Setari Cookie-uri

COLONOSCOPIA: metodă de diagnostic și tratament, dar și de prevenție și screening în cancerul colorectal

Politicile medicale din întreaga lume încearcă cu fiecare zi să vină în întâmpinarea populației, căutând cele mai eficiente și accesibile metode atât pentru diagnostic, cât și pentru screening. Prevenția în medicină capătă tot mai mult teren, iar programele de screening sunt implementate în tot mai multe țări. Colonoscopia se numără printre acestea, reprezentând atât o metodă eficientă de diagnostic (uneori fiind singura metodă de obținere a unui diagnostic de certitudine), cât și metodă de tratament și de screening (prevenție) pentru cancerele colorectale.

Conform ultimului studiu GLOBOCAN, cancerul de colon este cel mai frecvent tip de cancer raportat in Romania, insa exista o veste buna privind cancerul colorectal: acesta poate fi prevenit prin colonoscopia de screening.

Prin screening ar trebui să înțelegem toate acele metode de investigație medicală care pot depista o boală într-un stadiu suficient de precoce astfel încât pacientul să beneficieze de tratament de vindecare complet, iar colonoscopia, realizată periodic conform programelor de screening sau recomandărilor medicului, reprezintă cea mai bună opțiune pentru depistarea precoce a unei leziuni precanceroase sau a cancerului colorectal, astfel încât boala să poată fi vindecată cu urmări cât mai mici pentru pacient și calitatea vieții acestuia.

Citește și:

Ce reprezintă colonoscopia?

Aceasta este o metodă imagistică de explorare endo-luminală, adică vizualizează retrograd mucoasa ce căptușește interiorul colonului, de la rect până la valva ileo-cecală (zona de trecere dintre intestinul subțire și cel gros). De rutină se efectuează și investigația ultimei părți a intestinului subțire (ultima ansă ileală).

Pentru realizarea colonoscopiei se folosește un tub manevrabil de către medic, dotat în capătul explorator cu lumină și cameră de luat vederi. Prin acest tub se pot introduce diverse instrumente de diagnostic (pentru spălări, colorații, biopsii), dar și de tratament endocscopic (pentru cauterizarea unor leziuni, pentru excizia unor polipi, pentru montarea unor ligaturi etc.).

Sub anestezie ușoară și o pregătire specifică realizată de pacient în prealabil (un tratament de curățare a colonului și o dietă specifică pe care pacientul le realizează, conform indicațiilor medicului, cu câteva zile înainte de investigație), acest tub este introdus pe traseul intestinului gros al pacientului.

Citește și:

    Cum știm deja că în multe situații biopsia reprezintă singura metodă de diagnostic de certitudine, faptul că aceasta se obține prin colonoscopie ne determină să constatăm colonoscopia ca metodă de elecție în diagnosticul unor boli.

    Gral Medical prezintă o echipa specializată în boli gastroenterologice și screening privind cancerele digestive, investigațiile fiind realizate de medici cu renume și cu vastă pregătire în domeniu, utilizând cele mai moderne tehnologii și aparatură de ultimă generație. Rezultatele sunt prelucrate rapid și primite de către pacient în cel mai scurt timp.

    În Clinca de Diagnostic Gral procedura este realizată de către Dr. Bosonea Paul - Medic specialist gastroenterolog, cu mare experiență profesională în endoscopie superioară și inferioară.

    Citește și:

      Când este recomandată efectuarea unei colonoscopii:

      • prezența sângelui în materiile fecale (scaune de culoare neagră) sau anemie de cauza neidentificată;
      • tulburări de tranzit intestinal persistente (constipație, diaree și mai ales alternanța între constipație și diaree);
      • dureri abdominale de cauză neprecizată, mai ales la persoanele peste 45 ani;
      • istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv;
      • istoric familial de polipi colonici;
      • unele analize de laborator modificate, de cauza incertă (sideremie/fier în sânge scăzută, teste de inflamație modificate, VSH, fibrinogen, CRP crescute);
      • markeri tumorali cu valoare peste normal (CEA, CA 19-9);
      • screening pentru prevenția/depistarea precoce a cancerului colorectal.

      colonoscopie ca screening Foto: De la Kzenon/ shutterstock.com

      Colonoscopia ca metodă de screening în cancerul colorectal

      În programele de screening pentru prevenirea/depistarea precoce a cancerului colorectal colonoscopia este recomandată la persoanele asimptomatice (care nu prezintă simptomele și indicațiile prezentate mai sus), însă se află într-o anumită categorie de risc.

      Astfel, screeningul pentru cancerul colorectal prin colonoscopie se realizează:

      • La persoanele cu vârstă peste 45-50 de ani;
      • La fiecare 10 ani dacă nu au fost identificate leziuni (pre)canceroase la colonoscopie;
      • Pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta cancer colorectal, chiar dacă sunt asimptomatice, screeningul va fi recomandat mai devreme de către medicul specialist. Persoanele cu risc crescut de a dezvolta cancer colorectal pot avea următorii factori de risc/favorizanți:
      • rudă de gradul I cu cancer colorectal, polip adenomatos în stadiu avansat înainte de vârsta de 60 de ani - Screeningul trebuie repetat cu o colonoscopie la fiecare cinci ani.
      • Două sau mai multe rude de gradul I cu cancer colorectal, polip adenomatos în stadiu avansat la orice vârstă - Screeningul trebuie repetat cu o colonoscopie la fiecare cinci ani.
      • rudă de gradul I cu cancer colorectal, polip adenomatos în stadiu avansat la vârsta de 60 de ani sau mai mult - După testul inițial, screening-ul trebuie repetat în același program ca și pentru persoanele cu risc mediu (de exemplu, cu o colonoscopie la fiecare 10 ani).
      • Boală inflamatorie intestinală, cum ar fi boală Crohn sau Colită ulcerativă
      • Istoric personal sau familial de cancer colorectal sau polipi colonici
      • Sindroame genetice, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială sau cancerul colorectal ereditar non-polipozic (sindrom Lynch)

      Factori legați de stilul de viață care pot contribui la un risc crescut de cancer colorectal:

      • Lipsa activității fizice regulate
      • dietă săracă în fructe și legume
      • dietă săracă în fibre și bogată în grăsimi sau o dietă bogată în carne procesată
      • Obezitatea
      • Consumul de alcool și tutun

      Programează-te la Gral Medical pentru o consultație și evaluare a riscurilor, dar și pentru realizarea unei colonoscopii. Nu ezita să ceri toate informațiile suplimentare de care ai nevoie. Pentru programări și informații sunați la numărul 031 110 0000 sau prin email la programări@gralmedical.ro .

      Foto articol: HENADZI KlLENT/ shutterstock.com

      Vizionare placuta


      Kudika
      10 August 2021
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.