Setari Cookie-uri

5 Simptome respiratorii care te trimit la medic

O serie de simptome respiratorii pot ascunde cauze ce îți pun cu adevărat sănătatea în pericol, de aceea , atunci când există, nu ar trebui amânată consultația medicală.

Poate că o banală răceală, fără complicații și riscuri nu ne trimite întotdeauna la medic, reușind să gestionăm simptomele acasă. Însă există situații când simptomatologia poate ascunde cauze serioase, care ne pun în pericol sănătatea.

Dispneea sau „setea de aer”

Senzația că „nu mai ai aer” reprezintă un simptom foarte serios, indiferent dacă este asociat cu alte simptome respiratorii sau nu. Această oboseală cu lipsa de aer poate să apară în mod obișnuit la efoturi mari, însă atunci când apare la eforturi medii, mici sau obișnuite, casnice sau chiar în repaus, trebuie consultat medicul. Dispneea însoțește boli pulmonare acute sau cronice (trombembolism pulmonar, infarct pulmonar, pneumotorax, BPOC etc.), iar oboseala la efortuti moderate și mici poate trăda de asemenea o afecțiune cardiacă.

Citește și:

Dispneea mai poate fi cauzată de boli neurologice, alergice sau metabolice.

În situațiile când pacientul simte că „nu îi ajunge aerul” este recomandat să se prezinte fără întârziere la consultul medical.

Febra persistentă asociată cu agravarea simptomelor respiratorii

Chiar și o banală răceală se poate complică, în anumite condiții, cu o pneumonie. Atunci când simptomele respiratorii și generale se inrăutățesc și febra este persistentă, este recomandată consultația medicală.

Simptomele respiratorii pot fi reprezentate de durere în gât, dificultate la respirație, tuse, nas înfundat și rinoree. Atunci când febra continuă să apară, în ciuda tratamentului antitermic, este bine ca pacientul să fie consultat de către specialist, pentru a se exclude o eventuală complicație.

Citește și:

Tusea persistentă mai multe săptămâni

În vreme ce tusea ocazională, care durează câteva zile și a fost precedată, de obicei, de o infecție respiratorie acută, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, tusea persistentă trebuie totuși investigată. Atenție la tusea matinală sau din prima parte a zilei, mai ales la fumători, pentru că poate fi ușor de ignorat, dar poate fi primul simptom al unei boli pulmonare (BPOC) care evoluează lent.

Alte cauze ale tusei persistente pot fi:

- Unele infecții, cum este TBC (tuberculoză);

- Astmul bronșic.

- Unele medicamente (de exemplu antihipertensivele – trebuie reevaluat tratamentul, dacă este cazul);

- Embolism pulmonar;

- Leziuni la nivelul corzilor vocale;

- Boli canceroase (mai ales dacă sputa conține sânge – hemoptizie);

Citește și:

- Insuficiență cardiacă;

- Boală de reflux gastro-esofagian;

- Boli alergice;

Dacă tusea persistetă asociază febra, dureri în piept, dispnee (senzație de sufocare, „sete de aer”), dificultăți în vorbire și înghițire, confuzie și stare intensă de amețeală, sputa cu sânge, umflarea glenzelor – atunci pacientul trebuie să se prezinte cât mai rapid la medic pentru investigații suplimentare.

Nas înfundat, strănut, rinoree

Aceste simptome pot trăda o alergie respiratorie, care însă nu trebuie neglijată, putându-se complica cu o criză alergică. În cazul alergiilor respiratorii, principalele simptome sunt date de tuse, curgerea nasului, senzație de mâncărime în cerul gulii, ochi iritați, tulburări ale mirosului, respirație șuierătoare sau chiar dispnee (lipsa de aer), dureri de cap, scăderea poftei de mâncare etc. Manifestările pot merge până la rinite, rinoconjunctivite, sinuzite sau astm bronșic alergic.

Citește și:

Identificarea alergenilor și tratamentul adecvat sunt necesare atât pentru ameliorarea simptomelor, cât și pentru reducerea riscului de complicații.

Simptome respiratorii care reapar

Fie că este vorba despre infecții respiratorii recurente sau de alte simptome respiratorii care persistă, acestea trebuie investigate pentru a decela cauza care le produce. Aceste „recurențe” pot trăda atât boli ale căilor respiratorii, alergice, cardiace sau pulmonare, poate chiar metabolice, cât și o scădere a sistemului imunitar. Consultul medical poate fi de ajutor pentru un diagnostic precoce și instituirea unui tratament adecvat.

*În contextul actual al pandemiei de COVID-19 este recomandat să fie luate în considerare simptomele acestei infecții. Atunci când suferiți de aceste simptome, luați legătură cu medicul de familie sau sunați la 112 (evitați deplasarea la spital).

Citește și:

Cele mai frecvente simptome:

  • febră
  • tuse seacă
  • oboseală

Simptome mai puțin frecvente:

  • dureri musculare
  • Durere de gât
  • diaree
  • conjunctivită
  • durere de cap
  • pierderea gustului sau a mirosului
  • o erupție pe piele sau decolorarea degetelor de la mâini sau picioare

Simptome grave:

  • dificultăți de respirație
  • dureri în piept sau presiune
  • dificultate la vorbire sau miscari obisnuite

Foto: By mi_viri/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Mai 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.