Setari Cookie-uri

Aftele la bebeluși și copii: De ce apar și cum le tratăm

Aftele sunt leziuni ulcerative minore, necontagioase, care apar în cavitatea bucală (la nivelul obrajilor, buzelor sau sub limbă) și care se vindecă de la sine în câteva zile. Deși de cele mai multe ori aflte bucale nu reprezintă o afecțiune îngrijorătoare la copii, totuși este necesară investigarea acestora de către un specialist pentru a nu ascunde o carență alimentară sau o boală mai severă.

Chiar dacă în marea majoritate a cazurilor aftele se vindecă de la sine, fără complicații, totuși acestea produc un real disconfort bebelușului sau copilului. Aceștia pot să refuze alimentația sau chiar să evite să bea apă (iar deshidratarea crește și mai mult riscul de apariție a aftelor bucale), ceea ce perturbă calitatea vieții.

Care sunt simptomele aftelor bucale la bebeluși și copii?

La sugari, aftele bucale apar rar, adesea cei mici experimentând durerile și disconfortul erupțiilor dentare. La bebeluși și la copiii mici care încă nu vorbesc suficient de bine pentru a-și exprima simptomele, părinții pot observa agitație și plâns, tulburări de somn, refuzul de a mânca corespunzător sau de a bea lichide (sau la alăptare), uneori putând fi asociată și febra (până la PFAPA - Febra Periodică Asociată cu Stomatită Aftoasă, Faringită şi Adenită), refuzul igienei orale, etc. La o examinare atentă, părintele poate observa o gingie îngroșată și roșiatică (semn că un dinte poate erupe) sau prezența uneia sau mai multor pete albicioase cu contur roșu – aftele bucale.

Citește și:

Copilul mai mare care prezintă afte și care se poate exprimă verbal sau adolescentul acuză durere la vorbire, la masă sau în timp ce bea lichide ori când se spală pe dinți. Fiind mai mare, poate localiza mai bine durerea în interiorul cavității bucale și ii poate indica părintelui afta sau zona dureroasă.

Este recoamdat, mai ales în cazul aftelor multiple sau recurente, ca bebelușul sau copilul să fie evaluat de către medicul specialist pentru a stabili dacă există o cauză certă a apariției aftelor bucale sau a stărilor de disconfort.

atratamentul aftelor la copii si bebelusi si tratarea durerilor cauzate de eruptia dentara la bebelusi

Care sunt cauzele aftelor bucale la bebeluși și copii?

Deși nu se cunosc în totalitate cauzele apariției aftelor, totuși o serie de factori de risc sunt incriminați în literatura de specialitate:

  • Purtarea aparatului dentar;
  • Alergiile alimentare;
  • Igienă orală inadecvată, inclusiv la bebeluși;
  • Consumul unor alimente acide, sărate sau crocante;
  • Stresul;
  • Voma la bebeluș (unii bebeluși pot prezenta vomă fără o cauza anume, aceasta urmând să dispară în jurul vârstei de un an);
  • Refluxul gastro-esofagian;
  • Mușcătura accidentală a obrazului la copiii mai mari;
  • Unele infecții virale sau bacteriene;
  • Deficit de vitamine/ minerale (în special deficit de acid folic, fier ori vitamina B12);
  • Sistem imunitar slăbit;
  • Administrarea unor medicamente sau suplimente;
  • Deshidratarea;
  • Erupțiile dentare;
  • Unele afecțiuni care implică afectarea sistemului imunitar;

Cum putem trata disconfortul oral la bebeluși și copii?

Aftele la copii trec de la sine în câteva zile, iar tratamentul poate fi realizat cu ușurință acasă, constând în produse cu aplicare topică, în unele recomandări dietetice și, atunci când este cazul, în tratamentul cauzei care a condus la apariția aftelor.

Citește și:

Tratamentul simptomatic este menit să reducă durerea și disconfortul local. Astfel că, pentru copii și adolescenți, se pot folosi produse care conțin ingrediente testate pentru eficiența lor, cum ar fi polivinilpirolidona (PVP), acidul hialuronic și aloe vera barbadensis. Aceste ingrediente cheie sunt conținute în produsele din Gama Anaftin destinată tratării leziunilor bucale minore cum ar fi cele datorate stomatitei aftoase, ulcerațiilor aftoase, precum și leziunilor minore provocate de aparatele dentare.

Acidul hialuronic împreună cu polivinilpirolidonă (PVP) formează o peliculă protectoare care adera la suprafața mucoasei bucale și a aftei, reducând semnificativ durerea și totodată prevenind apariția altor leziuni. În plus, acidul hialuronic și aloe vera stimulează vindecarea naturală a țesuturilor afectate.

Citește și:

Disconfort la erupția dentară? În timpul erupțiilor dentare la sugari, părinții pot observa că micuții devin mai agitați, nu mai dorm bine, salivează excesiv, nu se mai alimentează corespunzător și pot plânge des. Gelurile de calmare a durerii pot fi de mare ajutor. Anaftin Baby Gel Gingival nu conține alcool, nu conține substanțe iritante și nici anestezice, parabeni sau zahăr. Prezintă un aplicator cu periuță din silicon pentru masarea gingiilor bebelușului și se poate utiliza ori de câte ori este necesar, acest produs fiind sigur pentru sănătatea sugarilor. Gelul este plăcut la gust (aromă de banană) și este foarte bine tolerat de către bebeluși.

Anaftin Baby Gel Gingival conține polivinilpirolidona (PVP), acid hialuronic și aloe vera barbadensis, formând o peliculă protectoare la nivelul gingiei bebelușului și stimulând în mod natural sănătatea țesuturilor gingivale. Se recomandă aplicarea gelului după mese și înainte de somn, dar și la nevoie.

Citește și:

Referințe:

[1] PFAPA syndrome: a review on treatment and outcome

[2] Canker Sores in Kids & Babies: Symptoms and Treatment

[3] Canker Sores (Aphthous Ulcers) in Children

[4] Canker Sore in Children: Care Instructions. Your Care Instructions

Foto articol: By Africa Studio/shutterstock.com

Foto int: By pathdoc/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
27 Mai 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.