Adolescența, o perioadă plină de întrebări și căutări - ce ar trebui să știi despre contracepție

Adolescența, o perioadă plină de întrebări și căutări - ce ar trebui să știi despre contracepție
Kudika
30 Septembrie 2020

Vârsta adolescenței este deosebit de frumoasă, venind totodată cu numeroase întrebări privind descoperirea propriului corp și a sexualității. Informarea corectă, atât acasă, cât și din alte medii (școală, internet, medici), poate aduce răspunsurile potrivite și participă în prevenția unor situații nedorite la această vârstă.

Este foarte important ca adolescentul să primească informațiile corecte și complete cu privire la prevenirea sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Programele de planificare familială pot juca un rol important în ceea ce privește consilierea adolescenților cu privire la metodele contraceptive disponibile la momentul actual.

Analiza posibilităților contraceptive, a modului de utilizare, a disponibilității și recomandării acestora încă de la vârsta adolescenței poate reprezenta un prim pas în prevenția sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală.

În prezent, există o multitudine de metode contraceptive, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Specialiștii recomandă la vârsta adolescenței utilizarea combinată a contracepţiei orale cu o metodă de barieră (prezervativul) ca fiind „golden key” la această vârstă, aducând un dublu avantaj: prevenirea unei sarcini nedorite și protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS). [1]

Tipuri de contracepție - recomandări, avantaje și dezavantaje

Există mai multe tipuri de metode contraceptive, clasificate în funcție de modul în care acestea se utilizează și acționează: de barieră (prezervativul și diafragma), chimice (spermicidele), hormonale (contraceptivele orale, contracepția de urgență, implantul sau plasturele contraceptiv, injecțiile contraceptive, inelul contraceptiv), chirugicale (steriletul, ligatura trompelor uterine, vasectomia) etc.

În ceea ce privește metodele naturale de contracepție, cum ar fi metoda calendarului sau metoda „retragerii” (coitus interruptus), trebuie specificat că eficiența acestor metode este redusă și nu oferă nicio protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, nefiind recomandate.

contraceptia in adolescenta Foto: By Africa Studio/ shutterstock.com

Metode contraceptive recomandate tinerilor

Prezervativul

Face parte dintre metodele contraceptive de barieră, alături de diafragmă și reprezintă unul dintre cele mai recomandate mijloace de contracepție la începutu vieții sexuale, dar și mai târziu, pentru că acesta protejează atât împotriva unei sarcini nedorite, cât și în privința bolilor cu transmitere sexuală, fiind ușor de achiziționat și la preț accesibil. De altfel, ca urmare a tendinței de a schimba partenerii sexuali și de a avea raporturi sexuale sporadice, prezervativul este considerat a fi metoda de protecție cea mai potrivită pentru tinerii aflați la începutul vieții sexuale.

Cu toate acestea, prezintă câteva dezavantaje: utilizarea corectă a acestuia, necesitatea convingerii partenerilor de a-l utiliza, miturile legate de folosirea prezervativului.

Contraceptivele orale combinate (COC)

Acestea fac partedin contracepția hormonală, pentru că utilizează hormoni pentru a preveni o posibilă sarcină nedorită (estrogeni și progesteron). Acestea pot fi microdozate sau ultramicrodozate, oferind și alte avantaje, cum ar fi cele terapeutice (reglarea ciclului menstrual, reducerea simptomelor menstruale și a sindromului premenstrual etc.).

Este important de menționat că alegerea tipului de contracepție hormonala trebuie realizată împreună cu medicul, după stabilirea statusului de sănătate al pacientei, identificarea posibilelor riscuri și aprecierea stilului de viață. Contracepția hormonală poate fi recomandată în asociere cu utilizarea altei metode contraceptive, cum ar fi prezervativul.

Contracepția de urgență

Toate femeile ar trebui să fie informate cu privire la pilula contraceptivă de urgență, cunoscută și ca „pilula de a doua zi”. Această metodă de contracepție este recomandată după un contact sexual care s-a produs fie neprotejat, fie cu o metodă contraceptivă de eficiență mică sau care a eșuat.

Pilula contraceptivă de urgență nu se administrează de rutină, ci ocazional, când situația impune acest tip de contracepție.

Există două tipuri de pilule contraceptive de urgență, în funcție de substanța utilizată:

 • Contraceptive care conțin levonorgestrel, fiind disponibile pentru prima dată în 1999;
 • Contraceptive care conțin ulipristal acetat (UPA), de ultimă generație, fiind disponbile din 2009.

Astăzi sunt recomandate în special pilulele de a doua zi care conțin ulipristal acetat, mecanismul de acțiune constând în întârzierea sau inhibarea ovulației, astfel încât ovulul să nu fie eliberat și astfel fecundarea acestuia să nu aibă loc.

Contraceptivele cu ulipristal acetat (UPA) sunt recomandate, așadar, de prima intenție în contracepția hormonală de urgență, având eficiență ridicată, un preț accesibil și fiind ușor de procurat din farmacii, eliberându-se fără prescripție medicală. Studiile de specialitate demonstrează eficiența ridicată a acestor tipuri de contraceptive de urgență care au ca substanță activă ulipristal acetat, cu mai puține efecte adverse comparativ cu metoda precedentă de contracepție de urgență, care utilizează levonorgestrel, motiv pentru care UPA este astăzi recomandat de prima intenție în contracepția de urgență. [2]

Ce este important de știut despre pilula de a doua zi:

 • Administratea contraceptivului de urgență care conține ulipristal acetat (UPA) trebuie realizată cât mai precoce după actul sexual neprotejat sau cu risc de apariție a sarcinii nedorite, dar nu mai târziu de 5 zile (120 de ore);
 • Poate fi administrat în orice moment al ciclului menstrual;
 • Este recomandat să cereți sfatul medicului de timpuriu, pentru a ști dacă puteți utiliza această metodă contraceptivă, existând unele limitări (boli hepatice grave, astm bronșic sever, interacțiunea cu alte medicamente etc.).
 • Pilula de a doua zi nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Alte metode contraceptive hormonale ce pot fi recomandate în adolescență:

 • Inelul contraceptiv: acesta se introduce la nivelul vaginului, eliberând hormoni cu rol în contracepție și fiind îndepărtat în săptămâna menstruală. Avantajul acestei metode contraceptive constă în faltul că eficiența contraceptivă nu este afectată de tulburările gastro-intestinale (care pot conduce la modificarea absorbției hormonilor conținuți în pilule) și evită primul pasaj hepatic, inelul contraceptiv putând fi utilizat în unele situații când contraceptivele orale sunt contraindicate;
 • Implantul contraceptiv: se montează imediat sub piele, deasupra cotului, în partea posterioară a brațului, sub anestezie locală și reprezintă un mijloc hormonal de contracepție. Este recomandat tinerelor cu aderență scăzută în ceea ce privește administrarea zilnică a pilulelor anticoncepționale sau cu acces dificil la acestea, perioada de acțiune a implanului contraceptiv fiind până la 3 ani.

Contraceptie: recomandari pentru adolescenti

Foto: By Kakigori Studio/ Shutterstock.com

Metode contraceptive mai puțin recomandate tinerilor

Diafragma

Ca și prezervativul, diafragma reprezintă o metodă contraceptivă de barieră, destinată femeilor și constă în utilizarea unei diafragme (membrane) care acoperă cervixul (colul uterin), împiedicând astfel înaintarea spermatozoizilor în uter. Se recomandă folosirea acesteia împreună cu spermicidele, acesta din urmă având rolul de a inactiva și distruge spermatozoizii.

Diafragma este recomandată în general în cadrul relațiilor stabile și poate fi utilizată și în perioada de început a vieții sexuale, de către femile cu parteneri stabili. Ca și avantaje, diafragma este ușor de utilizat, este refolosibilă și nu intervine în axa hormonală, însă are ca dezavantaj necesitatea de a fi montată corect, precum și faptul că nu oferă protecție împotriva unor boli cu transmitere sexuală.

Steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU)

Steriletul este o metodă contraceptivă foarte eficientă, acționând în mai multe feluri, ceea ce permite clasificarea dispozitivelor intrauterine astfel:

 • Cu eliberare de cupru: scad capacitatea spermatozoizilor de a traversa aparatul genital feminin și inhibă fertilizarea;
 • Cu eliberare de progestativ: îngoașă mucusul cervical și modifică mucoasa endometrială;
 • Inerte: nemedicamentoase.

Steriletul oferă o siguranță împotriva sarcinii de peste 99%, poate fi montat oricând în timpul ciclului menstrual, prezintă protecție de lungă durata (ani) și poate fi îndepărtat oricând. Ca și dezavantaje, montarea acestuia se realizează de către personalul medical specializat, poate presupune unele riscuri, fiind mai degrabă recomandat femeilor mature, care au început viața sexuală și se află într-o relație de cuplu stabilă.

Contraceptivele orale monohormonale

Aceste pilule orale au acțiune hormonală, conțin exclusiv progesteron și pot fi recomandate de către ginecolog în cazul în care contraceptivele combinate sunt contraindicate pacientei respective.

Acest tip de contracepție nu este recomandat de rutină la tinere, fiind rezervat, în general, femeilor cu vârstă de peste 35 de ani, fumătoarelor, pacientelor cu boli cronice. Există totuși situații când acest tip de anticoncepționale orale se recomandă și la vârste mai tinere, când există anumite riscuri sau patologii, de exemplu trombembolismul venos.

Alte metode contraceptive mai puțin recomandate tinerilor:

 • Contraceptivele injectabile: acestea pot fi administrate tinerelor cu viață sexuală activă, care pot prezenta unele contraindicații la contraceptivele orale. Acestea nu sunt însă recomandate de rutină, ca primă intenție.
 • Plasturele contraceptiv: este utilizat ca un plasture obișnuit, acesta eliberând hormoni ce se absorb în organism la nivelul pielii. Nu se utilizează ca prima intenție, fiind necesar a se evalua riscurile și efectele adverse.

Metodele chirurgicale de contracepție (legarea trompelor uterine la femei sau vasectomia la bărbați) nu sunt recomandate la începutul vieții sexuale, acestea fiind rezervate unor situații aparte.

Este încurajată informarea adolescenților din medii sigure cu privire la metodele contraceptive și de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală, iar consilierea în cadrul programelor de planificare familială le poate oferi tinerilor răspunsurile corecte și complete la întrebările specifice vârstei. Alegerea metodelor contraceptive este recomandat a se face sub îndrumarea medicului.

*Notă: Informațiile din acest articol au rol educativ și nu pot înlocui consultația specialiștilor în medicină. Pentru informații suplimentare, cereți sfatul medicului.

Referințe:

[1] Contracepţia la adolescente - o provocare; Revista Ginecologia 2014

[2] Mechanism of Action of Ulipristal Acetate for Emergency Contraception: A Systematic Review

[3] WHO – Family Planning

[4] Contraception for Adolescents | American Academy of Pediatrics

Foto articol: By Cookie Studio/ shutterstock.com

Setari Cookie-uri