Setari Cookie-uri

Screeningul cancerului de col uterin: ce trebuie să știe fiecare femeie

Screeningul cancerului de col uterin este recomandat periodic pentru toate femeile cu vârstă cuprinsă între 21 și 65 de ani, iar în anumite situații de risc testele pentru depistarea precoce a cancerului cervical pot fi efectuate mai devreme sau mai târziu în raport cu acest interval de vârstă, la recomandarea medicului. Prima informație pe care o femeie trebuie să o cunoască referitor la screeningul cancerului de col uterin este aceea că ii poate salva viața.

În România, cancerul cervical este al treilea ca frecvența și al doilea în rândul femeilor tinere, statisticile arătând că în țara noastră în fiecare zi 12 femei sunt diagnosticate cu cancer de col.

Deși incidența acestui tip de cancer rămâne ridicată în rândul femeilor, totuși avem speranța scăderii numărului de cazuri care ajung în situații avansate, tocmai pentru că acest cancer poate fi vindecat dacă este depistat în stadii timpurii de evoluție. Iar aici intervin testele de screening, care pot descoperi precoce existența cancerului de col uterin, în acele faze când se poate interveni și se poate trata, pacienta având șanse cât mai mari la vindecare cu cât cancerul este depistat mai devreme.

Citește și:

Dar ce înțelegem prin screening pentru cancerul de col uterin?

Atunci când vorbim despre un program de screening, ne referim de fapt la toate acele teste care permit depistarea cât mai devreme a unei patologii, în intervalul de vârstă aflat la risc.

În cazul cancerului cervical, screeningul se realizează în special prin efectuarea testului Babeș-Papanicolau, test ce poate depista existența unor celule modificate la nivelul colului uterin. Testul Babeș-Papanicolau poate fi prelevat, când medicul consideră, și pe mediu lichid.

Colposcopia, dar și fenotiparea HPV fac astăzi parte din screeningul pentru cancerul de col uterin.

Gral Medical vine în ajutorul fiecărei femei prin Campania de screening pentru cancerul de col uterin, care se desfășoară în perioada 01.02.2021 – 31.03.2021. În cadrul campaniei, consultul ginecologic și colposcopia sunt gratuite în baza biletului de trimitere, pacienta putând primi recomandarea medicului ginecolog și realiza contra cost testul Babeș Papanicolau în mediu lichid + tipaj HPV ADN genotipare. Programările se pot solicita la numărul de telefon 031 110 0000 sau prin e-mail la programari@gramedical.ro

Citește și:

Informații utile despre testul Babeș-Papanicolau

Acest test este simplu, rapid și nedureros, constând în prelevarea cu ajutorul unui bețișor special a celulelor de la nivelul colului uterin. Babeș-Papanicolau în mediu lichid prezintă particularitatea că toate celulele prelevate se păstrează pe acest mediu lichid, fără ca acestea să sufere modificări sau să se piardă, astfel că testul Papanicolau în mediu lichid este puțin mai „sensibil” ca cel clasic.

Ulterior, medicul analizează celulele recoltate și, pe baza unor criterii, poate stabili dacă acestea au suferit modificări și de ce natură sunt, exprimând astfel riscul existenței unei leziuni (posibil) canceroase.

Medicii recomandă începerea testării Babeș-Papanicolau după 3 ani de la începerea vieții sexuale, dar nu mai târziu de 21 de ani.

Citește și:

frotiu test babes papanicolau Foto: De la Komsan Loonprom/ shutterstock.com

Ce înseamnă HPV ADN - genotipare?

HPV (Human Papillomavirus) este un virus care se prezintă variat în natură, prezentând numeroase tipuri/tulpini. Unele tipuri genitale de HPV sunt asociate cu un risc ridicat de dezvoltare a cancerului de col uterin. De aceea, în screeningul modern pentru cancerul cervical, genotiparea HPV poate fi recomandată împreună cu testul Babeș-Papanicolau, atunci când medicul consideră necesar.

Mai departe, în funcție de rezultate, medicul ginecolog poate recomanda vaccinul împotriva HPV, dacă acesta nu a fost deja realizat, vaccinarea făcând parte din pașii de prevenție ai acestei maladii.

Ce este colposcopia?

Colposcopia – componentă importantă în diagnosticul leziunilor precanceroase ale colului uterin, reprezintă o metodă endoscopică de examinare a colului uterin, dar și a vaginului și vulvei, utilizând colposcopul (un aparat ce permite obținerea unei imagini stereoscopice mărită de 6-40 ori). De asemenea, se poate folosi și un videocolposcop, care oferă posibilitatea de a vedea direct pe ecran eventualele leziuni.

Citește și:

    Manevra este complet nedureroasă şi nu necesită anestezie. Examinarea cuprinde trei timpi: examinare directă sau după badijonare cu ser fiziologic, examinare după badijonare cu soluţie de acid acetic 3% sau 5% şi examinare după badijonare cu soluţie Lugol (test Lahm Schiller).

    Tamponarea colului cu aceste soluţii permite decelarea zonelor cu modificări patologice, la nivelul mucoasei cervicale. Din zonele suspicionate ca leziuni pot fi prelevate direct probe pentru examinare ulterioară.

    Prin depistarea precoce a leziunilor (pre)canceroase de la nivelul colului uterin, cu ajutorul testelor de screening, se poate iniția în timp util tratamentul specific, care poate conduce la vindecare completă, salvând astfel viața femeii. De aceea efectuarea periodică a screeningului pentru cancerul cervical poate salva viețile multor femei.

    Citește și:

      Vino la Clinica https://www.gralmedical.ro/Clinica-Gral-Stefan-cel-Mare 01.02.2021 – 31.03.2021 și bucură-te de ofertele din cadrul Campaniei de screening pentru cancerul de col uterin. Cu biletul de trimitere, poți beneficia gratuit de consultație ginecologică și colposcopie, iar medicul poate recomanda realizarea testului Babeș-Papanicolau în mediu lichid și a genotiparii HPV, care sunt realizate contra cost. Pentru mai multe detalii, dar și pentru programări poți sună la numărul de telefon 031 110 0000 sau trimite o solicitare prin e-mail la programari@gramedical.ro

      Referințe:

      https://www.hpvcentre.net/statistics/reports/ROU_FS.pdf

      https://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2016/01/Brosura-L1-2017.pdf

      Foto articol: De la Natali _ Mis/ shutterstock.com

      Citește și:

        Vizionare placuta


        Kudika
        24 Februarie 2021
        Echipa Kudika

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.