Setari Cookie-uri

Cum poți evita să îți atingi fața în vreme de CORONAVIRUS

Noul coronavirus este un virus respirator, care se poate transmite în special pe cale respiratorie, dar care poate infecta o persoană dacă aceasta își atinge gura, ochii sau nasul după ce a pus mâinile pe o suprafață contaminată. Limitarea atingerii feței, gest pe care îl facem adesea involuntar, reprezintă o parte din rețeta prevenției COVID-19. Descoperiți câteva sfaturi utile care va ajută să nu va mai atingeți fața!

IMPORTANT: OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă mai mulți pași în prevenția COVID-19: spălatul/dezinfectatul frecvent al mâinilor, dezinfectarea corectă a suprafețelor, purtarea echipamentului de protecție, evitarea zonelor aglomerate, păstrarea distanței față de alte persoane, evitarea atingerii feței (nasul, gura, ochii). Pentru mai multe informații consultați Pagina oficială WHO. Informați-vă doar din surse oficiale.

Va recomandăm să citiți și articolul (unde veți găsi și ghid oficial pentru gravide): CARE SUNT SURSELE OFICIALE DESPRE INFECȚIA COVID-19 (NOUL CORONAVIRUS)

De ce ne atingem fața?

Spre deosebire de animale, care își ating fața cu scopuri precise, cum ar fi igiena, noi, oamenii, avem pur și simplu în comprtamentul nostru acest obicei.

Citește și:

Martin Grunwald, psiholog la Universitatea din Leipzig, Germania, spune că autoatingerea este ca un comportament fundamental al speciei noastre.

Ne atingem fața foarte des (de peste zece ori în fiecare oră) și, de multe ori, nici măcar nu ne dăm seama că facem asta. Și totuși, de ce o facem?

Martin Grunwald afirmă că „autoatingerea joacă un rol cheie în procesele cognitive și emoționale și este prezentă la toți oamenii”.

Autoatingerea poate activa un mecanism de autocalmare, potrivit lui Dacher Keltner, psiholog la Universitatea din California, Berkeley. Unele cercetări au arătat că contactul piele- piele din autoatingere are ca rezultat eliberarea hormonului oxitocină, care poate ajuta la reducerea stresului și redobândirea calmului. Totodată ne atingem fața și atunci când comunicăm, când vrem să atragem atenția, când exprimăm anumite gesturi și așa mai departe. Alți experți completează lista motivelor și spun că atingerea feței ne ajută în managementul emoțiilor, dar și în concentrare. În toate aceste momente ne atingem inconștient fața.

Citește și:

Atenție și la telefon, pe care am pus mâinile posibil contaminate sau pe care l-am așezat pe suprafețe contaminate. Dezinfectați des telefonul și spalati-vă frecvent pe mâini.

Ce putem face pentru a nu ne mai atinge fața: sfaturi practice

Purtați o mască

În plină pandemie de coronavirus (SARS-CoV-2), purtarea unei maști medicale a devenit necesară. Purtarea măștii ne atrage,la început atenția, determinându-ne să ne amimtim că nu trebuie să ne atingem fața. Însă, cu timpul, ne obișnuim și obiceiul autoatingerii reapare. Este important să rămânem conștienți de gesturile noastre și să continuăm să purtăm masca, pentru că această ne împiedică să ne atingem gura și nasul – porți de intrare în organism atât pentru noul coronavirus, cât și pentru alte bacterii sau alte virusuri.

Citește și:

Cum se pune și cum se scoate masca de față în mod corect, pentru a ne proteja sănătatea?

Cum să-ți pui o mască de față

  1. Curățați-vă mâinile cu apă și săpun sau cu produse de dezinfectare a mâinilor înainte de a atinge masca.
  2. Scoateți masca din cutie și asigurați-vă că masca nu are defecte.
  3. Determinați ce parte a măștii este partea superioară. Parteacare are o margine rigidă este partea de sus și este menită să se modeleze la forma nasului.
  4. Determinați ce parte a măștii este partea exterioara. Partea colorată a măștii este de obicei partea exterioară și ar trebui să montați dintr-o mișcare masca. Aveți grijă să nu o reașezati mai târziu, riscând să va contaminați.
  5. Trageți partea inferioară a măștii peste gură și bărbie, ajustați banda metalică la formă nasului.

Cum să scoateți masca de față

Citește și:
  1. Curățați-vă mâinile cu săpun și apă sau cu un produs de dezinfectare a mâinilor înainte de a atinge masca. Evitați să atingeți suprafața măștii, care poate fi contaminată. Atingeți numai elasticele sau benzile de fixare (se desface întâi partea de jos).
  2. Aruncați masca în coșul de gunoi. Spălați-vă mâinile cu apă și săpun sau cu soluție dezinfectantă.
  3. Pentru mai multe informații, urmăriți acest ghid de purtare a măștii de față: Use Mask Properly

Purtați ochelari

Ochelarii de protecție sunt cei indicați, dar, dacă nu aveți, puteți purta și alte tipuri de ochelari. Cu cât lentila este mai mare, cu atât crește gradul de protecție.

Atenție la par

Prin atingerea părului putem crește riscul de contaminare. Ca sfat practic, putem purta o șapcă, o eșarfă sau orice altceva ne place pe cap, care se va spăla când ajungem acasă. Experții recomandă o temperatură de spălare de minim 60 de grade la mașina de spălat rufe.

Citește și:

Purtați șervețele sau soluții dezinfectante

Acestea le vom folosi să dezinfectăm des telefonul de exemplu, dar și în situații neașteptate, cum ar fi nevoia de scărpinare. Ne dezinfectăm și ne putem atinge fața. Apoi ne dezinfectăm din nou (mai ales dacă am atins zonele exterioare ale măștii de exemplu, care ar putea fi contaminată).

Purtarea mănușilor

Poate fi de ajutor pentru evitarea leziunilor, însă nu neapărat pentru a limita contaminarea, căci ne putem atinge cu acestea ca și cu mâinile goale. Dacă alegem să le purtăm, sunt recomandate cele din latex sau cauciuc, care pot fi dezinfectate sau spălate, ca și mâinile.

Foto: By NatureDesign/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.