Setari Cookie-uri

Totul despre migrene

Migrena este o boală neurologică caracterizată prin episoade repetate, numite atacuri, care includ de obicei dureri de cap, adesea însoțite de greață; vărsături; sensibilitate la lumină, atingere, miros sau sunet; ameţeală; tulburări vizuale; și furnicături sau amorțeală la nivelul feței, mâinilor sau picioarelor.

Crizele de migrenă pot apărea brusc fără avertisment sau pot fi precedate de anumiți factori declanșatori cunoscuți, cum ar fi săritul peste o masă, expunerea la fum sau poluarea aerului sau confruntarea cu o modificare a nivelului hormonal ca parte a ciclului menstrual. Majoritatea atacurilor de migrenă durează de la 4 la 72 de ore, deși un tratament eficient le poate scurta. Pe de altă parte, unele atacuri de migrenă pot dura chiar mai mult de 72 de ore.

Care sunt simptomele comune ale migrenei?

Cum vă puteți da seama dacă durerea de cap este de fapt o migrenă? Simptomele variază de la o persoană la alta. Dar dacă sunteți de acord cu unele sau mai multe dintre afirmațiile de mai jos, durerea de cap poate fi migrenă și ar trebui să vă gândiți să vă adresați unui medic.

  1. Durerea de cap este moderată sau severă și adesea intensă. Durerea poate fi greu de suportat.
  2. Durerea poate fi pe o parte a capului sau pe ambele. Poate fi situată în față sau în spate. Unii pacienți suferă de migrenă în ochi sau în jurul ochilor și în spatele obrajilor.
  3. Durerea de cap provoacă o senzație palpitantă, puternică sau pulsatorie.
  4. Durerea de cap se agravează cu activitatea fizică sau orice mișcare.
  5. Aveți greață și/sau vărsături
  6. Sunteți sensibil la lumină, zgomot și/sau mirosuri.
  7. Durerea de cap este suficient de severă încât să te facă să ratezi școala, munca sau alte activități.

Tipuri de migrenă

Citește și:

Există două tipuri principale de migrenă: cu sau fără aură. Migrena cu aură este împărțită în continuare în patru subtipuri: migrenă cu aură tipică, migrenă cu aură a trunchiului cerebral, migrenă hemiplegică și migrenă retiniană. Și unele dintre aceste subtipuri au sub-subtipuri proprii. O persoană poate avea mai multe tipuri de migrenă simultan, precum și alte tipuri de dureri de cap.

Migrena este, de asemenea, clasificată ca fiind cronică sau episodică, pe baza numărului de zile pe lună în care o persoană are simptome. Migrena cronică este definită ca durerea de migrenă care este experimentată timp de 15 sau mai multe zile pe lună timp de cel puțin trei luni. Migrena episodică este definită ca mai puțin de 15 zile de simptome de migrenă pe lună.

Migrena fără aură

Citește și:

Anterior cunoscută sub numele de migrenă obișnuită, migrena fără aură se caracterizează printr-o durere de cap care este de obicei pe o parte a capului, are o calitate pulsatorie, este agravată de activitatea fizică și este însoțită de greață sau sensibilitate la lumină și sunet.

Migrena fără aură poate avea o fază de prodrom sau de avertizare, în care o persoană prezintă simptome precum depresie, pofte alimentare, dificultăți de concentrare, căscat incontrolabil și altele.

Poate avea și o fază postdrom, când durerea de cap a scăzut, dar o persoană se simte obosită are dureri și are probleme de concentrare.

Alternativ, o persoană se poate simți exaltată și chiar euforică după ce a trecut faza de durere de cap a migrenei.

Migrena cu Aură

Migrena cu aură, numită anterior migrenă clasică, apare la până la 30% dintre persoanele care suferă de migrenă. Poate include modificări vizuale, de vorbire sau senzoriale.

Citește și:

Exemple de aură vizuală includ vederi de stele, zigzaguri sau lumini intermitente; vedere neclara; pete temporare decolorate sau colorate;

Tulburările senzoriale pot include senzația de amorțeală într-o parte a corpului, a feței sau a limbii.

În unele cazuri, simptomele apar fără dureri de cap care să le însoțească sau să le urmeze.

Ce cauzează migrena?

Cauzele migrenei nu sunt chiar clare, dar genetica și mediul joacă un rol. Majoritatea persoanelor cu migrenă vor avea atacuri spontane, ceea ce înseamnă că nu au făcut nimic pentru a declanșa atacul. Acesta este modul în care se comportă boala.

Unii oameni vor avea atacuri care au o cauză identificabilă. Toată lumea are declanșatori diferiți. Dar există câțiva vinovați obișnuiți care afectează un număr mare de oameni. Factorii declanșatori obișnuiți includ stresul, anumite alimente, omiterea meselor, alcoolul, somnul prea mult sau prea puțin, modificările vremii sau presiunea atmosferică, modificările hormonale la femei, contuziile și leziunile traumatice ale creierului.

Citește și:

În timp ce migrena poate afecta persoanele de orice gen, sex, vârstă, rasă, etnie sau proveniență, este deosebit de frecventă la femei. De trei ori mai multe femei trăiesc cu această boală decât bărbații, iar cercetările arată că hormonii joacă un rol important.

Ce tratamente există pentru migrenă?

Opțiunile de tratament medical pentru migrenă sunt duble: medicamente care acționează pentru ameliorarea simptomelor odată cu declanșarea unui atac și medicamente care împiedică apariția atacurilor sau reduc frecvența și severitatea acestora.

Tratamentele acute includ analgezice fără prescripție medicală și medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală numite triptani.

O categorie mai nouă de tratamente pentru migrenă este reprezentată de antagoniștii receptorilor peptidei legate de gena calcitoninei (CGRP), care includ medicamentele orale Ubrelvy (ubrogepant), aprobate de Food and Drug Administration (FDA) în 2019 și Nurtec ODT (rimegepant), aprobat de FDA în 2020.

Citește și:

CGRP este o proteină din creier și din sistemul nervos implicată în transmiterea durerii și reacția țesuturilor și vaselor de sânge la acea durere. A fost implicată mult timp în procesul prin care apare migrena. Se speră că sosirea terapiilor anti-CGRP va deschide o nouă eră în tratamentul acut și preventiv al tulburărilor primare de cefalee, inclusiv boala migrenă.

Medicamente preventive

Majoritatea medicamentelor care au un efect preventiv sau profilactic asupra migrenei nu au fost dezvoltate special pentru migrenă; sunt utilizate în principal pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare, convulsiilor și depresiei. (Unele cercetări au arătat o legătură între migrenă și un risc mai mare pentru fiecare dintre acestea, astfel încât tratamentul migrenei poate avea, de asemenea, efecte protectoare sau benefice în ceea ce privește aceste afecțiuni.)

Citește și:

Patru medicamente mai noi care au fost dezvoltate special pentru a reduce frecvența migrenei includ Aimovig (erenumab), Ajovy (fremanezumab), Emgality (galcanezumab-gnlm) și Vyepti (eptinezumab). Toți cei patru sunt anticorpi CGRP, care blochează acțiunea CGRP, și s-a demonstrat că toți reduc zilele de migrenă atât în migrena episodică, cât și în cea cronică. Aimovig și Emgality se injectează subcutanat lunar, Ajovy se injectează subcutanat fie lunar, fie la fiecare trei luni, iar Vyepti se administrează intravenos la fiecare trei luni.

Photo by Anton Malanin on Unsplash

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.