Setari Cookie-uri

Igiena copilului: cum îi stârnim interesul pentru regulile sanitare

Educația sanitară începe din copilărie, iar cea mai eficientă metodă de a-i învăța pe cei mici să respecte regulile de igienă este prin imitare.

Copiii obișnuiesc să imite comportamentul adulților, de aceea este important să le arătăm cum să aibă grijă de igiena lor. Dacă în primii ani de viață, ei sunt obișnuiți ca adulții să îi spele și să îi îmbrace, odată ce merg la creșă ori la grădiniță, trebuie să învețe să aibă singuri grijă de ei.

Igiena este importantă pentru că astfel sunt evitate numeroase probleme de sănătate, care pot apărea din cauza microbilor. O bună educație sanitară contribuie la reducerea riscului de infecție și de răspândire a bolilor.

De cele mai multe ori, copiii care refuză să se spele ori să își curețe dinții nu au un motiv întemeiat. Sunt activități pe care nu vor să le facă fie pentru că au alte preocupări (vor să se joace, să se uite la televizor ori să meargă mai repede la culcare), fie pentru că nu le consideră suficient de importante. De aceea, este necesar ca părinții să le stârnească interesul.

Citește și:

Discuțiile despre igienă sunt importante

Poate că spălatul mâinilor nu este o activitate care să le stârnească interesul, însă o discuție despre respectarea regulilor de igienă ar putea să îi convingă să aibă grijă de corpul lor. În primul rând, copiii trebuie să știe că sistemul lor imunitar nu este suficient de bine dezvoltat, de aceea riscul contractării unor infecții este mai mare. Pentru a preveni îmbolnăvirea, este esențial ca ei să se spele pe mâini înainte să mănânce, după ce au mers la toaletă, când se întorc din parc, precum și după ce strănută sau tușesc. Un comportament responsabil încă din copilărie îi ajută să își mențină starea de sănătate și să se dezvolte corespunzător.

Citește și:

Independența copilului este esențială în procesul de învățare, de aceea este bine ca mobilierul de baie ales să corespundă nevoilor lui. Dacă etajerele sunt amplasate la nivelul înălțimii copilului, acesta va putea să își ia singur săpunul și să se spele fără a cere ajutor. De asemenea, dacă chiuveta este prea înaltă, este bine ca cel mic să aibă un scaun înălțător.

Totodată, igiena orala este un subiect care trebuie abordat în discuțiile cu cei mici. Dulciurile sunt printre gustările preferate ale copiilor, însă acestea pot afecta dinții și gingiile. De aceea, este necesar ca ei să știe la ce riscuri se expun dacă refuză să își spele dinții de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara). Dacă învață că igiena orală este necesară atunci când încă au dinți de lapte, le va fi mai ușor să aibă grijă de cei permanenți. Astfel, vor reuși să împiedice apariția cariilor și a respirației urât mirositoare.

Citește și:

Recompensele pot avea o influență pozitivă

Recompensele pot ajuta la dezvoltarea unui comportament potrivit în ceea ce privește regulile sanitare. Atunci când copilul se spală pe mâini fără să fie obligat să facă acest lucru sau când își curăță dinții de bunăvoie înainte de culcare, părinții pot să îl recompenseze, astfel încât să încurajeze comportamentul bun. Drept urmare, se va simți motivat să facă aceste lucruri mai des și să dezvolte o rutină care îi va proteja sănătatea.

Totodată, aceste sarcini pot fi incluse într-un tabel comportamental zilnic, stabilit de comun acord. Cu cât sunt respectate și îndeplinite mai multe activități, cu atât copilul are mai multe șanse să primească o recompensă. Printre sarcinile care pot fi incluse într-un astfel de tabel se numără spălatul mâinilor, igiena orală, curățenia în cameră, precum și rezolvarea temelor. Pentru a-și păstra motivația, este important ca recompensele să fie diferite în fiecare zi. În caz contrar, posibilitatea ca cel mic să își piardă interesul este mare.

Citește și:

Educația sanitară în copilărie îi ajută pe cei mici să își dezvolte un comportament corect în privința îngrijirii propriei persoane. De aceea, este necesar ca părinții să găsească metodele potrivite pentru a le starni interesul, fără a fi nevoiți să îi oblige să aibă grijă de igiena lor.

Sursă foto: Yuganov Konstantin/ Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
13 Decembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.