Setari Cookie-uri

Advertorial Dr. Tarek Nazer îți spune tot ce trebuie să știi despre artroscopia de genunchi

Artroscopia de genunchi este una dintre cele mai frecvente intervenții care se efectuează atât la tineri cat și la cei vârstnici, cu rezultate foarte bune și rapide.

Artroscopia de genunchi este o intervenție chirurgicală minim invazivă, în care se efectuează 2 incizii mici, prin care se introduce o cameră care mărește imaginea intra-articulară de aproximativ 10 ori, dar și instrumente fine ce se folosesc pentru a rezolva problemele și afecțiunile genunchiului.

Artroscopia de genunchi este una dintre cele mai frecvente intervenții care se efectuează atât la tineri cat și la cei vârstnici, cu rezultate foarte bune și rapide, menită să rezolve multiple afecțiuni ale genunchiului atunci cand indicatia este corecta si medicul are experienta necesara acestui tip de interventie .

Chirurgul ortoped, Tarek Nazer , îți spune totul despre ce înseamnă această intervenție și ce afecțiuni se pot trata.

Care sunt avantajele artroscopiei

"Prin artroscopia de genunchi se pot rezolva diferite probleme ale genunchiului, folosind metoda minim invazivă și recuperare foarte rapidă.", precizează specialistul.

Genunchiul este cea mai mare articulație a corpului uman, cel care suportă toată greutatea corpului și permite efectuarea mișcărilor de flexie și extensie în timpul mersului. Acesta este alcătuit din osul femural care se conectează cu osul tibial și rotula ca elemente osoase, 2 meniscuri: intern și extern, care joacă rolul de tampoane amortizoare între femur și tibie, ligamentele încrucișate și cele colaterale ce oferă stabilitate genunchiului.

Prin aceasta metodă artroscopică putem efectua o meniscectomie parțială sau totală, reconstrucția ligamentului încrucișat anterior sau chiar reconstrucția artroscopică ale leziunilor de cartilaj.

Cum se efectuează artroscopia de genunchi ?

"Artroscopia de genunchi este o operație simplă, dar care necesită pregătire pre-operatorie ce include: un set de analize sanguine, electrocardiogramă și o radiografie pulmonară daca este cazul. Consultul pre-anestezic evaluează starea generală și verificarea celorlalte probleme medicale existente, pentru a decide tipul de anestezie potrivit fiecărui pacient în parte. Cea mai frecvent folosită este anestezia rahidiană. Totodată, se folosește o bandă de hemostază, pentru a reduce sângerarea intraoperatorie și pentru a obține o imagine mai clară. Astfel, pacientul are posibilitatea de a urmări, pe ecran, ceea ce face medicul în timpul intervenției, dar și de a înțelege mai exact problema de care suferă, vizualizând, în timp real, operația. În tot acest timp, medicul ortoped explică toți pașii intra-operatori. După pregătirea pielii cu substanță antiseptică și izolarea cu câmpuri sterile, se fac 2 incizii cu ajutorul bisturiului, iar medicul vizualizează interiorul genunchiului prin introducerea camerei din portalul extern, dar și prin introducerea diferitelor instrumente prin portalul intern, tratând astfel afecțiunile articulare sub control artroscopic.", continuă dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie și traumatologie.

Artroscopia de genunchi este indicată atunci când există una sau mai multe dintre urmatoarele afecțiuni:

1. Leziune de menisc intern sau extern, unde se pot efectua meniscectomie parțială sau totală, suturarea și repararea meniscului sau transplant meniscal cu menisc artificial.

2.Leziune de ligament și reconstrucția ligamentelor încrucișate anterior și posterior.

3. Leziune de cartilaj pe suprafața articulară femuro-tibială sau patelo-femurală, unde se pot efectua debridarea suprafețelor articulare, transplant de cartilaj, mozaicoplastie, foraje sau tratamente avansate de construcție și refacere a cartilajului.

4. Extragerea de corp liber intra-articular

5. Sindrom de impingment femuro-patelar

6. Sinovita cronică

De asemenea, artroscopia poate fi și în scop diagnostic, pentru evaluarea intra-articulară a problemelor existente.

Cât durează și cum decurge operația de artroscopie de genunchi?

"Timpul efectuării unei artroscopii de genunchi variază între 20 și 90 de minute, în funcție de patologia tratată. O leziune de menisc simplă sau un defect mic de cartilaj pot fi rezolvate în aproximativ 20 de minute, folosind o anestezie locală sau de tip rahidian, anestezie în care pacientul ramâne treaz, dar nu va putea să-și miște sau simtă membrele inferioare pe durata operației, dar i se va permite să vizioneze, pe ecran, în timp real, intervenția. Însă, mulți pacienți preferă să fie sedați, în timpul operației, sau să nu privească monitorul din cauza fricii. Reconstrucția de ligament sau transplantul de cartilaj poate dura până la 90 de minute.", conchide ortopedul Tarek Nazer.

Recuperarea după o artroscopie simplă durează aproximativ 2 saptamani, iar, în cazul recontrucției de ligament încrucișat anterior, timpul de recuperare ajunge până la 6 săptămâni. Astfel, pacientii pot pleca acasă, a doua zi postoperator, fără să fie nevoie să apeleze la cârje sau cadru.
Rezultatele unei artroscopii depind foarte mult de experiența medicului și calitatea artroscopului folosit, pentru a obține o imagine cât mai clară.

Vizionare placuta


Kudika
26 Octombrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.