Setari Cookie-uri

Mersul pe trotinetă – o formă ideală de a face mişcare

Beneficiile mersului pe trotinetă sunt similare cu cele ale joggingului şi ale mersului pe bicicletă, însă efortul depus ţi se va părea mult mai mic.

Fanii trotinetelor, şi nu sunt puţini, sunt de acord că mersul pe un astfel de dispozitiv este foarte distractiv, însă sunt puţini cei care percep cu adevărat influența sănătoasă a acestei activităţi asupra corpului lor. Totuşi, există multe avantaje pentru sănătatea adulților care aleg trotineta ca mijloc de deplasare. Dacă înveţi să o foloseşti corect şi responsabil, trotineta poate deveni cel mai bun aparat de fitness pe care l-ai avut vreodată, totul fără să simţi neapărat că depui un mare efort. Dacă şi pe tine te interesează să-ţi achiziţionezi o trotinetă sau ai deja una, iată de ce folosirea sa este o formă excelentă de a face mişcare zilnic.

Combate sedentarismul

Odată cu răspândirea epidemiei de COVID-19, multe persoane au devenit mai sedentare, în încercarea de a limita deplasările în exterior şi contactul cu alte persoane. În acest context, mersul pe trotinetă a devenit o modalitate de deplasare sigură, pentru că eviţi transportul în comun, dar şi o metodă de a combate sedentarismul.

Citește și:

Mersul pe trotinetă versus jogging

Experții sunt de părere că mersul pe trotinetă este foarte benefic pentru organism, chiar mai mult decât joggingul. Când mergi pe trotinetă, majoritatea grupelor musculare se activează, mai ales cele de pe abdomen, coapse şi fese. În plus, joggingul poate avea un impact negativ asupra sănătății articulaţiilor, în timp ce mersul pe trotinetă nu presupune niciun astfel de risc.

Trotinetă versus bicicletă

Mersul pe bicicletă stimulează în principal partea inferioară a corpului, în timp ce partea superioară devine rigidă, ceea ce poate duce la dureri de spate. Pe de altă parte, mersul pe trotinetă este mai eficient – în afară de mușchii din zona inferioară a corpului, stimulează în mod eficient şi mușchii spatelui, ai pieptului și ai abdomenului. În plus, scapi de neplăcerile care pot fi cauzate de o șa dură.

Citește și:

Evitarea bolilor cronice

Cercetătorii au demonstrat că exercițiile fizice de intensitate moderată, cum este și mersul pe trotinetă, pot reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cronice, precum diabetul, hipertensiunea arterială, unele tipuri de cancer, depresie etc.

Scapi de kilogramele în plus

Alegerea unei trotinete ca mijloc de deplasare te poate ajuta să scapi de câteva kilograme în plus, mai ales dacă faci asta frecvent. Conform graficelor calorice, atunci când mergi pe trotinetă, într-un minut, la o viteză medie de 18 km pe oră, arzi 0,76 kJ per kilogram, în timp ce, pedalând pe bicicletă, la aceeaşi viteză și în același timp, arzi „numai” 0,46 kJ. Aşadar, din punct de vedere al energiei consumate, mersul pe trotinetă echivalează cu o alergare rapidă sau o sesiune de înot rapid.

Citește și:

Costuri scăzute

Cât costă abonamentul tău lunar la sala de sport? Cât costă toate echipamentele de care ai nevoie pentru un antrenament eficient făcut acasă? A fi în formă poate fi destul de scump, dar mersul pe trotinetă îţi permite, de fapt, să economiseşti. Achiziţia unei trotinete poate fi o investiţie bună, care se poate amortiza rapid prin eliminarea integrală sau parţială a cheltuielilor cu transportul şi cele aferente unui abonament la sala de sport. Aşadar, nu ai nicio scuză ca să nu faci mişcare în acest fel!

Beneficii pentru sănătatea mintală

Când îți folosești forţa fizică pentru a pune în mişcare trotineta, circulația sângelui este puternic stimulată şi inima începe să îţi bată mai repede. Acest proces biologic duce, în creier, la secreţia de endorfine, adică acei neurotransmițători responsabili cu fericirea şi starea de bine. Pe lângă faptul că descărcarea de endorfine în creier duce la creşterea stimei de sine şi la reducerea simptomelor depresiei şi ale efectelor anxietăţii, aceste substanţe miraculoase ajută şi la reglarea apetitului.

Citește și:

Aşadar, dacă nu ţi-ai găsit un sport preferat, dar vrei totuşi să faci mişcare, mersul pe trotinetă ar putea fi ideal pentru tine. Beneficiile sunt similare cu cele ale joggingului şi ale mersului pe bicicletă, însă efortul depus ţi se va părea mult mai mic.

Sursa foto: Unsplash.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Octombrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.