Setari Cookie-uri

De ce ți-a ieșit testul de sarcină fals negativ

Un test de sarcină cu rezultat fals negativ este destul de rar, însă poate avea cauze ușor de controlat. Află care sunt acestea și cum poți îmbunătăți acuratețea rezultatului

Testele de sarcină de la farmacie sunt, de cele mai multe ori, sigure, însă cercetătorii estimează că aproximativ 5% din testele de sarcină oferă un rezultat fals negativ ceea ce înseamnă că nu ești, de fapt, însărcinată. Există numeroase cauze care pot duce la un rezultat fals negativ, de la ora la care ai făcut testul la faptul că bei prea multă apă. Mai jos sunt principalele motive pentru care obții un rezultat fals negativ și ce poți face pentru a crește acuratețea rezultatului.

Ai folosit incorect testul de sarcină

Dacă nu urmărești cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj, testul de sarcina nu va funcționa la fel de bine pentru a testa urina. Fiecare test este diferit și vine cu propriile instrucțiuni. Este posibil să fi sărit peste un pas sau să fi realizat testul incorect. De exemplu, după ce ai pus urină pe test trebuie să treacă un anumit număr de minute până la rezultat. Dacă aștepți mai mult este posibil ca urina să se evapore și să afecteze rezultatul.

Citește și:

Ai făcut testul prea devreme

Testele de sarcină constau în măsurarea nivelului gonadotropinei corionice umane (hCG) din urină. Nivelul acestui hormon crește odată ce ovulul fertilizat se atașează pe pereții uterului și poate fi detectat la aproximativ 10 zile după concepție. Corpul dumneavoastră produce acest hormon numai dacă sunteți gravidă (producția hormonului de către unele tumori canceroase este singura excepție).

Nivelul de hCG nu va fi suficient de mare pentru a fi detectat până la șase zile după concepție . Odată ce nivelurile de hCG sunt suficient de ridicate, menstruația trebuie să se oprească. Asta înseamnă că au trecut cel puțin șase zile de la concepție, iar testul ar trebui să fie pozitiv dacă sunteți gravidă.

Majoritatea testelor de sarcină oferă rezultate corecte dacă sunt realizate în zilele din ciclu când trebuia să ai menstruație. Adică la două săptămâni după ovulație sau la aproximativ 28 de zile (variază între 21 și 35 de zile) după ultima menstruație.

Citește și:

Dacă faci testul de sarcină înainte de această perioadă poți obține un rezultat negativ chiar dacă ești însărcinată.

Urina este diluată

Pentru a obține un rezultat corect este necesar să există o concentrație ridicată a hormonului hCG în urină. Nivelul acestuia poate fi afectat de mai mulți factori. În primul rând, are o concentrație maximă în primele ore ale zilei. Dacă nu poți face testul dimineața după ce te-ai trezit, încearcă să-l faci după aproximativ patru ore în care nu ai urinat.

Consumul mare de lichide poate duce la diluarea hCG, deci este indicat să eviți consumul excesiv de apă sau alte lichide cu 2-3 ore înainte de a realiza testul de sarcină.

De cealaltă parte, prea mult hormon hCG în urină poate returna un rezultat fals negativ. Acest lucru se întâmplă foarte rar și face ca testul de sarcină să nu atragă nicio moleculă de hCG.

Citește și:

Testul de sarcină este expirat sau defect

Dacă testul de sarcină este expirat poate da un rezultat fals negativ. Acest lucru este cauzat de faptul că anticorpii din test care reacționează cu hormonul hCG se evaporă în timp, iar la un moment dat vor fi prea puțini pentru a oferi un rezultat corect.

Ar trebui să verifici data de expirare înainte de folosirea oricărui test de sarcină; de regulă, acestea expiră după 1-2 ani de la data fabricației.

Un alt lucru care afectează rezultatul și ține strict de testul de sarcină se referă la testele defecte. Bineînțeles că astfel de cazuri sunt rare și reprezintă o excepție. Multe teste oferă și un indicator de control pentru a demonstra că testul este bun. Acest indicator poate arăta o a doua liniuță lângă cea de test. În plus, dacă aștepți rezultatul prea mult, poate apărea o eroare.

Citește și:

De asemenea, păstrarea testului de sarcină în baie sau într-un alt loc cu umezeală ridicată poate afecta rezultatele.

În cazuri rare, dacă ești însărcinată de câteva săptămâni sau luni este posibil ca testul de sarcină să fie fals negativ. Același lucru este valabil în cazul în care ești însărcinată cu gemeni – corpul produce o cantitate foarte ridicată de hormon hCG și afectează rezultatul.

Un caz și mai rar apare atunci când hormonul hCG din corp nu interacționează cu substanțele chimice de pe test. Într-o astfel de situație este necesar să mai aștepți câteva zile pentru un rezultat pozitiv sau poate fi necesar un test de sânge.

O sarcină ectopică

În cazuri rare, o sarcină ectopică poate cauza un rezultat fals negativ. Sarcina ectopică apare atunci când embrionul se atașează în afara uterului, cel mai adesea în trompele uterine sau tubii fallopieni. O sarcină ectopică nu se dezvoltă normal. Formarea placentei este încetinită, iar acest lucru afectează nivelul hormonului hCG.

Citește și:

Dacă ți-a întârziat menstruația și te confrunți cu dureri abdominale severe este recomandat să mergi de urgență la medic. Sarcinile ectopice afectează aproximativ 1 din 40 de sarcini și pot fi fatale; 9% dintre decesele apărute în sarcină sunt cauzate de sarcina ectopică.

Ai hormoni hCG după naștere sau pierderea sarcinii

Majoritatea pierderilor de sarcină au loc în primele 13 săptămâni. După ce ai născut sau ai pierdut sarcina, nivelul hCG din corp este ridicat timp de câteva luni. Acest lucru se datorează faptului că o porțiune a placentei poate rămâne în corp și continuă să producă hormon hCG.

În ceea ce privește testele de sarcină, este foarte important să urmezi cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj și să îți cunoști propriul ciclu menstrual. Totuși, în cazul în care continui să obții rezultate fals negative și crezi că ești însărcinată este recomandat să mergi la medic. Acesta îți va recomanda teste care detecteaza HCG din sange, un test mult mai precis, va masura nivelul progesteronului sau va efectua o ecografie pentru aprecierea instalarii sarcinii, sau va stabili dacă lipsa menstruației este legata de un alt motiv.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
26 Septembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.