Setari Cookie-uri

Formula ABCDE pentru alunițe sau cum știi când trebuie să mergi la medic

Teama că o aluniță poate deveni cancerigenă este prezența în rândul nostru și este, de asemenea, reală. Pentru că, în anumite situații, o aluniță se poate modifica și poate deveni cancerigenă, căpătând anumite caracteristici care pot fi identificate de fiecare în parte și care au fost grupate într-o formulă ușor de reținut pentru noi toți: ABCDE. Atunci când această formulă ne indică prezența anumitor caracteristici pentru o aluniță, este timpul să mergem la medic.

Este important de știut că în fiecare an trebuie realizat un screening pentru alunițe, la medicul dermatolog. Acest screening constă într-o evaluare gratuită, prin medicul de familie, a alunițelor de pe corp. În acest fel poate fi prevenit melanomul – cancerul de piele. Atunci când o aluniță a suferit modificări sau se află la risc (de exemplu într-o zonă a corpului unde este des traumatizată: curea, sutien, scalp, talpă etc.), aceasta poate fi îndepărtată.

Sunt și persoane care dorec îndepărtarea unei alunițe din cauze estetice.

Formula ABCDE pentru depistarea alunițelor cancerigene

Această formulă se referă la principalele 5 modificări pe care le poate suferi o aluniță (una sau mai multe dintre aceste modificări) pentru a ridica suspiciunea de transformare malignă:

Citește și:
  • A (asimetrie): se poate observa că o parte din aluniță este diferită sau că jumătate din suprafața acesteia nu seamănă cu cealaltă parte.
  • B (border – margini): alunița prezintă marginile nedefinite, nu sunt clar conturate ci se pierd în degrade la marginea cu pielea, sunt crenelate, ondulate și neregulate;
  • C (culoarea): alunița nu are aceeași culoare pe toată suprafața sa, ci nuanțe diferite de maro, poate chiar roșu și mov.
  • D (diametru): poate fi un criteriu de risc dacă alunița are un diametru mai mare de 6 milimetri.
  • E (evoluție): dacă se observă o evuluție sau modificări rapide ale aluniței, acesta poate fi considerat un criteriu de risc.

Peste această formulă adăugăm și traumatizarea recentă a unei alunițe (ruptură, tăiere, arsură, rănire de orice fel).

Prezența uneia sau a mai multor caracteristici din formulă ABCDE pentru o aluniță, dar și trauma acesteia ar trebui să ne trimită la dermatolog pentru evaluări suplimentare și decizia de a îndepărta alunița.

Citește și:

formula abcde pentru depistare alunita cancerigena Foto: By Albina Glisic/shutterstock.com

MIT: Dacă scoatem o aluniță creștem riscul de cancer

Este fals că excizia unei alunițe realizate de către medic crește riscul de cancer, pentru că excizia se va face în condiții de siguranță, cu tehnici ce respectă un anumit protocol, astfel încât riscul de a trimite în corp o celulă cancerigenă din aluniță să nu existe. Sunt însă complet contrinidicate practicile de orice fel, în afara celor medicale, pentru o aluniță.

Foto articol: By Albina Glisic/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
21 Iunie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.