Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie să știi despre colesterol

Colesterolul este o moleculă pe care corpul o folosește ca bază pentru membranele celulare și hormoni precum estrogenul și testosteronul. Ficatul produce aproximativ 80% din colesterolul corpului. Celelalte 20% provin din dietă, inclusiv alimente precum carne, carne de pasăre, ouă, pește și produse lactate. 

Colesterolul din sânge este reglat de ficat. După masă, colesterolul este utilizat de intestinul subțire și metabolizat în ficat. Colesterolul crescut din organism duce la acumularea de plăci pe pereții interiori ai arterelor, determinând îngustarea acestora. Testele de colesterol se fac din sânge și permit cadrelor medicale să vă evalueze cantitatea de colesterol.

Colesterol marit

Nivelul ridicat de colesterol este unul dintre factorii de risc pentru bolile de inimă, accident vascular cerebral și boala arterelor periferice. Colesterolul ridicat provoacă aceste boli în același mod. Acumularea plăcii în interiorul arterelor scade fluxul sanguin, ceea ce modifică funcția optimă a celulelor și a organelor corpului.

*Boala cardiacă aterosclerotică determină îngustarea arterelor coronare ale inimii. Acest lucru duce la simptome de angina (durere), deoarece mușchiul inimii nu are suficient oxigen.

Citește și:

*Scăderea aportului de sânge la creier poate duce la un atac ischemic tranzitor (AIT) sau accident vascular cerebral.

*Boala arterelor periferice duce la îngustarea arterelor care alimentează corpul inferior. Dacă picioarele nu primesc suficient aport de sânge, ele pot dezvolta dureri severe. Obstruarea completă a arterelor membrelor inferioare provoacă ischemie, ceea ce la rândul ei provoacă gangrene, ceea ce poate duce la amputarea membrelor.

Alte artere din corp pot fi, de asemenea, afectate de acumularea plăcii, determinându-le să se îngusteze și să ducă la o gamă largă de condiții care pot pune viața în pericol.

LDL Colesterol

Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) au un raport mai mare de colesterol față de proteine. LDL este considerat colesterolul „rău”. Nivelurile ridicate de LDL cresc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și boli ale arterelor periferice datorită acumulării plăcii de-a lungul interiorului pereților arterelor.

Citește și:

În timp, pe măsură ce acumularea plăcii crește, artera se îngustează și fluxul sanguin scade. Nivelurile ridicate de placă pot provoca formarea de cheaguri de sânge din cauza colmatării fluxului sanguin în artere. Aceste tipuri de cheaguri sunt una dintre cauzele principale ale infarctului miocardic dacă problema apare în arterele coronare din inimă.

HDL Colesterol

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sunt formate din niveluri mai ridicate de proteine și niveluri mai scăzute de colesterol. HDL este considerat colesterol „bun”. Cu cât raportul HDL la LDL este mai mare, cu atât este mai bun pentru sănătate, deoarece nivelurile mai ridicate de HDL pot proteja împotriva bolilor de inimă, accident vascular cerebral și a bolilor arterelor periferice. Trigliceridele (un tip de grăsime) pot crește aceste plăci pe bază de colesterol dacă nivelurile de LDL sunt mai mari decât nivelurile de HDL.

Citește și:

Colesterol total

Colesterolul total este reprezentat de suma colesterolului HDL, colesterolului LDL și 20% din trigliceride. Scorurile mai mari indică riscuri crescute pentru apariția bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale.

Ficatul dumneavoastră produce colesterol, dar primiți și colesterol din alimente. Consumul de prea multe alimente bogate în grăsimi vă poate crește nivelul de colesterol.

*A fi supraponderal și inactiv provoacă colesterol ridicat. Dacă sunteți supraponderal, cel mai probabil aveți un nivel mai ridicat de trigliceride. Dacă nu faceți niciodată exerciții fizice și nu sunteți activ în general, vă poate reduce HDL (colesterolul bun).

*Istoricul familial vă afectează nivelul de colesterol. Cercetările au arătat că nivelurile ridicate de colesterol tind să fie moștenite genetic. Dacă aveți un membru al familiei care are colestrolul crescut, l-ați putea avea și dumneavoastră.

Citește și:

*Fumatul provoacă colesterol ridicat. De asemenea scade HDL (colesterolul bun).

Nu vă puteți da seama dacă aveți colesterol ridicat fără a face un test de sânge.

Bărbaților cu vârsta de 35 de ani și peste și femeilor cu vârsta de 45 de ani și peste ar trebui să li se verifice colesterolul periodic. De asemenea, bărbaților și femeilor cu vârsta de 20 de ani și peste care au factori de risc pentru bolile de inimă ar trebui să li se verifice colesterolul periodic.

Factorii de risc pentru bolile de inimă includ:

*Fumatul de țigări.

*Tensiune arterială crescută.

*Bătrânețe.

*A avea un membru al familiei (părinte sau frate) care a avut boli de inimă.

*Obezitatea.

*Inactivitatea.

Se poate preveni sau evita colesterolul ridicat?

A face alegeri alimentare sănătoase și a face exerciții fizice sunt două modalități de a reduce riscul de a dezvolta colesterol ridicat.

Citește și:

Consumați mai puține alimente cu grăsimi saturate (cum ar fi carnea roșie și majoritatea produselor lactate). Alegeți grăsimi mai sănătoase. Aceasta includ carne slabă, avocado, nuci și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Evitați alimentele care conțin grăsimi trans (cum ar fi alimentele prăjite și ambalate). Căutați alimente bogate în acizi grași omega-3. Aceste alimente includ somon, hering, nuci și migdale.

Tratament pentru colesterol ridicat

Dacă aveți colesterol ridicat, poate fi necesar să faceți unele modificări ale stilului de viață. Dacă fumați, renunțați. Faceți sport regulat. Dacă sunteți supraponderal, pierderea a doar 5-10 kilograme vă poate îmbunătăți nivelul de colesterol și riscul de boli de inimă. Asigurați-vă că mâncați multe fructe, legume, cereale integrale și pește.

Citește și:

În funcție de factorii de risc, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente și modificări ale stilului de viață.

Foto de la Yulia Furman via Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.