiu, în cadrul Institutului de Cercetare în Domeniul Sănătății, Kaiser Permanente Washington din Seattle. Aceștia vor primi două doze de vaccin prin injecție intramusculară în braț, la aproximativ 28 de zile distanță.

Vaccinul mRNA-1273 este diferit de cele clasice, tehnica bazându-se pe fragmente de acid ribonucleic mesager (ARNm), materialul genetic care este copiat din ADN și codifică proteinele. Astfel această metodă de vaccin poate fi extinsă rapid, economisind timp critic la apariția unei noi boli, precum COVID-19.

Cu toate acestea, sunt experți care afirmă că vaccinul nu va putea fi aprobat mai devreme de un an, iar OMS (Organizația Mondială a Sănătății) ne spune că probabil peste un an și jumătate vom putea utiliza primul vaccin împotriva COVID-19.

Citește și:

Alte vaccinuri aflate în dezvoltare (COVID-19)

Foarte curând și alte companii din lumea întreagă vor începe testările.

În China: Clover Biopharmaceuticals (o companie din China), care colaborează cu GSK, dezvoltă un vaccin subunitar recombinant (recombinant subunit vaccine), constituit din antigen de suprafață inactivat, preparat în culturi celulare, folosind tehnologia brevetată Trimer-Tag. Compania dezvoltă vaccinul pe baza proteinei S-Trimer a virusului SARS-CoV-2.

Rusia, 18 martie: a început testarea unui vaccin împotriva COVID-19

Angajaţii Centrului de Cercetare pentru Virologie şi Biotehnologie de Stat Novosibirsk „Vektor” au dezvoltat 13 variante de vaccin împotriva noului coronavirus şi au început să le testeze, a declarat şeful laboratorului centrului, Ilnaz Imatdinov, la Vesti. La acest moment testele sunt realizate pe animale, estimând că până în luna iunile vor fi selectate cele mai bune variante privind siguranța și eficiența, urmând a se începe testele umane.

Citește și:

    Germania: CureVac ar putea să livreze vaccinul împotriva coronavirusului la începutul acestei toamne

    Așa afirmă directorul firmei, Dietmar Hopp. CureVac a început să lucreze la acest vaccin încă din ianuarie 2020.

    Israel: dezvoltă un vaccin cu administrare pe cale orală

    Oamenii de știință din Israel lucrau de patru ani la un vaccin ce poate fi adaptat pentru mai multe tipuri de virusuri, iar acum l-au adaptat pentru coronavirus, a explicat Dr. Chen Katz, liderul grupului de biotehnologie al institutului Migal pentru Times of Israel. https://www.timesofisrael.com/israeli-made-oral-vaccine-for-coronavirus-on-track-but-testing-will-take-months/

    Sanofi Pasteur se va alia cu Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA, Autoritatea de Cercetare și Dezvoltare Biomedicală Avansată) din S.U.A pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2, utilizând platforma de tehnologii de tip ADN recombinant a companiei.

    Citește și:

      Alte companii biotehnologice de mici dimensiuni au intrat în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin, multe dintre ele provenind din China, însă este necesar ca ele să se afilieze cu o companie mare farmaceutică, pentru a avea șansa ca vaccinul lor să înceapă etapa studiilor pe oameni și apoi să fie aprobat de autoritățile de reglementare.

      Direcții de tratament pentru noul coronavirus

      Favipiravir – studiu China

      China a anunțat, după teste clinice, că medicamentul antiviral pentru gripă Favipiravir este eficient împotriva noului coronavirus, care provoacă boală COVID-19. Peste 80 de pacienţi au participat la studiul clinic desfăşurat într-un spital din oraşul Shenzhen, situat în provincia Guangdong din sudul Chinei. Rezultatele au arătat că pacienţii cărora li s-a administrat tratamentul cu Favipiravir au avut rezultate negative la testarea pentru acest virus într-un timp mai scurt în comparaţie cu pacienţii din grupul de control. În plus, un studiu clinic randomizat, multicentric, condus de Spitalul Zhongnan al Universităţii Wuhan, a sugerat totodată că efectul terapeutic al Favipiravir este mult mai bun în comparaţie cu cel observat la grupul de control. Acest tratament este propus în planul terapeutic pentru SARS-CoV-2 (noul coronavirus).

      Medicament antimalaric, promițător în tratamentul COVID-19, spun francezii

      Plaquenil, o moleculă de hidroxiclorochină, utilizat de decenii în boli autoimune precum lupusul sau artrită reumatoidă, ar putea avea efect asupra dispariţiei virusului, conform studiului condus de profesorul Didier Raoult (directorul Institutului Spitalului Universitar din Marsilia) pe 24 de pacienţi purtători ai coronavirusului, care evidențiază că la şase zile de la începerea administrării Plaquenil, virusul dispăruse la trei sferturi dintre persoanele tratate.

      Citeste toate vestile bune in sectiunea #TotulVaFiBine

      Foto: By joel bubble ben/shutterstock.com

      Vizionare placuta


      Kudika
      19 Martie 2020
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.