Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie să știi despre biopsii: beneficii, recomandări și tehnici de realizare

Astăzi ne bucurăm tot mai mult de evoluțiile în domeniul medical, fiindu-ne tot mai ușor să avem acces la analize, tehnici și investigații care să ne ajute atât în tratamentul unor boli deja diagnosticate, cât și în prevenția și screening-ul celor mai frecvente patologii. Biopsia și puncția-biopsie reprezintă, în unele cazuri, singura indicație pentru a stabili prezența unei boli sau diagnosticul de certitudine al acesteia, numărându-se așadar printre tehnicile de elecție în stabilirea unui diagnostic și a planului de tratament, pentru situații aparte.

Ce reprezintă biopsia sau puncția-biopsie?

Prin biopsie, indiferent de tipul acesteia, se obține o proba dintr-un țesut/lichid suspectat a fi patologic (de exemplu chist, nodul, polip etc.). Acest țesut poate fi obținut prin tăiere directă cu bisturiul sau prin abord endoscopic ori prin aspirație cu un ac fin sau gros, ghidat de cele mai multe ori imagistic.

Odată obținută, proba bioptică este trimisă la Laboratorul de Anatomie Patologică , unde urmează să fie analizată amănunțit, astfel încât să se deceleze tipul de celule conținut în proba sau microorganisme cu o precizie cât mai mare.

De ce și când este recomandată biopsia?

Biopsia este recomandată ori de câte ori se suspicionează modificarea/infectarea unui țesut, fără a putea pune în evidență diagnosticul de certitudine prin alte metode medicale:

Citește și:
  • anumite infecții,
  • stabilirea diagnosticului de cancer și decelarea unor caracteristici de stadializare,
  • pentru efectuarea unor analize suplimentare (de exemplu pentru testarea imunohistochimică),
  • pentru analiza componenței unor lichide din organism (purulente sau ascită, lichid pleural),
  • pentru decelarea unor patologii imune sau autoimune,
  • pentru stabilirea compatibilității etc.

În toate aceste cazuri nicio altă investigație sau analiză nu poate oferi diagnosticul cert al patologiei în cauză, biopsia rămânând metoda de elecție pentru a stabili boala, tipul acesteia, gradul de avansare și eventual anumite caracteristici genetice sau imunologice.

La GRAL Medical se pot realiza biopsii și puncții-biopsii sub ghidaj imagistic, realizate de medici specialiști cu experiență vastă. Clinicile GRAL Medical sunt dotate cu aparatură la cele mai înalte standarde europene, iar probele bioptice sunt prelucrate în Laboratorul GRAL de Anatomie Patologică, rezultatele fiind elaborate în cel mai scurt timp.

Citește și:

Tipuri de biopsie în funcție de tehnica folosită

Organismul nostru este complex, de aceea, pentru a obține probe bioptice, se folosesc mai multe tehnici, astfel încât pacientul să fie în siguranță, iar medicul să poată pune un diagnostic de certitudine.

Așadar, în funcție de tehnica utilizată, putem clasifica biopsiile astfel:

  • Biopsie excizională: prin această tehnică medicul îndepărtează intreagă zonă suspicionată sau un țesut întreg, urmând ca apoi acesta să fie analizat de către medicul anatomo-patolog.
  • Biopsie incizională: pentru realizarea acesteia se va efectua o tăietură la nivelul pielii: incizie.
  • Punctie-biopsie aspirată cu ac fin sau gros;
  • Biopsie endoscopică: realizată în cadrul unei endoscopii;
  • Biopsia asistată de vaccum în care aspirarea se face activ.
  • Biopsie prin cateter.
  • Biopsie percutanată: realizată cu ajutorul insertiei unui pistol de biopsie într-o leziune suspectă sau un organ, cu scopul obținerii de țesut sau celule pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine. In Clinicile GRAL Medical biopsia percutanata se realizează pe baza de programare la numarul de telefon 031 110 0000.
  • Principalele recomandări ale biopsiei percutane sunt:
    • Stabilirea naturii unei boli parenchimatoase difuze;
    • Obținerea materialului pentru analiză microbiologică în infecții cunoscute sau suspectate;
    • Stabilirea naturii benigne sau maligne a unei tumori suspectate;
    • Clasificarea malignității (incluzând evaluarea IHC- imunohistochimie);
    • Stadializarea unui pacient cu tumori maligne cunoscute la alt nivel;
    • Obținerea de material pentru analiza moleculară.

Nu întotdeauna este ușor pentru medic să ajungă la țesutul dorit pentru analiză. De exemplu accesul la nivelul pielii poate fi direct, spre deosebire de un nodul tiroidian, unde, pentru a se obține o proba bioptică se va folosi un ac cu care se aspira țesut, acul fiind ghidat imagistic. Pentru a obține țesut de la nivelul tubului digestiv sau de la nivelul plămânului, atunci când există suspiciuni, se vor folosi metode endoscopice, iar pentru biopsii arteriale, venoase sau cardiace se poate face biopsie prin cateter.

Citește și:

Foto: By Sezer33/shutterstock.com

Tipuri de biopsie și punctie-biopsie în funcție de organul examinat

Foarte multe zone ale corpului uman pot fi examinate prin intermendiul acestor tehnici de biopsiere. Cele mai cunoscute sunt:

  • Puncție-biopsie mamară, cu ghidaj imagistic - este o procedură care constă în prelevarea unui fragment din țesutul mamar, în scopul examinării si stabilirii diagnosticului de certitudine pentru sfera cancerelor mamare. Fragmentul de țesut este aspirat printr-un ac. Atat in Clinicile GRAL Medical, cat și în Spitalul OncoFort biopsiile mamare sunt programate în urma consultului la medicul specialist. Proba bioptică este trimisă apoi către Laboratorul De Anatomie Patologică, unde va fi analizat pentru diagnostic. Pentru că timpul este important în privința stabilirii planului terapeutic, la GRAL Medical rezultatul anatomo-patologic fiind eliberat în cel mai scurt timp, maxim 10 zile lucratoare pentru examen histopatologic plus teste Imunohistochimice. Astfel, pacientele să poată începe cât mai repede planul de tratament.
  • Biopsia tiroidiană prin puncţie aspirativă cu ac fin (FNA), ce presupune recoltarea unei mostre din nodul pentru a se verifica dacă este cangerigen. Celulele sunt recoltate cu ajutorul unui ac subtire, adesea ghidat ecografic, iar mostra este trimisă la Laboratorul de Anatomie Patologică pentru analiză. Programarile in Clinica de Diagnostic GRAL pot fi facute la numarul de telefon 031 110 0000.
  • Biopsia hepatică - practicată încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, biopsia de ficat rămâne criteriul standard în evaluarea etiologiei și extinderii afecțiunilor hepatice. O mulțime de abordări pot fi utilizate pentru a obține o mostră din țesutul ficatului. Acestea includ și biopsia sub îndrumarea ultrasonografiei sau tomografiei computerizate (CT), obținerea țesutului hepatic prin vena hepatică și biopsia intra-abdominală la o laparoscopie sau laparotomie.
  • Biopsia ganglionară – realizată în cazul ganglionului santinelă sau ori de câte ori există noduli ganglionari în care sunt suspicionate anumite patologii;
  • Puncție inghinală, realizată cu ghidaj imagistic;
  • Punctia colecțiilor purulente sau lichidiene (infecții, chisturi, ascită etc.);
  • Biopsia de măduva osoasă (puncţie-aspirat medular sau biopsia osteo-medulară), realizată la nivelul oaselor mari, cum ar fi șoldul sau femurul.
  • Biopsia de prostată;
  • Puncția-biopsia cutanată este o procedura care are scopul de a furniza un diagnostic corect și precis pentru anumite afecțiuni dermatologice. La Clinica GRAL Medical puncția biopsie cutanată este efectuată de medici specialiști cu experiență. Procedura durează puțin și nu este dureroasă sau inconfortabilă pentru pacient. După prelevare, examenul histopatologic și teste imunohistologice se efectuează în Laboratorul GRAL de Anatomie Patologică, dotat cu aparatură de ultimă generație. Programarile pot fi facute la numarul de telefon 031 110 0000.
  • Biopsia endometrială, prin care medicul verifică problemele de la nivelul uterului.
  • Biopsia testiculară, în cazul în care medicul poate suspiciona prezența unui cancer testicular;
  • Biopsia osoasă, atunci când se prelevează un fragment osos.

Cum se poate realiza o biopsie?

Citește și:

În funcție de abordul, calea prin care medicul reușește să ajungă la nivelul țesutului suspicionat a fi suferind, există mai multe posibilități, cele mai utilizate tehnici fiind în cadrul următoarelor proceduri: colonoscopie, endoscopie digestivă superioară, bronhoscopie, cateterism, laparoscopie/laparotomie sau în cadrul unor proceduri chirurgicale de excizie/incizie sau chiar prin intervenție chirurgicală deschisă.

Anestezia locală sau generală poate fi necesară înaintea realizării biopsiei. Medicul va informa pacientul cu privire la pregătire, tehnică și alte informații necesare pentru a preveni posibile complicații.

Clinicile GRAL Medical realizează toate tehnicile necesare de biopsiere tisulară și lichidiană, ghidate de către medici specialiști cu experiență vastă, urmând ca probele să fie trimise spre analiză anatomo-patologică. Laboratorul GRAL de Anatomie Patologică este unul dintre cele mai mari laboratoare de anatomie patologică din țară, dotat cu aparatură de ultima generație, unde lucrează o echipa de specialiști recunoscuți la nivel național, printre care: Prof. Dr. Sabina Zurac, Conf. Dr. Alexandra Bastian, Conf. Dr. Vlad Herlea, Dr. Paul Galbenu, Dr. Liviu Carazanu, Dr. Alina Stoica. Laboratorul GRAL de Anatomie Patologică elibereaza rezultatele examenelor histopatologice prelevate in urma punctiilor-biopsii in termen de 5 - 7 zile lucratoare.

Citește și:

Pentru mai multe informații privind modalitățile de a realiza o biopsie sau pentru consultul medicului de specialitate contactați Clinicile GRAL Medical la numărul de telefon: 031 110 0000

Vizionare placuta


Kudika
30 August 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.