Setari Cookie-uri

Anemia: Tipuri de anemie, cauze, simptome și tratament

Anemia este o afecțiune care se dezvoltă atunci când sângele nu are suficiente globule roșii sau concentrația hemoglobinei în globulele roșii este foarte scăzută. Hemoglobina este proteina care conține fier din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul din plămâni către restul corpului. 

Termenul de anemie este unul larg care reprezintă câteva sute de afecțiuni diferite - unele dintre ele ușoare și tratabile, altele destul de grave. Există trei motive pentru care oamenii sunt anemici: Fie că organismul lor nu poate produce suficiente celule roșii, ceva distruge celulele roșii din sânge mai repede decât corpul lor poate produce altele noi sau pierde sânge (din perioadele menstruale, polipi de colon sau un ulcer de stomac , de exemplu).

Tipuri de anemie și cauze

Anemie cu deficit de fier: Cea mai frecventă formă de anemie este cauzată de nivelurile scăzute de fier din organism. Oamenii au nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, iar cea mai mare parte din acest fier provine din surse dietetice. Anemia cu deficit de fier poate rezulta dintr-o dietă slabă sau din pierderea de sânge prin menstruație, intervenții chirurgicale sau sângerări interne.

Citește și:

Sarcina crește, de asemenea, nevoia de fier a organismului, deoarece este nevoie de mai mult sânge pentru a furniza oxigen fătului în curs de dezvoltare, care poate scurge rapid depozitele de fier disponibile ale corpului, ducând la un deficit. Problemele de absorbție a fierului din alimente din cauza bolii Crohn sau a bolii celiace pot duce, de asemenea, la anemie.

Anemie carențială de vitamine: Pe lângă fier, organismul are nevoie și de două vitamine B diferite - folatul (B9) și B12 - pentru a produce suficiente globule roșii din sânge. Dacă nu consumați suficient B12 sau folat în dietă sau incapacitatea de a absorbi suficient din aceste vitamine poate duce la producția deficitară de celule roșii din sânge.

Anemie sickle cell. Această boală moștenită genetic face ca globulele roșii să aibă o altă formă mai degrabă decât rotunde.

Citește și:

Talasemia: Talasemia este o afecțiune sanguină moștenită genetic care are ca rezultat niveluri mai mici decât cele normale de hemoglobină. Acest tip de anemie este cauzat de mutații genetice la una sau mai multe gene care controlează producția de hemoglobina.

Anemie aplastică: Anemia aplastică este o afecțiune rară, care pune viața în pericol, care se dezvoltă atunci când măduva osoasă încetează să producă suficiente celule noi, inclusiv celule roșii, celule albe și trombocite.

Anemia aplastică poate fi cauzată de tratamentele cu radiații și chimioterapie, care pot deteriora celulele stem din măduva osoasă care produc celule sanguine. Unele medicamente, expunerea la substanțe chimice toxice precum pesticide, infecții virale și tulburări autoimune pot afecta, de asemenea, măduva osoasă și producția de celule sanguine.

Citește și:

    Anemii hemolitice: această tulburare determină distrugerea celulelor roșii din sânge mai repede decât măduva osoasă le poate înlocui. Anemiile hemolitice pot fi cauzate de infecții, tulburări autoimune sau anomalii moștenite ale celulelor roșii din sânge.

    Anemia inflamației: numită și anemie a bolilor cronice, anemia inflamației apare frecvent la persoanele cu afecțiuni cronice care provoacă inflamație. Aceasta include persoanele cu infecții, poliartrită reumatoidă, boli inflamatorii intestinale, boli renale cronice, HIV / SIDA și anumite tipuri de cancer.

    Atunci când o persoană are o boală sau o infecție care provoacă inflamații, sistemul imunitar răspunde într-un mod care schimbă modul în care funcționează corpul, rezultând anemie. De exemplu, inflamația suprimă disponibilitatea fierului, astfel încât organismul ar putea să nu folosească și să stocheze mineralul în mod normal pentru producerea sănătoasă de celule roșii. Inflamația poate, de asemenea, opri rinichii să producă un hormon care promovează producția de celule roșii.

    Citește și:

      Anemia feriprivă
      După cum sugerează și numele, anemia cu deficit de fier (feriprivă) apare atunci când corpul tău nu primește sau nu prelucrează suficient fier pentru a produce hemoglobină, ceea ce ajută celulele roșii din sânge să transporte oxigenul către toate organele și celulele tale. Poate fi cauzată de următoarele:

      *O dietă săracă în fier, care este un mineral găsit în carne, pește, fasole, ouă și legume verzi cu frunze

      *Creștere fizică rapidă, cum ar fi în copilărie, copilărie timpurie și adolescență

      *Sarcina, care necesită fier suplimentar

      *Cicluri menstruale abundente

      *Sângerări interne, cum ar fi un ulcer peptic, hemoroizi, un polip intestinal sau cancer colorectal

      *Tulburări intestinale, cum ar fi boala celiacă, care afectează capacitatea organismului de a absorbi fierul și alte substanțe nutritive din alimente

      Citește și:

        *După o intervenție chirurgicală pentru a vă îndepărta o parte din stomac sau intestin, ceea ce afectează absorbția nutrienților

        Simptomele anemiei

        Formele ușoare de anemie nu pot provoca simptome. Când apar semne și simptome de anemie, acestea pot include următoarele:

        *Oboseală și slăbiciune

        *Piele palida

        *Respirație scurtă, mai ales la exerciții

        *Mâini și picioare reci

        *Leșin sau amețeli

        *Creșterea setei

        *Puls rapid și respirație rapidă

        *Crampe ale picioarelor

        *Complicații cardiace (ritmuri cardiace anormale, suflu cardiac, inimă mărită)

        Diagnosticarea anemiei

        Primul test utilizat pentru diagnosticarea anemiei este o hemogramă completă, care măsoară diferite părți și caracteristici ale sângelui: arată numărul și dimensiunea medie a celulelor roșii din sânge, precum și cantitatea de hemoglobină. Un număr mai mic de celule roșii din sânge sau niveluri scăzute de hemoglobină indică prezența anemiei.

        Citește și:

          Dacă sunt necesare mai multe teste pentru a determina tipul de anemie, o probă de sânge poate fi examinată la microscop pentru a verifica anomaliile în dimensiunea și forma celulelor roșii, a celulelor albe și a trombocitelor.

          Cauze si tratament pentru anemie

          Pierderi de sange

          Când o persoană pierde sânge ca urmare a unei intervenții chirurgicale, a unei leziuni sau a unei tulburări de coagulare a sângelui, cum ar fi hemofilia sau sângerarea intestinală cauzată de un ulcer sau cancer, se poate dezvolta anemie. Utilizarea antiagregantelor plachetare, cum ar fi aspirina sau anticoagulantelor, cum ar fi heparina, poate duce, de asemenea, la anemie.

          Aspirina și alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot duce, de asemenea, la ulcere gastrice și sângerări intestinale cronice. Pentru femei, menstruația este un alt factor de risc pentru pierderea de sânge.

          O dietă lipsită de fier

          Pentru ca organismul să producă niveluri adecvate de hemoglobină, dieta trebuie să fie bogată în fier. Unele surse bune de fier alimentar includ pâinea integrală de grâu, fasole, tofu, ton, ouă, creveți, curcan, orez brun și miel.

          Sarcina

          Un copil nenăscut se bazează pe mama pentru fier; prin urmare, nivelul de fier al corpului trebuie să crească în timpul sarcinii pentru a se potrivi acestei cereri. Ca urmare, multe femei însărcinate vor lua un supliment de vitamine care conține fier pentru a reduce riscul de apariție a anemiei.

          Anemie cu deficit de vitamine

          În afară de fier, organismul are nevoie și de vitamina B12 și folat pentru a produce globule roșii și hemoglobină. O dietă săracă în acești nutrienți poate reduce capacitatea organismului de a produce eritrocite sănătoase, care au o cantitate suficientă de hemoglobină. În majoritatea cazurilor, persoanele cu deficit de vitamina B12 sau folat au eritrocite care sunt subdezvoltate și nu funcționează corect. Aceasta este denumită și anemie megaloblastică.

          Alimentele care sunt o sursă bună de B12 includ carnea, peștele și produsele lactate; prin urmare, o dietă care include aceste produse alimentare poate asigura de obicei niveluri adecvate de B12. Persoanele cu o dietă generală slabă sau cele care urmează o dietă vegană pot prezenta un risc de anemie cu deficit de vitamina B12.

          Exemple de alimente care sunt surse bune de folat sunt broccoli, sparanghel, naut și orez brun. O deficiență de folat se poate dezvolta dacă aceste alimente nu sunt consumate în mod regulat.

          Probleme gastrointestinale

          Anumite afecțiuni ale stomacului și intestinului, cum ar fi boala Crohn, sau operațiile gastro-intestinale, cum ar fi gastrectomia, pot afecta capacitatea organismului de a absorbi cantități suficiente de vitamina B12.

          Medicamente

          Unele medicamente pot afecta absorbția B12. Inhibitorii pompei de protoni (IPP), de exemplu, inhibă producția de acid în stomac. Fără acest acid, vitamina B12 nu poate fi eliberată din alimente în stomac.

          Tratamentul anemiei depinde de tipul specific de anemie, iar anemiile cauzate de deficiențele nutriționale răspund bine la modificările dietei. Persoanele cu anemie feriprivă pot avea nevoie să ia fier suplimentar timp de câteva luni sau mai mult pentru a umple nivelul mineral din sânge. Unor persoane, în special femeile însărcinate, le poate fi greu să ia fier, deoarece provoacă efecte secundare, cum ar fi stomac deranjat sau constipație.

          Pentru anemiile cu deficit de vitamine, tratamentul cu B12 sau folat din suplimente și alimente poate îmbunătăți nivelul acestor nutrienți din sânge.

          Probleme grave, precum anemia aplastică, care implică insuficiența măduvei osoase, pot fi tratate cu medicamente și transfuzii de sânge. Formele severe de talasemie ar putea necesita transfuzii frecvente de sânge.

          Tratamentul pentru anemia sickle cell poate include analgezice, transfuzii de sânge sau un transplant de măduvă osoasă.

          Foto de la Shidlovski via Shutterstock

          Vizionare placuta


          Kudika
          22 Iulie 2021
          Echipa Kudika
          Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

          Ti-a placut acest articol?

          Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.