Setari Cookie-uri

Tratament modern pentru pietrele la rinichi: Litotriția extracorporeală cu unde de șoc ESWL

Litotriția extracorporeală cu unde de șoc (ESWL- Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) reprezintă un tratament modern al pietrelor la rinichi, intervenția fiind nedureroasă și neinvazivă, fără bisturiu și comodă pentru pacient, reducând spitalizarea și facilitând spargerea și eliminarea rapidă, naturală a pietrelor la rinichi (litiaza renală).

Litotriția extracorporeală prin unde de șoc ESWL poate fi realizată în cadrul Clinicii de Diagnostic GRAL Medical, acesta fiind primul centru de litotriție extracorporeală din București. Centrul GRAL Medical este dotat cu aparatură de ultimă generație (MODULITH SLK), iar echipa medicală este formată din medici cu înalta calificare și practică îndelungată în domeniul urolitiazei. Procedura în sine va fi realizată de către dr. Mirciulescu Victor, medic primar urolog. La GRAL Medical litotriția extracorporeală prin unde de șoc ESWL poate fi realizată GRATUIT în cadrul contractului cu CASMB, prin trimitere de la medicul de familie sau specialist. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon: 031 110 0000

Litiaza renală sau pietrele la rinichi: cauze și factori favorizanți

Litiaza renală sau prezența „pietrelor la rinichi” reprezintă o patologie cu care omul se confruntă încă din antichitate, fiind caracterizată de formarea unor calculi la nivelul rinichiului.

Citește și:

Acești calculi rezultă din cristalizarea unor substanțe, minerale sau sedimente rezultate din metabolismul nostru obișnuit, substanțe care ajung să se depună și să se adune sub formă de calculi („pietre”) la nivelul rinichiului.

Aceste pietre pot avea dimensiuni mai mici (microlitiază sau „nisip la rinichi”) sau mai mari (litiază renală sau „pietre la rinichi), iar o alimentație adecvată și un consum suficient de lichide în fiecare zi poate ajuta la prevenirea formării acestora. Un consult urologic este necesar pentru a stabili eventualele cauze ale formării pietrelor la rinichi, iar analiza urinei și a calculilor eliminați pot furniza informații importante cu privire la modificările igieno-dietetice pe care le poate urma pacientul pentru a evita reformarea acestor pietre în viitor.

Citește și:

De ce se formează pietrele la rinichi?

Pietrele la rinichi se formează atunci când există o modificare a echilibrului normal al apei, sărurilor și mineralelor din urină. Diversitatea schimbărilor conduce la diferite tipuri de pietre la rinichi. Există mulți factori care pot declanșa schimbări în urină, de la afecțiuni medicale cronice la alimentație.

Iată câțiva dintre factorii de risc des întâlniți:

  • Deshidratarea sau consumul insuficient de apă
  • Alimentație bogată în proteine, sodiu și oxalati
  • Sexul: bărbații sunt mai predispuși la litiază renală;
  • Factori ereditari;
  • Unele medicamente;
  • Anumite condiții medicale: hipertensiunea arterială, gută și infecțiile tractului urinal;
  • Sedentarismul;
  • Funcționarea unui singur rinichi;

Care sunt simptomele pietrelor la rinichi?

Cel mai important și îngrijorător simptom pentru pacientul care suferă de litiază renală este durerea. Intensitatea durerii este foarte mare (fiind asemănată cu „durerile nașterii”) și este dată de creșterea tensiunii în rinichi prin acumularea de urină a cărei eliminări poate fi blocată de prezența pietrelor, dar și de migrarea pietrelor prin tractul urinar. Cu cât pietrele sunt mai mari și mai multe, cu atât durerea este mai mare. Durerea poate să apară în spate, poate fi resimțită abdominal sau inghinal și de asemenea poate să fie prezentă pe o parte a corpului (unilateral – când este afectat un singur rinichi) sau pe ambele părți (bilateral, când ambii rinichi sunt afectați).

Citește și:

Atunci când calculii sunt mici, există posibilitatea ca eliminarea acestora să fie fără durere (asimptomatică).

Uneori, atunci când calculul renal migrează prin tractul urinar pentru a fi eliminat, acesta poate zgâria pereții tractului urinar (uretere, vezica urinară, uretra), astfel că pacientul poate observa prezența sângelui în urină.

Alte simptome asociate litiazei renale:

  • Urinări frecvente
  • Greață și vărsături
  • Senzație de oboseală, de epuizare
  • Agitație, nervozitate

Cum tratăm pietrele la rinichi: despre litotriția extracorporeală cu unde de șoc (ESWL)

Atunci când calculii renali sunt mari și posibilitatea de a se elimina ușor, eventual fără simptome este mică, va fi necesar tratamentul.

Foto: By kocakayaali/ shutterstock.com

Citește și:

Ce este Litotriția extracorporeală cu unde de șoc (ESWL)?

Una dintre tehnicile moderne de tratament al litiazei renale este reprezentată de Litotriția extracorporeală cu unde de șoc (ESWL- Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy). Aceasta este o intervenție care se realizează din afara corpului, așa cum îi spune și numele, fiind astfel neinvazivă și putând înlocui adesea intervenția chirurgicală pentru scoatere pietrelor renale.

Pentru realizarea litotriției, care poate avea loc în ambulator, pacientul poate fi sedat sau anesteziat și se așază pe patul aparatului, cu spatele susținut de un dispozitiv plin cu apă plasat la nivelul rinichilor. Un sistem de imagistică cu raze X sau unul cu ultrasunete (ecografic) este folosit pentru a localiza calculul și a ținti tratamentul (țintirea undelor de șoc asupra calculului). Undele de șoc sunt astfel generate țintit și piatra renală este „spartă”, fragmentată. Tratamentul începe cu intensitatea cea mai mică a aparatului.

Citește și:

Litotriția extracorporeală prin unde de șoc prezintă mai multe avantaje pentru pacient:

  • Este o intervenție comodă, neinvazivă, realizată rapid cu ajutorul unui aparat care trimite unde țintite asupra calculilor renali, fragmentandu-i în bucăți mai mici, care pot fi apoi eliminați ușor, natural, prin tractul urinar;
  • Este o intervenție care înlocuiește în cele mai multe situații intervențiile invazive, chirurgicale, de scoatere a pietrelor mari de la rinichi;
  • Chiar și în cazul calculilor mai mici situați la nivelul rinichilor, litotriția este recomandată pentru că eliminarea acestor calculi se va face rapid, evitând durerile specifice litiazei renale și scăzând totodată riscul de complicații care pot să apară la unii pacienți;
  • se poate realiza în ambulator, fără a fi necesară internarea.

Mai multe detalii despre procedura de litrotiție extracorporeală aflați de la Dr Victor Mirciulescu, medic primar urolog, în video-ul din linkul de mai jos:

Citește și:

https://www.wall-street.ro/articol/Sanatate/261181/interviu-video-dr-victor-mirciulescu-medic-primar-urolog-ecografia-este-cel-mai-bun-detector-de-pietre-la-rinichi.html

Care sunt recomandările litotriției extracorporeale cu unde de șoc ESWL?

Indicațiile pentru litotriția extracoerporeala cu unde de șoc cuprind următoarele situații:

  • calculi renali cu diametrul maxim 2-3 cm
  • calculii „prizonieri”, asimptomatici și fără tendință la creștere
  • calculi asociați cu blocarea căii urinare, determinînd degradarea parenchimului renal
  • calculi asociați cu dureri persistente, necontrolate medicamentos
  • calculi asociați cu infecția urinară având risc de pielonefrită, pionefroză și urosepsis
  • pacienți care lucrează în profesii în care durerea neașteptată a pasajului litiazic creează situații periculoase (personal militar, piloți, medici, șoferi)
  • calculi la care eliminarea spontană este improbabilă
  • pacienți cu rinichi unic, la care terapia de expectativă și pasajul spontan al calculului poate conduce la anurie (nu mai urinează)
  • pacienții cu hipertensiune, diabet sau alte condiții medicale care predispun la insuficiență renală

Care sunt etapele tratamentului litiazei renale prin litotriție extracorporeală?

La GRAL Medical puteți efectua acest tratament în mod GRATUIT în contract cu CASMB, prin trimitere de la medicul de familie/specialist.

Pentru a realiza acest tratament este necesar să va programați la un consult urologic, astfel încât medicul urolog să evalueze situația personală și indicațiile pentru litotriția extracorporeală prin unde de șoc. Medicul va prescrie unele analize medicale și investigații imagistice, în funcție de caz.

Mai departe, având la îndemână trimiterea de la specialist sau medic de familie, pacientul se prezintă la GRAL Medical pentru efectuarea litotriției, urmând apoi ca medicul să recomande mai departe măsurile igieno-dietetice pentru ca pacientul să prevină, pe viitor, reformarea acestor pietre renale.

Pentru mai multe informațîi sunați la numărul de telefon: 031 110 0000.

Care sunt contraindicațiile litotriției extracorporeale cu unde de șoc ESWL?

Principalele contraindicații ale acestei metode de tratament constau în:

  • insuficiența renală cronică;
  • tulburări ale echilibrului hidro-electrolitic;
  • sarcina;
  • persoane cu anomalii scheletice (deviații congenitale sau dobândite ale coloanei vertebrale - cifoze, scolioze);
  • persoane obeze sau la alți pacienți la care nu se poate vizualiza ecografic sau radiologic calculul renal;
  • anomalii de poziție a rinichilor - nu permit localizarea sau focalizarea undelor de șoc asupra calculului;
  • calculi ai rinichiului trasplantat;
  • calcul fixat la nivelul ureterului (localizare extrarenală);
  • calculi din oxalat de calciu și calculii cistinici, care au o duritate redutabilă și în cazul cărora există riscul ca litotriția să nu fie eficientă, să nu spargă acești calculi;
  • calculi asociați cu dilatația importantă a cailor urinare situate deasupra lor;

Pentru informații suplimentare despre litiaza renală și tratamentul acestei patologii, precum și despre tehnica de litotriție extracorporeală prin unde de șoc ESWL, nu ezitați să sunați la GRAL Medical : 031 110 0000.

Foto articol: By Alexonline/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Septembrie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.