Setari Cookie-uri

Screeningul cancerului de col uterin: teste ce îți pot salva viața

Sunt multe boli care ne amenință sănătatea în fiecare zi, iar unele dintre acestea pot avea urmări grave. Vestea bună este că unele dintre aceste maladii pot fi prevenite sau diagnosticate devreme, într-un stadiu în care putem beneficia de tratament adecvat și ne putem bucura de vindecare. Cancerul de col uterin se numără printre acestea, putând fi prevenit prin vaccinare și screening regulat. Statisticile arată că 9 din 10 cazuri de cancer invaziv pot fi prevenite prin screening.

Screeningul cancerului de col uterin salvează vieți

Testele de screening urmăresc să depisteze o boală într-un stadiu cât mai puțin avansat, incipient, când există soluții de tratament complet și de vindecare. Același scop îl au și testele de screening pentru cancerul de col uterin. Acest tip de cancer poate fi tratat și vindecat în fază incipientă, însă, dacă nu este diagnosticat la timp, poate evolua și poate afecta calitatea vieții. De aceea este atât de importantă depistarea precoce a acestei maladii prin screening regulat.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor, cu peste o jumătate de milion de cazuri înregistrate la nivel global în fiecare an. Conform celui mai recent raport GLOBOCAN, în România incidența cancerului de col uterin este cu 25% mai mare decât în țările europene, această maladie reprezentând, în țară noastră, a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor.

Citește și:

Putem spune că datele sunt îngrijorătoare, însă testele de screening și vaccinarea contra HPV reprezintă metode cu care putem preveni și chiar învinge acest cancer.

Această maladie apare atunci când celulele colului uterin suferă modificări anormale, care transformă celula sănătoasă într-una precanceroasă, cu potențial de transformare malignă. Netratate, leziunile precanceroase pot evolua, în timp, spre leziuni canceroase.

Principalii factori de risc în cancerul de col uterin:

  • Virusul Papilloma Uman (HPV): un virus comun care se transmite prin contact sexual. În prezent există peste 150 de tulpini HPV, dintre care 14 tulpini au risc crescut de a dezvolta cancer de col utein. HPV 16 și HPV 18 sunt tipurile cu cel mai mare risc pentru apariția cancerului de col uterin. Peste jumătate dintre persoanele cu viață sexuală activă sunt infectate cu unul sau mai multe tipuri de HPV la un moment dat în viață.
  • Sistemul imunitar: De cele mai multe ori sistemul imun reuşeşte să elimine virusul HPV în aproximativ 2 ani, înainte că acesta să producă probleme de sănatate. Atunci când sistemul imunitar funcționează insuficient, persistența acestui virus poate duce la apariția leziunilor precanceroase la nivelul colului uterin.
  • Bolile cu transmitere sexuală;
  • Fumatul – studiile au arătat că fumatul crește riscul de a dezvolta cancer de col uterin;
  • Anticoncepționalele: folosirea pilulei contraceptive pe termen lung poate crește riscul de apariție a cancerului de col uterin.

Care sunt semnele și simptomele cancerului de col uterin?

Recomandarea specialiștilor este ca femeia să nu aștepte instalarea simptomatologiei, ci să realizeze anual (sau mai des la recomandarea medicului) testele de screening, iar atunci când este posibil să se vaccineze contra HPV. Vă recomandăm serviciile de ginecologie la cele mai înalte standarde de confort și tehnologie pe care le pun la dispoziție pacientelor clinicile GRAL Medical. Aici puteți realiza complet screeningul pentru cancerul de col uterin printr-o singură vizită la medic, GRAL Medical oferind posibilitate de realizare a testelor necesare dintr-o singură prezentare. Pachetele personalizate de screening Gynaika HCIN, Gynaika HOPS si HOPS plus sunt special concepute pentru testarea de prima intentie in prevenirea cancerului de col uterin si pot fi accesate atat la cerere cat si la recomandarea medicului ginecolog. Medicii specialiști ginecologi pot ghida mai departe pașii în prevenția acestui cancer sau, când este cazul, pot institui tratamentul necesar și adecvat în cel mai scurt timp. Va puteți programa la o consultație ginecologică la oricare dintre clinicile GRAL Medical din București sau din țară, lista centrelor putând fi consultată aici.

Citește și:

De obicei, femeile cu leziuni precanceroase și cancer de col uterin în stadii incipiente nu au niciun simptom specific. Simptomele apar când boala devine invazivă și începe să se răspândască în țesuturile din apropiere și constau în:

  • Sângerări vaginale anormale (între menstruații, după contactul sexual, după instalarea menopauzei, prelungirea zilelor de menstruație);
  • Observarea unor secreții neobișnuite, cu urme de sânge sau zone maronii, care apar între menstruații sau după instalarea menopauzei;
  • Durere în timpul actului sexual (dispareunie);

Testele de screening în cancerul de col uterin

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă regulat testele de screening pentru femei și totodată vaccinarea, când este posibil, împotriva HPV (acestea sunt recomandate împreună și nu se exclud).

Citește și:

Există două teste de screening diferite care sunt recomandate pentru cancerul de col uterin:

  • Testul Cobas HPV – un test modern care folosește tehnologie de ultima generație pentru a depista tulpinile HPV cu risc înalt. Este primul test validat clinic, aprobat FDA ca test de prima intenție în prevenirea cancerului de col uterin.
  • Testul Babeș-Papanicolau: foarte important în depistarea celulelor anormale de la nivelul colului uterin, care au risc de a se transforma canceros.

Testul Babeș-Papanicolau (PAP)

Este recomandat de rutină femeilor odată cu începerea vieții sexuale, putând fi realizat anual sau mai des, atunci când medicul recomandă. Este un test simplu, nedureros, neinvaziv, care se prelevează rapid și care, uneori, poate fi recomandat de către medic în mediu lichid. Acest test poate evidenția celulele anormale de la nivelul colului, care pot justifica o inflamație, o vaginita sau o modificare ce impune risc pentru cancerul de col. Rezultatul acestui test trebuie interpretat de către medic.

Citește și:

Testul Cobas HPV

Prin adăugarea testului Cobas HPV la testul Papanicolau (PAP) poţi afla dacă ai RISC de a avea leziuni precanceroase, chiar dacă testul Papanicolau este NORMAL. Poţi face testul Cobas HPV odată cu testul PAP şi astfel vei obţine toate informaţiile într-o singură vizită la ginecolog. Acest test poate spune, atunci când femeia este asimptomatică și testul Papanicolau a ieșit normal, dacă există infecția cu tulpinile HPV la risc și care sunt acelea. Astfel testul Cobas HPV îi poate indica medicului dacă ai un RISC SCĂZUT, MEDIU sau CRESCUT de cancer de col uterin.

Te poți programa la o consultație ginecologică la una din Clinicile GRAL Medical, unde te poți bucura de un mediu primitor, de medici specializați și tehnologie de ultima generație, dar și de gama completă a testelor necesare în screeningul cancerului de col uterin în cadrul aceleiași vizite. Pentru recoltare vino în oricare clinică GRAL Medical din București sau din țară. Lista Centrelor GRAL Medical o gasesti aici. Te poti programa la numarul de telefon 031 110 000.

Citește și:

    Mai departe, în funcție de rezultatele acestor teste, medicul poate ghida investigațiile, dacă este cazul. Pentru pacientele cu rezultate pozitive la testarea HPV pentru tipurile cu risc crescut, cu examen citologic (PAP) normal (negativ) se poate recomanda testul CINtec Plus.

    Testul CINtec Plus se poate efectua în Laboratorul GRAL Biologie Moleculara si Laboratorul de Anatomie Patologica, din același recipient, fără să fie necesară o nouă recoltare. Cere mai multe informații medicului tău ginecolog despre statusul tău de sănătate și despre pașii pe care trebuie să ii urmezi pe viitor pentru prevenție sau tratament.

    Dacă rezultatele în urma testelor și investigațiilor ginecologice atestă prezența cancerului de col uterin, mai departe se vor realiza investigații suplimentare pentru stabilirea tipului de cancer de col, a extinderii acestuia, stadializarea și metodele personalizate de tratament. Va recomandăm serviciile de excelență ale Spitalului OncoFort, dotat la cele mai înalte standarde de diagnostic și tratament (laborator, imagistică, spitalizare), unde fiecare pacient este tratat personalizat în cadrul unei echipe multidisciplinare de medici cu vastă experiență (radiologie, oncologie, radioterapie, psihologie, nutriție etc.). Comisia Oncologică Multidisciplinară OncoFort (Tumor Board) este alcătuită din profesori universitari de Oncologie Medicală din România și Austria și din medici primari și specialiști de diverse specialități, care vor discuta conduita terapeutică personalizată.

    Citește și:

      Important: Cancerul de col uterin este singurul cancer ginecologic care poate fi prevenit! Programează-te pentru testele de screening la telefon 031 110 0000 sau online https://www.gralmedical.ro/Programari-online

      ***

      Referințe:

      WHO - New guidelines for the screening and treatment of cervical cancer

      SEPCCU

      Cobas HPV test for first-line screening for cervical cancer.

      FDA cobas® HPV Test

      Vizionare placuta


      Kudika
      6 Septembrie 2020
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.