Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa știi despre virusul HPV

HPV - human papilloma virus este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală. HPV este de obicei inofensiv și dispare de la sine, dar unele tipuri pot duce la cancer sau veruci genitale.

Există mai mult de 200 de tipuri de papilomavirus uman (HPV). Aproximativ 40 de tipuri vă pot infecta zona genitală - vulva, vaginul, colul uterin, rectul, anusul, penisul și scrotul - precum și gura și gâtul. Aceste tipuri de HPV se răspândesc în timpul contactului sexual. Alte tipuri de HPV provoacă veruci comune, cum ar fi verucile mâinilor și verucile plantare pe picioare - dar acestea nu sunt transmise sexual.

Vaccinul HPV

Vaccinul HPV este sigur. Siguranța vaccinului HPV a fost studiată de peste 14 ani. Peste 1 milion de persoane au fost studiate în timpul studiilor clinice de când vaccinul a fost autorizat în 2006. Nicio țară nu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța vaccinului HPV. Nu există dovezi științifice în vreo țară că vaccinul HPV provoacă vreo afecțiune pe termen lung.

Citește și:

Vaccinurile sunt strict monitorizate și revizuite în mod regulat de către organismele internaționale, inclusiv:

  1. Organizatia Mondiala a Sanatatii
  2. Agenția Europeană pentru Medicamente
  3. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA

Vaccinul HPV utilizat în prezent se numește Gardasil 9. Peste 100 de milioane de persoane au fost complet vaccinate cu Gardasil în întreaga lume.

Efecte secundare pe termen lung

Toate organismele internaționale au raportat continuu că vaccinurile utilizate nu au efecte secundare pe termen lung.

Efecte secundare pe termen scurt

Majoritatea oamenilor nu au probleme după vaccin. Vaccinul HPV are multe dintre aceleași efecte secundare ușoare ca și alte vaccinuri.

Unele persoane prezintă durere, umflături și roșeață la nivelul brațului unde a fost administrată injecția. Nu trebuie să vă faceți griji, deoarece acest lucru trece de obicei după o zi sau două.

Citește și:

Unele persoane pot avea dureri de cap, stomac deranjat sau au o ușoară temperatură. Dacă se întâmplă acest lucru, paracetamolul sau ibuprofenul vă vor ajuta.

Ocazional, unii oameni se pot simți letargici după administrarea injecției. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să vă așezați și să vă odihniți 15 minute după vaccinare.

Eficacitatea vaccinului HPV

Vaccinul HPV protejează acum împotriva tipurilor de HPV care cauzează 9 din 10 tipuri de cancer de col uterin.

Vaccinul HPV a redus foarte mult cazurile de precancere ale colului uterin la femeile tinere din multe țări. În țările în care se utilizează vaccinul HPV, numărul cazurilor de veruci genitale a scăzut dramatic atât la femei tinere, cât și la bărbați.

De când vaccinul HPV a fost autorizat în 2006, s-au făcut cercetări în toată lumea. Arată că vaccinul este sigur și previne cancerul.

Citește și:

HPV la bărbați

Infecția cu HPV la bărbați este cel mai frecvent prezentată ca veruci genital (condiloame). Perioada de incubație de la contractarea HPV la dezvoltarea verucilor genitale nu este cunoscută, dar se estimează că este de aproximativ trei luni. Există aproximativ 1 milion de cazuri noi în fiecare an. Studiile efectuate atât în ​​SUA, cât și în Europa au arătat că incidența maximă a verucilor genitale este în grupa de vârstă de 20 până la 24 de ani.

Cel mai frecvent loc al apariției condiloamelor la bărbații circumciși este corpul penisului. Locurile diferă la bărbații necircumciși. Acestea se găsesc cel mai adesea pe penisul distal, în special glandul penisului și frenul. La până la 20% dintre bărbați apare în uretra. Deși incidența verucilor uretrale este scăzută, ele sunt mai dificil de tratat.

Citește și:

Condilomatele se pot prezenta și sub formă de condiloame gigantice, care sunt tumori benigne care cresc într-un ritm mult mai rapid decât verucile genitale comune. Acestea sunt cel mai adesea asociate cu HPV 6 și 11, dar condilomatele uriașe pot fi, de asemenea, co-infectate cu tipurile oncogene de HPV, cum ar fi HPV 16 sau 18.

Acestea provoacă morbiditate considerabilă și sunt rezistente la tratament. Factorii de risc pentru dezvoltarea de condiloame gigant sunt igiena precară, boli hepatice, imunodeficiență și fumat. Pacienții care fumează sunt încurajați să renunțe la fumat, deoarece nu este doar un factor de risc, ci întârzie și eliminarea leziunilor. Condilomele gigant au cel mai adesea aceleași caracteristici histologice ca verucile genitale benigne, dar din moment ce pot fi coinfectate cu tipuri de HPV cu risc ridicat, pot fi găsite celule atipice. Biopsiile trebuie efectuate pentru a exclude carcinomul invaziv.

Citește și:

HPV la femei

Femeile cu o infecție persistentă cu tipuri de HPV cu risc crescut sunt expuse riscului de cancer de col uterin. Acest lucru se datorează faptului că, în unele cazuri, o infecție persistentă cu un tip de HPV cu risc crescut poate evolua spre cancer invaziv dacă nu este detectată și tratată. Acest lucru durează de obicei 10 ani sau mai mult.

Infecția persistentă cu HPV este cauza principală a tuturor cancerelor de col uterin. Cu toate acestea, în rândul femeilor cu infecție persistentă cu HPV, factori suplimentari pot contribui la dezvoltarea cancerului de col uterin. Acestea includ fumatul, administrarea de contraceptive hormonale, sistemul imunitar suprimat și prezența altor infecții cu transmitere sexuală.

Majoritatea persoanelor cu HPV nu prezintă simptome, așa că adesea nu au nicio idee că sunt infectate. De multe ori, corpul va combate singur infecția, iar persoana nu va avea consecințe asupra sănătății. Există însă peste 100 de tipuri de HPV.

Citește și:

Tipurile de HPV care vă pot afecta organele genitale sunt transmise sexual, dar alte tipuri, cum ar fi cele care provoacă veruci pe mâini și picioare, nu sunt. HPV cu transmitere sexuală poate provoca, de asemenea, negi, dar acestea vor apărea pe organele genitale.

Deși negii ar putea fi inconfortabili, aceste tipuri de HPV sunt considerate cu risc scăzut, deoarece nu duc la cancer sau alte probleme grave de sănătate. Tipurile 6 și 11 cauzează cel mai frecvent verucile genitale.

Cu toate acestea, majoritatea tipurilor de HPV nu prezintă simptome. Tipurile fără simptome sunt acelea care sunt considerate cu risc ridicat, deoarece uneori pot duce la cancer. HPV cauzează cel mai frecvent cancer de col uterin, dar poate provoca și cancer al vulvei, vaginului, anusului sau gâtului. Majoritatea cancerelor legate de HPV sunt cauzate de tipurile 16 și 18.

Cancerul de col uterin poate dura câțiva ani până se dezvoltă după o infecție cu HPV. HPV nu poate fi detectat printr-un test Papanicolau. Dar un test Papanicolau poate detecta modificări anormale ale celulelor din colul uterin care pot indica prezența precancerului cauzată de HPV.

Un test HPV poate detecta prezența uneia dintre tulpinile virusului care poate provoca cancer. Cele mai actualizate ghiduri recomandă femeilor cu vârste cuprinse între 21 și 65 de ani să facă un test Papanicolau la fiecare trei ani. Femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani ar trebui să continue testele Papanicolau la fiecare trei ani sau să opteze pentru teste PAP plus HPV la fiecare cinci ani.

Tratament HPV

Nu există un remediu pentru infecția cu HPV în sine, dar există un tratament pentru efectele HPV.

Negii genitali pot fi îndepărtați prin geluri sau creme medicamentoase sau prin metode chirurgicale.

Dacă anomaliile minore ale celulelor cervicale se găsesc într-un test Papanicolau, femeilor li se cere de obicei să se întoarcă în șase luni pentru un nou screening. Dacă celulele anormale sunt mai severe, femeile merg la o clinică de ginecologie unde celulele colului uterin pot fi examinate mai atent (colposcopie). Leziunile pot fi îndepărtate folosind metode chirurgicale.

Tratamentul pentru bărbații cu leziuni legate de HPV, altele decât verucile genitale, variază în funcție de tipul și severitatea leziunii găsite. Dacă leziunea este ușoară, medicul dumneavoastră poate alege să aștepte și să vadă dacă se vindecă singură. Dacă leziunea este moderată până la severă, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să o eliminați chirurgical.

Featured foto de la Evan Lorne via Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.