Setari Cookie-uri

8 Cauze și factori de risc care determină apariția aftelor bucale

Aftele bucale sunt cunoscute multor persoane, fiind foarte întâlnite în populație. Acestea sunt mai frecvente în cazul copiilor, adolescenților și adulților tineri, apărând tot mai rar odată cu înaintarea în vârstă.

Aftele bucale sunt acele ulcerații foarte dureroase care apar la nivelul mucoasei orale, putând fi localizate la nivelul buzelor, obrajilor sau chiar al limbii. Ca aspect, sunt în general caracterizate de o zonă rotund-ovalară de culoare albă sau galbenă, cu o margine roșie. Aftele pot fi unice sau multiple, mai mari sau mai mici ori cu aspect de ciorchine (asemănătoare leziunilor herpetice). Indiferent de tipul lor, este cert că sunt foarte dureroase, provocând disconfort în timpul vorbirii și al meselor, iar la copii putând provoca tulburări în alimentație, prin refuzul de a mânca, determinat de durere.

Care sunt cauzele și factorii de risc pentru apariția aftelor bucale?

Aftele bucale nu sunt contagioase. Deși nu ne sunt cunoscute cu certitudine cauzele apariției aftelor bucale, totuși o serie de factori sunt incriminați în apariția acestora.

Citește și:

1. Purtarea aparatului dentar sau a altor dispozitive orale

Aparatul dentar a devenit, în ultima vreme, un trend. Pe cât este de popular, pe atât este de necesar pentru a avea o bună sănătate dentară. Cu toate acestea, purtarea aparatului dentar nu este tocmai ușoară, necesitând urmarea unor recomandări de igienă orală, de alimentație și, desigur, de prevenire sau tratare a aftelor bucale. Riscul de apariție a aftelor este generat tocmai de micile traumatisme ale mucoasei orale, pe care aparatul le poate provoca, pe tot parcursul purtării acestuia.

Aceeași situație de risc pentru apariția aftelor bucale o prezintă și purtătorii de proteze dentare.

Nu este obligatoriu ca persoanele purtătoare de aparat dentar sau proteze să dezvolte afte bucale, dar aceste leziuni apar cu frecvență mare la aceste persoane. În plus, există și un risc de reapariție (recurență) a aftelor .

Citește și:

Un mijloc de prevenție și totodată de tratament pentru aftele bucale apărute la cei care poartă aparate dentare sau proteze îl reprezintă utilizarea unei ape de gură cu proprietăți special dedicate acestor riscuri. Puteți încerca apa de gură ce conține polivinilpirolidonă (PVP), acid hialuronic și aloe vera, cum este apa de gură calmantă din Gama Anaftin. Prin ingredientele conținute, apa de gură Anaftin ajută la reucerea semnificativă a durerii la un timp scurt de la aplicare, dar și lavindecarea pe cale naturală și la formarea unui film protector la nivelul mucoasei orale. Acest film protejeaza cavitatea orala , astfel se reduce riscul agravării sau suprainfectarii, totodată jucând un important rol în prevenirea apariției altor afte bucale.

Acidul hialuronic și aloe vera sunt ingrediente suport, care favorizează refacerea țesuturilor afectate, reducerea inflamației și a durerii, susținând vindecarea naturală a leziunilor.

Citește și:

2. Carnențe și dezechilibre nutriționale, rezultate în urma alimentației inadecvate sau a unor boli

O alimentație inadecvată poate acționa ca factor de risc pentru apariția aftelor bucale, prin mai multe mecanisme:

  • Reacții alergice: atunci când persoana în cauza consumă alimente la care poate prezenta alergii, ceea ce favorizează apariția aftelor bucale. Cel mai des dau astfel de reacții alimentele și condimentele precum: ciocolata, cafeaua, căpșunile, ouăle, nucile, brânza și alimentele picante sau acide.
  • Prin aportul inadecvat al unor minerale și vitamine, ceea ce duce la dezvoltarea unor carențe. Riscul de apariție al aftelor bucale crește în anemie sau în cazul dietei sărace în vitamina B12, zinc, acid folic și fier.

De asemenea, există afecțiuni care predispun la dezvoltarea unor carențe nutriționale, cum ar fi boala Crohn.

Citește și:

3. Probleme ale sistemului imunitar sau unele infecții

Scăderea activității sistemului imunitar crește riscul de a dezvolta afte bucale. De asemenea, anumite boli sau infecții sunt corelate cu riscul crescut de apariție al aftelor (infecția cu Helicobacter Pylori, unele boli cronice, HIV/SIDA etc.).

4. Folosirea unor produse de igienă orală care cresc riscul apariției aftelor

Adesea sunt incriminate produsele care conțin lauril sulfat de sodiu (SLS) - apă de gură sau pastă de dinți. Medicul poate recomanda evitarea acestora și utilizarea altor game de produse destinate igienei orale și prevenirii aftelor bucale. Produsele care conțin polivinilpirolidonă (PVP), acid hialuronic și aloe vera, fără a avea în compoziția lor SLS sau alcool, cum sunt cele din Gama Anaftin, pot fi recomandate pentru prevenția și tratarea aftelor bucale. Aceste ingrediente cheie nu irită mucoasa orală, calmează rapid durerea provocată de afte și asigură formarea unui film protector la nivelul leziunilor, împiedicând astfel agravarea sau suprainfectarea acestora și stimulând vindecarea ulcerațiilor.

Citește și:

Cauzele si solutii de tratament pentru aftele bucale Foto: By Naeblys/ shutterstock.com

5. Igiena orală inadecvată

Igiena orală deficitară poate favoriza perturbarea florei microbiene orale, ceea ce crește riscul de apariție a aftelor bucale.

6. Factorii familiali

Factorii familiali sunt amintiți în special în cazul stomatitei aftoase recurente. Persoanele cu afte recurente (leziunile apar de câteva ori pe an) au de obicei un istoric familial cu această afecțiune (și alți membrii ai familiei prezintă această patologie), aftele putând fi cauzate de factori ereditari, dar și de condițiile comune de mediu în care trăiesc membrii familiei.

7. Variațiile hormonale

Variațiile hormonale pot crește riscul de apariție al aftelor, de exemplu perioada menstruală este corelată cu o incidență mai mare a aftelor.

Citește și:

8. Stresul

Acționând prin multiple mecanisme în corpul nostru, stresul crește riscul pentru multe tulburări și afecțiuni. Astfel, afltele bucale pot să apară în perioadele de stres intens.

Cum tratăm și prevenim aftele bucale?

Deși aftele trec de la sine, fără a fi necesar un tratament anume, totuși este recomandat să le tratăm. Prin tratamentul simptomatic al aftelor poate fi redusă durerea, conferind confort în timpul vorbirii și al mesei. Calmarea durerii provocate de afte este de dorit atât pentru adulți, cât și pentru copii, care pot ajunge la tulburări în alimentație, prin refuzul mâncării determinat de dorința de a evita durerea și disconfortul oral.

În plus, tratamentele de ultima generație sporesc vindecare aftelor și totodată le previn, asigurând crearea unui film protector la nivelul leziunii și al mucoasei orale, ceea ce previne formarea altor afte și totodată suprainfectarea celor deja existente.

Puteți alege soluții de tratament care conțin polivinilpirolidonă (PVP), acid hialuronic și aloe vera, cum sunt cele din Gama Anaftin. Acestea sunt sigure inclusiv pentru bebeluși și copii. Gama Anaftin conține apă de gură, gel și spray, produse destinate tratamentului leziunilor minore ale cavității orale.

Ce soluție de tratament al aftelor ți se potrivește?

Apa de gură contribuie la calmarea durerii provocate de leziunile bucale minore cum ar fi cele datorate stomatitei aftoase, ulceraţiilor aftoase, precum şi leziunilor minore provocate de aparatele şi protezele dentare. De asemenea, este indicat şi pentru ulceraţiile aftoase difuze.

Apa de gură Anaftin asigură protecția leziunilor deja existente și prevenirea apariției altora, acționând și în cazul acelor afte greu accesibile. Aceasta nu conține alcool și poate fi utilizată de mai multe ori pe zi, la nevoie, calmând rapid durerea și reducând disconfortul.

Pentru efecte sporite, este recomandat să clătiți timp de un minut cu apă de gură, apoi să nu consumați alimente sau lichide pentru o ora după utilizare, oferind astfel timpul necesar acțiunii ingredientelor cheie conținute în produs.

Pentru că nu prezintă efecte toxice, nu sunt necesare măsuri suplimentare în cazul înghițirii accidentale a apei de gură Anaftin.

Tratamentul cu gel: este recomandat atunci când există o aftă bucală sau numărul acestor leziuni este mic, iar situarea lor la nivelul cavității orale este accesibilă, astfel încât să puteți aplica gelul local. Se recomandă asocierea gelului Anaftin cu apă de gură din aceeași gamă.

Tratamentul cu spray: acesta este recomandat tratamentului local al aftelor bucale greu accesibile. Anaftin Spray dispune de un dispozitiv ce permite pulverizarea soluției active în zonele profunde ale gurii, acolo unde accesul este dificil.

Alegeți cele mai potrivite tratamente, adecvate tipului de afte bucale pe care le prezentați. Pentru detalii suplimentare și ajutor, cereți sfatul medicului și farmacistului.

Referințe:

[1] Canker sores (mouth ulcers): Overview

[2] Mouth ulcers and other causes of orofacial soreness and pain

[3] TOPICAL HYALURONIC ACID IN THE MANAGEMENT OF ORAL ULCERS

[4] Canker sores (mouth ulcers): What can you do if you have a canker sore?

Foto: By Kotin/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
29 Aprilie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.