Setari Cookie-uri

De ce apare și cum evităm disconfortul abdominal în călătorii?

Confruntarea cu tulburările de digestie din timpul călătoriilor reprezintă o situație tot mai des întâlnită în lumea modernă. Ritmul alert, stresul, oboseala, dar și schimbarea obiceiului alimentar pot perturba echilibrul sistemului digestiv.

Disconfortul abdominal poate compromite țelul unei călătorii, indiferent de scopul acesteia: în interes de serviciu, medical, pentru studii, concediu de relaxare etc.

Foto: By Dmitry Tkachenko Photo/shutterstock.com

De ce apare disconfortul abdominal atunci când călătorim?

Senzația de stomac umflat și presiune abdominală este frecvent întâlnită atunci când călătorim. Iată câțiva factori care cresc riscul de balonare, crampe abdominale, flatulență și constipație:

  • Stresul și oboseala care vin odată cu călătoria reprezintă factori favorizanti pentru tulburările digestive, astfel pot să apară balonarea, flatulența, zgomotele intestinale, crampele digestive, tulburările de tranzit.
  • Schimbarea ritmului alimentar: în călătorii nu reușim să ne respectăm programul alimentar cu care ne-am obișnuit organismul, astfel că digestia poate fi perturbată;
  • Tentațiile culinare, noile alimente și preparate tradiționale sau locale pe care le consumăm în călătorii pot provoca diverse reacții digestive, de la intoleranțe la alergii alimentare. Toate aceste reacții conduc la disconfort abdominal, alături de alte simptome mai mult sau mai puțin specifice: dureri de cap, stare de oboseală, scăderea capacității de concentrare, greață, vărsături, diaree sau constipație, balonare, erupții cutanate etc.
  • Alegerile alimentare nesănătoase și adoptarea unui alimentații dezechilibrate;
  • Înghițirea aerului – atunci când mâncăm repede, înghițim o anumită cantitate de aer. Aceasta crește atunci când mâncăm în grabă.
  • Sedentarismul: petrecerea unui timp îndelungat în mijlocul de transport poate predispune la balonare și constipație.
  • „Emoția călătoriei” – știm că stresul are ecou asupra sistemului digestiv. Toate pregătirile și planificările dinaintea călătoriei, precum și entuziasmul (mai ales dacă vorbim despre un concediu de relaxare) reprezintă factori psihologici ai disconfortului abdominal;

Citește și:

Cum putem evita disconfortul abdominal atunci când călătorim?

Adoptând câteva măsuri simple, ne putem bucura de o stare de bine digestivă atunci când călătorim:

  • Pregătiți un kit medical pentru călătorie, care să conțină tratamente rapide pe care le puteți folosi în cazul în care apar probleme minore precum greața, vărsăturile, diareea sau constipația, balonare ori durerile de cap. Vă recomandăm plicurile EspiGO, acestea conțin granule cu simeticonă care se dizolvă rapid în cavitatea orală și care reduc gazele intestinale, balonarea, zgomotele stomacului și senzația de presiune în abdomen. EspiGO poate fi purtat în geantă sau în rucsac, la îndemână, putând fi administrat oricând fără a necesita consum de apă. Nu sunt cunoscute reacții adverse la simeticonă, EspiGO fiind recomandat persoanelor cu vârstă peste 6 ani, inclusiv femeilor însărcinate sau care alăptează (cereți sfatul medicului înainte de administrare).
  • Un moment de relaxare înainte de călătorie: rezervați-vă una sau două ore pentru a va relaxa înainte de călătorie. O plimbare mai lungă, un masaj sau pur și simplu o activitate care vă binedispune reprezintă o bună metodă de a va pregăti călătoria, ajutând la reducerea stresului .
  • Încercați să adoptați o alimentație echilibrată, sănătoasă cu o zi înainte, dar și în ziua când începeți călătoria. În acest fel vă asigurați că nu vă veți confrunta cu disconfort abdominal chiar în ziua plecării.
  • Luați micul dejun în ziua călătoriei, dacă este posibil.
  • Pregătiți gustările pentru drum. Încercați să faceți alegeri alimentare bogate în nutrienți, în fibre și probiotice și care se digeră ușor. Puteți opta pentru fructe, iaurturi, batoane de cereale, gustări pe baza de brânză sau cașcaval, fructe deshidratate, sandwich cu legume.
  • Chiar dacă mâncați la restaurant, încercați să adoptați o alimentație echilibrată. Consumați suficiente legume la fiecare masă și evitați preparatele prea sărate sau prea condimentate;
  • Consumați alimente bogate în probiotice, chiar și în călătorie: iaurt, kefir, Kombucha, sosuri fermentate de soia, lapte bătut, măsline verzi, brânzeturi obținute prin fermentare.
  • Hidratați-vă eficient. Călătoriile cu avionul de exemplu pot conduce la deshidratare, dar și drumurile cu mașină sau autocarul pot limita consumul de apă, mai ales atunci când sunt programate opiri la perioade mai lungi de timp. Anotimpul cald crește, de asemenea, riscul de deshidratare. Asigurați-vă că aveți tot timpul la îndemână o sticlă cu apă.
  • Faceți mișcare în fiecare zi. O plimbare lungă, zilnică, ameliorează disconfortul abdominal datorat balonării, flatulenței, constipației sau altor tulburări de digestie.

Somnul bun ajută întreg organismul. Chiar dacă ați plănuit multe activități pentru călătorie, încercați să respectați un program adecvat de odihnă. Evitați, de asemenea, să luați cina la ore târzii. Dacă este necesar, puteți administra un plic EspiGO înainte de culcare, pentru a calma disconfortul digestiv și a va bucura de un somn odihnitor.

Citește și:

Foto articol: By TravnikovStudio/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
23 Iulie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.