Setari Cookie-uri

Testul de intoleranță la lactoză – când este recomandat?

Ați simțit vreodată disconfort abdominal după consumul de produse lactate? Intoleranța la lactoză poate produce o serie de simptome digestive și generale atunci când persoana intolerantă le consumă, de la balonare, la dureri de cap, greață sau chiar stare de oboseală. Citiți mai multe informații despre intoleranța la lactoză și testul genetic de diagnostic.

Ce este și de ce apare intoleranța la lactoză?

Se estimează că aproximativ 75% din populația globului suferă de intoleranță la lactoză.

Lactoza este un zahar care este prezent în lapte și în toate produsele care se obțin din lapte, atât lactate și brânzeturi, cât și diverse preparate, prăjituri, foietaje etc.

Intoleranța la lactoză apare atunci când organismul nostru nu poate metaboliza eficient lactoza, din cauza unui deficit al enzimei numită lactază.

La nivelul intestinului subțire, lactoza se desface sub acțiunea lactazei în glucoză și galactoză. În absența unui nivel optim de enzimă, la aproximativ 30 – 120 de minute de la ingestie, lactoza se acumulează atât în lumenul intestinului subțire, unde are o acțiune de atragerere a fluidelor și declanșarea scaunelor diareice, cât și în colon, unde hrănește și multiplică bacteriile locale cu formarea de gaze și apariția balonării și a crampelor abdominale.

Citește și:

Bebelușii au un nivel optim de lactază, ceea ce este esențial pentru a digera laptele matern sau formula de lapte primită. Pe măsură ce organismul nostru se dezvoltă, capacitatea de a sintetiza lactaza scade, astfel că o mare parte din populație prezintă intoleranță la lactoză. Aceasta se întâmplă pentru că organismul nostru nu a fost programat să digere laptele și după perioada în care suntem alăptați, din simplul motiv că sursele de hrană din trecut nu conțineau lactoză.

Intoleranța la lactoză s-a modificat de-a lungul timpului, fiind reprezentată diferit la nivel de populații și țări. De exemplu, în țările mai puțin însorite, unde populația dezvoltă carențe de vitamina D, organismul s-a adaptat genetic prin transformări la nivelul genelor ce duc la sinteza lactazei. Astfel pot tolera foarte bine consumul de produse lactate. Invers se întâmplă însă la populațiile din țările care se bucură de o vreme cu mai mult soare de-a lungul anului. Astfel în Peninsula Scandinavă intoleranța la lactoză se constată la doar 2% din populație, pe când în Asia și Africa procentul poate ajunge și la 80.

Citește și:

În țara noastră se estimează că aproximativ 17% din populație suferă de intoleranță la lactoză, iar în medie, la nivel global, intoleranța la lactoză este considerată a fi prezentă la aproximativ 75% din oameni.

Simptomele intoleranței la lactoză

Deși în cele mai multe cazuri simptomele se localizează la nivel digestiv, totuși unele persoane pot prezența și manifestări generale la consumul de lactoză. Intensitatea manifestărilor poate să difere de la om la om, putându-se observa de la simptome ușoare pâna la severe.

Dintre cele mai comune simptome, enumerăm:

  • Simptome gastrointestinale neplăcute: balonare, bolborisme (sunete abdominale), crampe abdominale, diaree, greață, flatulență;
  • Dureri de cap;
  • Pierderea energiei – senzație de oboseală inexplicabilă;
  • Indispoziție;

Intoleranța la lactoză poate fi:

Citește și:
  • congenitală (foarte rară) – manifestată prin incapacitatea de a sintetiza lactaza, iar ca simptome se caracterizează prin prezența scaunelor diareice și apoase la bebeluș, în momentul inițierii alăptării;
  • primară – poate apărea la orice vârstă prin scăderea progresivă, odată cu înaintarea în vârsta, a lactazei din celulele intestinale (enterocite);
  • secundară – apare în contextul unor afecțiuni intestinale acute sau cronice; e un deficit în general temporar, reversibil odată cu refacerea mucoasei intestinale.

Cum putem afla dacă suferim de intoleranță la lactoză?

Există mai multe teste prin care se poate pune în evidență intoleranța la lactoză, atunci când aceasta se suspicionează. Fără a testa, se poate încerca excluderea din alimentație a lactatelor și alimentelor care conțin lactoză, observându-se dacă manifestările neplăcute se remit.

Citește și:

Teste pentru intoleranță la lactoză:

  • Testul genetic pentru intoleranța la lactoză face diferența dintre intoleranțele primare și cele secundare, permițând stabilirea predispoziției genetice pentru intoleranța la lactoză. Acest test are avantajul că nu presupune încărcarea pacientului cu lactoză, se poate realiza oricând și nu depinde de alte afecțiuni. În Laboratorul Gral de Biologie Moleculară se poate efectua testul genetic care determina predispoziția pentru intoleranță la lactoză. Pentru realizarea acestui test este necesară proba de sânge, din care va fi extras ADN genomic uman. Ulterior, acesta va fi amplificat utilizând tehnica Real-Time PCR – o tehnică de înaltă precizie. Acuratețea rezultatelor este superioară față de tehnicile convenționale, iar limita inferioară de detecție în cazul Real-Time PCR este mult îmbunătățită. Acest test este foarte util și pentru a face diagnosticul diferențial cu alergiile la proteinele din lapte.
  • Testul de toleranță la lactoză prin dozarea glicemiei după ingestia de lapte. Atunci când există suficientă lactază, lactoza este metabolizata și glicemia crește. La o persoană intolerantă la lactoză nu va crește glicemia în urma acestui test (o creștere a glicemiei sub 25mg/dl este considerată nesemnificativă).
  • Testul respirator pentru diagnosticul intoleranței la lactoză constă în ingerarea unei anumite cantități de lactoză prestabilite (stabilită în funcție de vârsta și greutatea pacientului), urmând apoi a se măsura cantitatea de hidrogen din aerul expirat. În cazul existenței intoleranței la lactoză, cantitatea de hidrogen expirat crește foarte mult.
  • Testul acidității scaunului după consumul de lactoză – o scădere a pH-ului sub 5,5 pledează pentru intoleranță la lactoză, însă acest test nu este de certitudine;

În Laboratorul Gral de Biologie Moleculară se poate realiza testul genetic pentru intoleranță la lactoză, astăzi fiind cel mai recomandat test, datorită acurateţii foarte mari și a lipsei oricărei reacții adverse pentru pacient, fiind, așadar, un test sigur. Pentru informații suplimentare, vă puteți adresa la oricare dintre Centrele Gral Medical, telefonic la numărul 031 110 0000 sau online https://www.gralmedical.ro/Programari-online

Citește și:

Rezultatul va fi diponibil în maxim 2 săptămâni.

Fiind un test genetic, puteți veni la orice oră, nu contează dacă ați mâncat sau nu înainte.

Cui se adresează testarea genetică pentru intoleranță la lactoză?

  • Pentru copiii sub 5 ani care au frecvent crampe și diaree, testul se poate face pentru a exclude deficitul congenital de lactază;
  • Pentru copiii mai mari de 5 ani și adulți care au simptome gastrointestinale după consum de lactate (senzație de balonare, meteorism abdominal, diaree, colici, greață, vărsături, senzație de oboseală și cefalee);
  • Pentru diagnostic diferențial între intoleranță primară și secundară (celiachie, boală Crohn, colită ulceroasă), dar și față de alte afecțiuni cu manifestări digestive sau pentru diagnostic diferențial pentru alergiile la proteinele din lapte;
  • În caz de simptome care sugerează sindromul de colon iritabil sau hipoglicemie de cauza neprecizată.

Pentru mai multe informații privind recomandarea și testarea intoleranței la lactoză vă puteți adresa oricărui Centru Gral Medical sau online https://www.gralmedical.ro/Programari-online Pentru a obține informații ce pot fi furnizate prin telefon, sunați la numărul 031 110 0000 .

Citește și:

Foto: By KomootP/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
15 Noiembrie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.