Setari Cookie-uri

Suferi de insomnii? Iata ce trebuie sa știi!

Insomnia poate duce la efecte semnificative asupra sănătății, care pot deveni probleme cronice sau pe termen lung. Având în vedere stilurile de viață supraaglomerate de astazi, lipsa somnului adecvat a devenit o problemă obișnuită pentru mulți oameni și toată lumea este susceptibilă la efectele sale negative.

Multe tulburări de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau depresia, pot îngreuna somnul pe timp de noapte.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, cei cu dependență de alcool sau alte substanțe suferă de obicei de lipsa gravă de somn, deoarece substanțele îi fac să nu se odihnească corespunzător.

A bea câteva pahare de vin noaptea poate stimula relaxarea mentală și fizică, dar se știe că împiedică somnul odihnitor. Cei care beau mai mult de câteva pahare în fiecare noapte sunt afectați și mai mult.

Persoanele cu dependență de substanțe suferă cea mai mare pierdere a somnului în fiecare noapte. Anumite substanțe precum cocaina, metamfetamina și alți stimulenți fac adesea ravagii și provoacă o perturbare uriașă a somnului.

Ce este privarea de somn?

Citește și:

La nivelul său de bază, privarea de somn este o afecțiune care apare atunci când o persoană nu doarme suficient, fie pe termen scurt (acut), fie susținută pentru perioade prelungite de timp de câteva luni sau mai mult (cronice).

Privarea cronică de somn este cea mai periculoasă și poate provoca o varietate de simptome, cum ar fi oboseala diurnă, lentoare, probleme alimentare, creșterea în greutate, ceață mentală și probleme cognitive care afectează creierul.

Fiecare persoană răspunde diferit la lipsa de somn, iar unele persoane pot fi alerte mental doar la câteva ore de somn în fiecare noapte, deși susținerea pe termen lung s-ar putea dovedi dificilă sau nesănătoasă.

Cât somn este recomandat pentru fiecare categorie de persoane?

Bebelușii, în special nou-născuții, dorm cel mai mult, de 14 până la 17 ore pe zi. Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 11 luni sunt de așteptat să doarmă între 12 și 15 ore în fiecare zi.

Citește și:

Copiii mici dorm aproximativ la fel precum sugarii, în timp ce preșcolarii dorm de 10 până la 13 ore în fiecare zi.

Pe măsură ce copiii cresc și ating vârsta școlară, necesitățile de somn scad din nou la 9 până la 11 ore pe zi.

Adolescenții au nevoie de un somn regulat în fiecare seară, mai ales că de obicei se confruntă cu creșteri semnificative, dar nu au nevoie de mai mult de aproximativ 10 ore de somn.

Adulții cu vârsta de aproximativ 64 de ani tind să nu aibă nevoie de mai mult de 7 până la 9 ore de somn pe zi, iar adulții mai în vârstă au nevoie de cantități similar.

Cum are impact negativ privarea de somn asupra oamenilor?

De la simpla somnolență în timpul zilei până la probleme emoționale care afectează viața în general, lipsa de somn susținută va avea foarte probabil un impact negativ semnificativ asupra sănătății și rutinelor zilnice. Insomniile afectează funcționarea normală și capacitatea de concentrare.

Citește și:

Efectele privării de somn pot avea cel mai mare impact asupra tinerilor, deoarece aceștia sunt cei care simt efectele pe o perioadă îndelungată.

Care sunt efectele și simptomele privării de somn?

Simptomele privării de somn sunt variate și unele sunt mai periculoase decât altele.

Când oamenii suferă de insomnii, sistemul imunitar poate slăbi, crescând susceptibilitatea la infecții. Dacă se întâmplă acest lucru, este de așteptat un timp de recuperare mai lung pentru a reveni la sănătatea deplină.

Insomniile pote duce și la creșterea semnificativă în greutate datorită unui dezechilibru hormonal între hormonii care reglează în mod obișnuit foamea și senzația de plenitudine.

Un somn adecvat încurajează reglarea tensiunii arteriale în mod natural. Lipsa somnului poate duce la un risc crescut de probleme cardiovasculare.

Citește și:
  • Ghid de bună purtare a buclelor sub soarele torid
  • Cum poți preveni afecțiunile articulare
  • De ce răcesc tot timpul?

Unele studii au sugerat că lipsa somnului ar putea avea o anumită corelație cu dezvoltarea diabetului de tip 2, deși nu indică în mod concludent cauzalitatea. Totuși, există motive de îngrijorare.

Oboseala datorată lipsei de somn poate avea un impact profund asupra memoriei și atenției, ceea ce face dificilă funcționarea oamenilor la niveluri ridicate la locul de muncă sau la școală.

7 moduri de a evita insomniile

Pentru cei care suferă de lipsa de somn, există modalități de a evita sau cel puțin de a diminua probabilitățile de a experimenta insomniile.

1. Sanctuarul somnului

Un sanctuar al somnului este un loc care este folosit doar pentru activități de somn și odihnă. Un sanctuar adecvat pentru somn este o cameră care este întunecată, liniștită și lipsită de smartphone-uri, tablete sau alte dispozitive care pot pot provoca distrageri.

Citește și:

2. Evitarea cofeinei

Cofeina poate fi un prim vinovat pentru mulți oameni. Dacă o persoană este sensibilă la cofeină, atunci este o idee bună să o evitați după un anumit moment al zilei pentru a vă asigura că programele de somn nu sunt întrerupte.

3. Exerciții fizice

A avea o rutină regulată de exerciții fizice cel puțin patru sau cinci zile pe săptămână îmbunătățește funcțiile corporale pe lângă reducerea stresului și promovarea somnului.

4. Meditația

Meditația reduce foarte mult stresul, ajută mintea să se concentreze și ușurează anxietatea. Meditația imediat înainte de culcare este recomandată pentru a calma mintea și a vă pregăti pentru somn.

5. Faceți o baie sau un duș înainte de culcare

A face o baie caldă sau un duș noaptea chiar înainte de culcare relaxează corpul fizic și ajută la calmarea minții.

Citește și:

6. Evitarea alcoolului sau a drogurilor

Unele medicamente eliberate pe bază de rețetă pot provoca insomnii, dar sunt necesare pentru a trata anumite problem medicale. Evitarea alcoolului sau a drogurilor recreative va face mai ușor somnul odihnitor noaptea.

Dependența de consum de substanțe este adesea înrădăcinată în alte probleme de sănătate, iar depășirea acestui lucru pentru majoritatea oamenilor necesită ajutor suplimentar de la o unitate de tratament pentru dependență.

Photo by Ben Blennerhassett on Unsplash

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.