Setari Cookie-uri

Cum să mănânci corect când călătorești

Atunci când călătorim, corpul nostru are nevoie de o adaptare la noile condiții, diferite de cele cu care ne-am obișnuit în fiecare zi. Sistemul nostru digestiv poate suferi, de asemenea, dacă nu facem alegerile alimentare potrivite.

Menținerea confortului abdominal reprezintă unul dintre punctele cheie ale reușitei călătoriei. Cele mai frecvente situații neplăcute cu care ne putem confrunta atunci când călătorim și care ne pot da planurile peste cap sunt reprezentate de balonare, crampe abdominale, greață, vomă, indigestie, constipație. Făcând alegeri precaute în ceea ce privește alimentația în perioada călătoriei, toate aceste neplăceri pot fi evitate.

Pregătirile pentru călătorie

Atunci când realizăm lista cu tot ceea ce ne va fi necesar în călătorie și organizăm planul privind acțiunile din respectiva perioadă, este recomandat să includem și câteva opțiuni în ceea ce privește alimentația.

Este important modul în care călătorim: cu mașină, cu trenul, cu autocarul sau avionul, fiind necesar să hotărâm gustările pentru drum și, dacă este cazul, mesele pe care le vom consuma atunci când avem opriri.

Citește și:

Dacă veți călători cu mașină, cu trenul sau cu autocarul, recomandat este să aveți deja pregătit un pachet cu alimente și apă pentru drum. Alegeți alimente care rezistă bine în timp și care sunt ușor de digerat, gustoase și sățioase.

idei de gustari pentru drum in calatorii Foto: By Lithiumphoto/shutterstock.com

Câteva idei pentru pachetul cu alimente de luat la drum:

  • Sadnwich cu pâine integrală, legume și brânzeturi – o gustare sățioasă ce poate ține locul unei mese;
  • Iaurt cu cereale integrale și/sau fructe – iaurtul reprezintă o gustare sățioasă, hidratantă și energizantă, iar cerealele integrale aduc un plus de fibre necesare pentru a ne menține starea de bine digestivă;
  • Fructe, spălate în prealabil: mere, banane, piersici, caise etc.
  • Dacă este vorba despre o călătorie mai lungă, puteți pregăti și mese mai consistente, cum ar fi cartofi la cuptor, șnițel, pulpe de pui la cuptor, salată de legume la caserolă, lipii umplute cu legume și brânzeturi sau carne de pui, orez cu legume.

Atenție la toleranța personală: dacă știți că unele alimente vă produc disconfort abdominal, precum balonare sau crampe, încercați să le evitați în călătorie. Unele fructe și legume, alimente prăjite sau obținute din carne tocată, leguminoasele, cartofii pot produce astfel de reacții digestive.

Citește și:

Nu trebuie să uităm importanța hidratării optime. Așadar, la pachetul pentru drum vom adăuga și sticlele cu apă plată. Dacă veți considera că este necesar, puteți pregăti și băuturi care conțin cafeină. Modul în care consumăm apa în mijlocul de transport este important, având în vedere că nu putem opri oricând atunci când călătorim cu autocarul sau mașină. Ca și sfat practic, în aceste situații consumul de apă poate începe cu aproximativ o oră înainte de viitoarea oprire.

Pentru drum putem pregăti și trusa medicală, în care vom pune, pe lângă toate celelalte necesare, și un ajutor digestiv: EspiGO. Plicurile EspiGO conțin granule cu simeticonă, acționează rapid împotriva disconfortului digestiv, al balonării, distensiei abdominale și flatulenței, fără a avea afecte adverse și putând fi administrate oricând și oriunde, nefiind necesar consumul de apă.

Citește și:

Ce mâncăm când facem opriri?

Nu întotdeauna ne propunem să luăm masa când oprim într-o călătorie. Însă, dacă este necesar, putem alege supele/ciorbele, salatele cu brânzeturi sau carne (inclusiv pește), preparatele la cuptor.

Băuturile carbogazoase, sucurile, alcoolul, gustările prăjite sau alimentele care se digeră greu ar trebui evitate pe parcursul călătoriei.

Ce alegeri alimentare facem la destinație?

Recomandările privint un stil alimentar sănătos pot fi urmate oriunde ne-am afla, așadar și în călătorii. Iată câteva idei practice:

  • Alegeți cu grijă ce consumați la gustări. Puteți încerca, desigur, delicatesele stradale sau o înghețată, însă puteți alterna gustările cu alegeri sănătoase, precum iaurturi cu cereale integrale, batoane de cereale, fructe proaspete sau deshidratate, nuci și semințe (sunt preferate crude), batoane de brânză sau cașcaval.
  • Asigurați-va că mâncați legume la fiecare masă;
  • Probioticele și fibrele: ajută la menținerea unei digestii optime. Așadar băuturile fermentate (Kombuncha, iaurtul, kefirul, laptele bătut etc.), alături de alimente bogate în fibre (fructe, legume, cereale integrale) reprezintă alegeri recomandate zilnic pentru a evita tulburările de tranzit, balonarea, constipația și senzația de presiune în abdomen.

Totodată, în funcție de zona unde ne aflăm, putem încerca preparatele tradiționale, specifice acelei regiuni.

Citește și:

Foto: By Alena Ozerova/shutterstock.com

Atunci când consumăm pentru prima dată un aliment sau un preparat, este posibil ca organismul nostru să reacționeze într-un mod nedorit, în funcție de factorii digestivi personali și de toleranța individuală. Pentru a evita disconfortul abdominal, noile alimente sau preparate pot fi consumate inițial în cantitate mică, pentru a „testa” reacția organismului după ingestia acestora. Dacă ne plac și simțim că nu suntem afectați de consumul acestora, cu următoarea ocazie le putem consuma în ce cantitate dorim.

Puteți avea la îndemână, în geantă sau rucsac și EspiGO, un ajutor de nădejde al digestiei. EspiGO se prezintă sub forma unor granule ce conțin simeticonă, o substanță activă fără efecte adverse, care nu este absorbită în organism și care acționează printr-un mecanism fizic direct la nivelul tractului gastrointestinal. Granulele sunt depozitate în plicuri, iar un singur plic luat înainte sau după masă poate fi suficient pentru a combate balonarea, flatulența, distensia abdominală și crampele digestive.

Citește și:

EspiGO este un produs sigur pentru sănătate, nu se cunosc reacții adverse la simeticonă, fiind recomandat și copiilor cu vârstă peste 6 ani. Nu conține zahăr, putând fi administrat și persoanelor care prezintă diabet zaharat.

Administrarea EspiGO se poate realiza oriunde, oricând, granulele se dizolvă în cavitatea orală și nu necesită consum de apă. Acestea au un gust bun și o aromă plăcută de lămâie.

EspiGO în sarcina și alăptare: simeticona poate fi utilizată fără rezerve în timpul sarcinii şi al alăptării, deoarece este excretată din intestin nemodificată şi nu este absorbită în organism. Cu toate acestea, se recomandă să vă adresaţi unui medic înainte de utilizare.

*Cereți sfatul medicului și farmacistului privind aliemntatia adecvată în călătorii, dar și necesarul de suplimente alimentare și medicamente.

Citește și:

Foto articol: By Maridav/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
14 Iulie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.