Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie să știi despre testele pentru COVID-19: care sunt acestea, când și cum se pot efectua

În fiecare zi sunt raportate noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Pandemia Covid-19 ne îndeamnă să fim mult mai atenți cu sănătatea noastră, dar și a celor din jurul nostru, iar a rămâne informat reprezintă o necesitate pentru fiecare dintre noi. Astfel că, în acest articol, vei descoperi informații adunate despre tot ceea ce înseamnă testele pentru Covid-19, modul în care acestea sunt efectuate, când sunt recomandate și ce este de făcut, în funcție de rezultatul primit.

Care sunt simptomele bolii Covid-19?

Această afecțiune se manifestă diferit de la o persoană la alta, prezentând, conform raportărilor actuale, o gamă largă de simptome, atât respiratorii, cât și digestive, neurologice sau cutanate, simptomatologia putând cuprinde întreg organismul.

Principalele manifestări, întâlnite cel mai des, rămân însă cele respiratorii: febră, tuse seacă, stare generală alterată, dureri musculare, dificultăți în respirație.

Aceste simptome pot fi însoțite de pierderea mirosului.

Rar apar simptome respiratorii ca rinoreea sau durerile în gât, acestea fiind mai degrabă specifice răcelilor de sezon.

Persoanele cu afectare digestivă pot acuza senzație de greață, dureri abdominale și diaree. Uneori, acestea sunt primele simptome înaintea celor respiratorii.

Citește și:

La nivel cutanat au fost persoane infectate care au prezentat leziuni ale pielii asemănătoare cu cele din urticarie sau din varicelă (aspect de vezicule), care sunt explicate în prezent ca fiind din cauza unei vasculopatii, și care dispar în aproximativ 10 zile.

În formele severe de COVID-19, în care pacientul necesită internare de urgență, simptomele pot fi:

  • Tulburări grave de respirație, sete de aer;
  • Stare generală de rău marcată, până la confuzie și somnolență, cu instalare bruscă;
  • Semnele unor complicații precum accidentul vascular cerebral etc.

Infecția COVID-19 are o perioadă de incubație mai lungă decât gripa, aproximativ 5-14 zile, perioadă în care persoană infectată nu prezintă simptome, însă poate fi contagioasă (poate transmite infecția celor din jur). Simptomele încep să apară după perioada de incubație, când infecția virală devine manifestă.

Citește și:

Cum se poate testa infecția COVID-19?

Test RT-PCR COVID-19 – cel mai utilizat test al mometului

Acest test are o sensibilitate și specificitate foarte mare, punând în evidență prezența ARN-ului viral din proba analizată. Modul de analiză a probei presupune tehnologie avansată, iar recoltarea probelor (de obicei din nasofaringe) trebuie realizată cât mai corect.

Pregătirea pacientului înaintea recoltării testului RT-PCR COVID-19

  • Nu se vor utiliza decongestionante nazale sau alte tratamente nazale (pufuri, picături) în ziua recoltării;
  • Nu se mănâncă și nu se bea nimic cu 3-4 ore înainte de recoltare (cu excepția consumului de apă, care se va opri cu 30 de minute înainte de recoltare);
  • Nu se fumează cu 1-2 ore înainte de recoltare.

Cum se recoltează proba pentru testarea RT-PCR COVID-19

Citește și:

Într-un cabinet special amenajat se prelevează probele de secreții și mucozități din nasofaringe, folosind un tampon special, care urmează a fi pus imediat într-un recipient medical special pentru această probă.

Recoltarea nu este dureroasă, pacientul simte doar un ușor disconfort. Recoltarea durează foarte puțin și se va realiza în toate condițiile de siguranță epidemiologică.

La GRAL Medical se pot efectua teste RT-PCR COVID-19. Rezultatul va fi bilingv, în română-engleză sau engleză-germană și îl primești în maxim 48 de ore sau 24 de ore în regim de urgență. Pentru toate centrele de recoltare din București și din țară se poate veni și fără programare în programul alocat testelor RT-PCR! Prețul testului RT-PCR COVID-19 cu eliberare rezultat bilingv în maxim 48 de ore este 380 lei.

Citește și:

Prelucrarea probelor se efectuează în Laboratorul de Biologie Moleculară GRAL Medical din București, având nivel de biosiguranță BSL-2, cu respectarea fluxului de lucru și a tuturor condițiilor necesare. Pentru detecția SARS-CoV-2, extracția se realizează cu extractor automat și Kit-uri Real Time PCR certificate și validate CE-IVD.

Când este recomandat să faceți testarea RT-PCR Covid-19?

Iată când este necesar acest test:

  • Atunci când prezinți simptome asemănătoare infecției SARS-CoV-2 sau ai intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu noul coronavirus;
  • Ai luat contact cu un bolnav de COVID-19
  • Ai avut COVID-19 și vrei o retestare pentru a ști dacă virusul mai este sau nu prezent în organism;
  • Ai nevoie de confirmarea rezultatului negativ la test pentru a intra într-un colectiv sau a beneficia de unele servicii medicale;
  • Autoritățile vamale îți solicită prezentarea unui rezultat negativ al testului RT-PCR COVID-19 pentru a pleca în străinătate;
  • Frecventezi locuri aglomerate sau ai activități în jurul persoanelor care ar putea fi infectate, considerând că te aflii la risc și vrei să te testezi periodic (servicii cu publicul, medicale, mijloace de transport în comun etc.)

Dacă ai efectuat testul RT-PCR Covid-19 la GRAL Medical, ai 10% reducere pentru retestare în perioada 02.11.2020 – 30.11.2020 în centrele GRAL Medical din București!

Citește și:

Rezultate posibile la testarea RT-PCR COVID - 19 la GRAL Medical:

1. Rezultatul “NEDETECTABIL” semnifică lipsa virusului ARN SARS-CoV-2 în organism.

2. Rezultatul “POZITIV” înseamnă că s-a detectat în organism virusul ARN SARS-CoV-2.

3. Rezultatul “INCERT” poate apărea în una dintre următoarele situații:

  • În cazul în care se detectează prezența țintei genice E, specifică coronavirusurilor comune (Sarbecovirusuri). În această situație, testul nu poate distinge între o infecție cu un coronavirus comun și o infecție cu SARS-CoV-2.
  • În cazul unei faze timpurii sau târzii a infecției cu SARS-CoV-2. Dacă există suspiciuni ale unei infecții recente, care a debutat ulterior recoltării prezenței probe, se recomandă monitorizarea pacientului și repetarea recoltării, respectându-se reglementările legale și metodologia în vigoare
  • Alte situații particulare, care țin de fiecare probă în parte

Pentru rezultatul incert se recomandă repetarea recoltării peste câteva zile sau la recomandarea medicului.

Citește și:

Rezultatul ”incert” nu este specific unei metode incorecte de recoltare a probei.

Ce este de făcut dacă testul RT-PCR pentru virusul SARS-COV-2 iese pozitiv:

În primul rând trebuie să te izolezi și să contactezi medicul de familie. Medicul de familie te va îndruma și îți va spune ce trebuie să faci în funcție de starea ta de sănătate. Citește aici articolul despre cum îți vei putea relua activitățile după perioada de izolare.

Dacă ai fost pozitiv sau suspectezi că ai luat contact cu virusul dar nu ai prezentat simptome, poți efectua testul pentru Anticorpi Anti SARS-CoV-2 (COVID-19). Testul de identificare al anticorpilor este util pentru evidențierea expunerii anterioare la virus. Rezultatul va fi interpretat în context clinico-epidemiologic, de către medicul clinician. Testul Elecsys® Anti-SARS-CoV-2 îl poți efectua într-unul din Centrele GRAL Medical. Mai multe detalii aici sau la telefon 031 1000 200.

test anticorpi coronavirus Foto: By CrispyPork/ shutterstock.com

Test determinare Anticorpi Anti SARS-CoV-2 (COVID-19)

Ce informații aduce acest test față de cel precedent? Atunci când ne infectăm cu un microorganism patologic, corpul nostru secretă o serie de anticorpi. În cazul SARS-CoV-2 cele mai importante sunt imunoglobulinele IgM și IgG.

IgM sunt secretați în faza acută, fiind prezenți în sânge începând cu câteva zile de la infectare. Așadar, atunci când sunt detectați, confirmă infectarea recentă, poate chiar cu simptomatologie în curs de instalare.

După 1-3 săptămâni în sângele persoanei infectate încep să apară anticorpii de tip IgG, aceștia sunt mult mai specifici și eficienți pentru o infecție, iar în unele cazuri pot persista ani sau chiar toată viața după infectare (oferă imunitate). Depistarea IgG semnifică faptul că infecția a fost în trecut, însă, în funcție de persistența lor (diferită de la infecție la infecție), putem aprecia sau nu momentul când boala a avut loc.

Observând dinamica anticorpilor, putem spune că testele care urmăresc IgM și IgG sunt importante în anumite circumstanțe, precum:

  • Nu ai avut niciodată simptome specifice pentru COVID-19, însă suspectezi că există riscul să fi avut contact cu virusul. Testul pentru anticorpi poate decela prezența IgG, ceea ce confirmă că boala a fost prezentă, chiar dacă pacientul a fost asimptomatic;
  • Pentru cei care doresc să doneze plasmă pentru a salva viața altor bolnavi de COVID-19, este esențial să efectueze testul pentru depistarea anticorpilor anti SARS-CoV-2.
  • Poate fi util în anchetele epidemiologice;

Acest test poate fi realizat în Clinicile GRAL Medical. Testul Elecsys® Anti-SARS-CoV-2, utilizat de Laboratoarele GRAL Medical, este un test imunologic pentru determinarea calitativă în vitro a anticorpilor maturi de tip IgM și IgG împotriva SARS–CoV-2 în serul și plasmă umană. Testul este indicat pentru utilizarea ca adjuvant în determinarea reacției imune la SARS–CoV-2.

Dincolo de aceste două teste ce utilizează tehnologie medicală ce permite înaltă specificitate, au fost puse la dispoziție, limitate, teste rapide de tip bandă (asemănătoare celor de sarcină) pentru anticorpii IgM și IgG. Dacă în cazul altor teste de acest fel sensibilitatea este foarte înaltă, din păcate pentru noul coronavirus specificitatea și sensibilitatea acestor teste nu s-a dovedit a fi mulțumitoare, existând multe situații de rezultate false. De aceea aceste teste pentru noul coronavirus nu sunt recomandate pentru o evaluare cât mai precisă a stării de infectare sau nu a unei persoane, studiile medicale orientând către cele două teste despre care s-a vorbit mai sus.

Clinicile GRAL Medical efectuează testări de tip RT-PCR, cât și pentru anticorpi - Testul Elecsys® Anti-SARS-CoV-2. Fiecare persoană este testată în condiții de siguranță medicală și epidemiologică. Accesul în incintele centrelor GRAL Medical este precedat de triajul epidemiologic.

Testarea se va face cu sau fără programare telefonică prealabilă. În cazul în care v-ați programat, ora de programare este ora la care este necesar să vă prezentați la recepția Clinicii sau a Centrului de Recoltare pentru a se întocmi documentele necesare în vederea testării.

  • Toate persoanele vor trece inițial, în mod obligatoriu, prin triajul epidemiologic.
  • Condițiile de prelevare ale testului sunt de maximă siguranță.
  • Probele vor fi lucrate în Laboratorul de Biologie Moleculară GRAL Medical.

Se poate opta, contra cost pentru un rezultat în regim de urgență. Este necesar să menționați acest lucru la momentul înregistrării cererii dumneavoastră la recepție/call center.

Rezultatul testului va fi bilingv română/engleză sau engleză/germană și îl veți primi în contul de pacient GRAL Medical sau în aplicația de mobil GRAL, disponibilă pentru iPhone și Android.

Pentru programare sau pentru a cere mai multe informații vă puteți adresa oricărui Centru GRAL Medical sau online aici: online https://www.gralmedical.ro/Programari-online. Pentru a obține informații telefonic, sunați la numărul 031 110 0000 .

Foto articol: By Photoroyalty/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
19 Noiembrie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.