Setari Cookie-uri

Siguranța nou-născutului și a copilului mic

Anticiparea posibilelor accidente, intuiția maternă și precauţia sunt elemente ce garantează protecția copilului, din prima zi de viață.

Asigurarea unui mediu lipsit de riscuri și pericole este o parte importantă a grijii părintești pentru copil, fie că este vorba despre un nou-născut sau de copiii mici. Toți trebuie să fie în siguranță din prima clipă de viață, atât în casă, cât și în afara ei. Există câteva lucruri simple care pot fi făcute pentru a-ți ști mereu copilul în afara oricărui pericol.

Leziunile provocate de accidente care ar putea fi prevenite sunt cea mai frecventă cauză care afectează integritatea, sănătatea și viața copiilor, în primii ani de viață, și reprezintă motivul principal pentru care aceștia au nevoie de asistență medicală. Cele mai multe dintre leziunile bebelușilor și copiilor mici pot fi anticipate și, deci, prevenite.

În mașină, în afara oricărui pericol

Primul drum cu mașina este de cele mai multe ori cel de la maternitate, unde micuțul vine pe lume, acasă. Iar acest drum trebuie făcut în siguranță absolută, într-un scaun auto de copil, nicidecum în brațe. Scaunul auto nu este un moft, ci o investiție esențială. În condițiile de trafic din ziua de azi este inacceptabil ca un copil să circule în mașină altfel decât în scaunul special conceput pentru siguranța lui. Tipul de scaun depinde în principal de greutatea copilului. Pentru nou-născuți și sugari, scaunul cel mai sigur este cel orientat spre spate, deoarece oferă cea mai bună protecție și, totodată, confort pentru montarea și detașarea scaunului. Scaunul ideal trebuie să respecte normele de siguranță, să fie adaptat la vârsta și greutatea copilului și să fie montat corect.

Citește și:

Siguranță acasă

De la protecția împotriva infecțiilor și necesitatea unui mediu curat, până la protecția împotriva căzăturilor și sufocării, totul trebuie luat în calcul. Riscurile sunt diferite cu fiecare etapă de dezvoltare a copilului, iar schimbarea are loc foarte rapid, în primele luni și primii ani de viață. Siguranță înseamnă supraveghere permanentă și anticiparea posibilelor pericole, aceasta fiind și cea mai bună măsură de protecţie. De exemplu, barierele de la uși, scări, încuietorile pentru ușile dulapurilor, prevenirea cățărării copilului pe mobilă, păstrarea medicamentelor și a soluțiilor de curățat în locuri inaccesibile, verificarea periodică a jucăriilor, protecția pentru prize, aragaz, inclusiv sistemele de protecție pentru fereastră și balcon pot face diferența dintre fericirea de a te bucura de copilul tău și tragedii imense.

Citește și:

Baia și patul copilului

În mod ciudat, locurile cele mai periculoase din casă pentru nou-născut și copilul foarte mic sunt baia și pătuțul lui. Măsuri simple pot preveni accidentele. La baie copilul nu trebuie scăpat din ochi nicio secundă. Sistemele gen suport sau scaun pentru baie nu sunt atât de sigure pe cât par, cea mai bună măsură fiind aceea ca adultul să aibă mereu o mână pe copil. Un sfat înțelept spune că ușa de la baie trebuie să fie mereu închisă atunci când copilul începe să meargă.

Patul copilului trebuie să fie cel mai sigur loc, iar pentru aceasta totul trebuie ales cu cea mai mare atenție. Copilul mic trebuie să doarmă pe spate, cearşafurile trebuie să fie din materiale subțiri și foarte bine fixate. Copiii mici nu au nevoie de pernă, iar în pătuț nu trebuie să existe jucării de pluș și niciun fel de alte obiecte care îi pot sufoca. Lateralele de protecție pentru pat trebuie fixate perfect, iar barele patului trebuie să fie la o distanță care să nu permită trecerea capului copilului sau a membrelor. Pătura trebuie să fie ușoară și bine fixată pentru a nu putea ajunge peste fața copilului.

Citește și:

Alte măsuri de siguranță

  1. Părinții folosesc numeroase dispozitive pentru siguranța bebelușilor. Esențial este ca acestea să funcționeze corect, să fie robuste și să nu prezinte niciun risc de sufocare, sugrumare sau tăiere. Centurile de siguranță ale scaunelor auto, căruciorului și altor dispozitive trebuie să fie sigure și să nu ajungă niciodată în zona gâtului copilului, ci doar la nivelul toracelui.
  2. Frânele căruciorului trebuie să fie sigure și ușor de folosit. Hamurile trebuie să prevină căderea sau alunecarea şi să nu pună în pericol copilul.
  3. O măsură bună de siguranță este evitarea premergătoarelor, care în multe țări au fost interzise din cauza riscurilor pe care le implică, dar și pentru deficiențele pe care le provoacă, prin faptul că împiedică dezvoltarea normală a musculaturii picioarelor.
  4. Deși a crește alături de animale de companie este un beneficiu real, niciodată un copil mic nu trebuie lăsat singur cu acestea, după cum un copil foarte mic nu trebuie niciodată lăsat singur cu un alt copil.
  5. Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat în pat, pe canapea sau scaune, locuri de unde ar putea cădea.

Nicio măsură de siguranță luată pentru copil nu trebuie considerată exagerată. Anticiparea posibilelor accidente, intuiția maternă și precauţia sunt elemente ce garantează protecția copilului, din prima zi de viață.

Citește și:

Sursa foto: Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
29 Septembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.