Setari Cookie-uri

Totul despre colon iritabil

Sindromul intestinului iritabil (SII) este un grup de simptome - care includ durere sau disconfort la nivelul abdomenului și modificări ale modelelor de mișcare a intestinului - care apar împreună.

Medicii numesc IBS o tulburare funcțională gastro-intestinală (GI). Tulburările funcționale ale GI apar atunci când tractul GI se comportă într-un mod anormal, fără dovezi de deteriorare datorate unei boli.
Simptomele colonului iritabil

Cele mai frecvente simptome ale sindromului de colon iritabil (IBS – irritable bowel syndrome) includ durere sau disconfort în abdomen și modificări ale frecvenței apariției scaunelor sau a aspectului scaunelor. Durerea sau disconfortul din sindromul de colon iritabil pot avea senzația de crampe și pot avea cel puțin două dintre următoarele:

*Durerea sau disconfortul se îmbunătățesc după un scaun.

*Observați o schimbare în cât de des aveți un scaun.

*Observați o schimbare în modul în care arată scaunele.

Citește și:

IBS este o tulburare cronică, ceea ce înseamnă că durează mult, adesea ani. Cu toate acestea, simptomele pot să apară și să dispară. Este posibil să aveți IBS dacă:

*Ați avut simptome de cel puțin trei ori pe lună în ultimele trei luni.

*Simptomele tale au început pentru prima dată acum cel puțin șase luni.

Persoanele cu IBS pot avea diaree, constipație sau ambele. Unele persoane cu IBS au doar diaree sau numai constipație. Unele persoane au ambele simptome sau au diaree uneori și constipație alteori. Oamenii au adesea simptome la scurt timp după ce au luat masa.

Alte simptome ale sindromului de colon iritabil includ următoarele:

*balonare

*senzația că nu ai terminat defecarea la ridicarea de pe vasul de toaletă

*mucus albicios în scaun

Femeile cu IBS au adesea mai multe simptome în timpul perioadelor menstruale.

Citește și:

Deși IBS poate fi dureros, IBS nu duce la alte probleme de sănătate sau nu vă afectează tractul gastro-intestinal (GI).

Diagnotiscul colonului iritabil

Este posibil ca medicul dumneavoastră să poată diagnostica sindromul intestinului iritabil (IBS) pe baza unei analize a istoricului medical, a simptomelor și a examenului fizic. De asemenea, medicul dumneavoastră poate cere anumite teste.

Pentru a diagnostica IBS, medicul dumneavoastră va face un istoric medical complet și va efectua un examen fizic.

Istoricul medical

Istoricul medical va include întrebări despre următoarele lucruri:

*simptomele dumneavoastră

*antecedente familiale de tulburări ale tractului gastro-intestinal (GI)

*infecții recente

*medicamente

*evenimente stresante legate de debutul simptomelor

Medicul dumneavoastră va căuta un anumit tipar în simptomele dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate diagnostica IBS dacă aveți următoarele simptome:

Citește și:

*simptomele dvs. au început cu cel puțin șase luni în urmă

*ați avut dureri sau disconfort abdominal de cel puțin trei ori pe lună în ultimele 3 luni

*urerea sau disconfortul abdominal are două sau trei dintre următoarele caracteristici:

a. Durerea sau disconfortul se îmbunătățesc după defecare.

b. Observați o schimbare în cât de des aveți scaun.

c. Observați o schimbare în modul în care arată scaunele.

Examen fizic

În timpul unui examen fizic, medicul dumneavoastră face de obicei următoarele lucruri:

*verifică balonarea abdominală

*ascultă sunete în abdomen folosind un stetoscop

*atinge abdomenul pentru a verifica sensibilitatea sau durerea

În majoritatea cazurilor, medicii nu trebuie să efectueze teste pentru diagnosticarea IBS. Medicul dumneavoastră poate efectua un test de sânge pentru a verifica alte afecțiuni sau probleme. Medicul dumneavoastră poate efectua mai multe teste pe baza rezultatelor testului de sânge dacă aveți următoarele:

Citește și:

*antecedente familiale de boală celiacă, cancer de colon sau boală inflamatorie a intestinului

*febră

*anemie

*sângerare din rect

*pierdere în greutate

Teste de sânge

Medicii folosesc teste de sânge pentru a verifica condițiile sau problemele, altele decât IBS care au simptome asemănătoare

Test de scaun

Medicul dumneavoastră vă va oferi un recipient pentru recoltarea și păstrarea unei probe de scaun. Veți primi instrucțiuni despre unde să trimiteți pentru a verifica dacă există sânge sau paraziți. Medicul dumneavoastră vă poate verifica, de asemenea, sângele în scaun examinându-vă rectul în timpul examenului fizic.

Sigmoidoscopie flexibilă

Sigmoidoscopia flexibilă este o procedură care folosește un tub flexibil, îngust, cu o cameră ușoară și mică (numită sigmoidoscop) la un capăt pentru a privi în interiorul rectului și colonului inferior.

Citește și:

Această procedură poate prezenta semne de afecțiuni sau probleme în tractul gastro-intestinal inferior. În timpul procedurii, medicul poate face o biopsie.

Colonoscopie

Colonoscopia este o procedură care folosește un tub lung, flexibil, îngust, cu o cameră ușoară și mică (numită colonoscop) la un capăt pentru a privi în interiorul rectului și colonului.

Colonoscopia poate observa țesutul iritat sau inflamat, ulcere, polipi și cancer. Un specialist instruit efectuează această procedură.

Tratamentul colonului iritabil

Deși sindromul intestinului iritabil (IBS) nu are un remediu, medicul dumneavoastră poate gestiona simptomele cu o combinație de dietă, medicamente, probiotice. Poate că va trebui să încercați câteva tratamente pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru dvs. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să găsiți planul corect de tratament.

Citește și:

Modificări în alimentație, dietă și nutriție

Modificările în alimentație, dietă și nutriție, cum ar fi urmarea unei diete FODMAP, vă pot ajuta să vă tratați simptomele.

Medicamente

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pentru ameliorarea simptomelor.

Laxative pentru a ajuta la constipație. Laxativele funcționează în moduri diferite, iar medicul dumneavoastră vă poate recomanda un laxativ potrivit pentru dvs.

Loperamida pentru a reduce diareea prin încetinirea mișcării scaunului prin colon. Loperamida este un antidiareic care reduce diareea la persoanele cu IBS, deși nu reduce durerea, balonarea sau alte simptome.

Antispasticele ajută la controlul spasmelor musculare ale colonului și la reducerea durerii abdominale.

Lubiprostona (Amitiza) pentru persoanele care au IBS cu constipație pentru a îmbunătăți durerile abdominale sau disconfortul și simptomele de constipație.

Linaclotide (Linzess) pentru persoanele care au IBS cu constipație pentru ameliorarea durerilor abdominale și creșterea frecvenței apariției mișcărilor intestinale.

Antibioticul rifaximină pentru a reduce balonarea prin tratarea creșterii bacteriene la nivelul intestinului subțire. Cu toate acestea, experții încă dezbat și cercetează utilizarea antibioticelor pentru tratarea IBS.

Urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră atunci când utilizați medicamente pentru tratarea IBS. Discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele reacții adverse și despre ce trebuie să faceți dacă le aveți.

Probiotice

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda probiotice. Probioticele sunt microorganisme vii - organisme minuscule care pot fi văzute doar cu microscopul. Aceste microorganisme, cel mai adesea bacterii, sunt ca cele care sunt prezente în mod normal în tractul GI. Studiile au constatat că administrarea unor cantități suficient de mari de probiotice, în special Bifidobacteria și anumite combinații de probiotice, pot îmbunătăți simptomele IBS. Cu toate acestea, cercetătorii încă studiază utilizarea probioticelor pentru tratarea IBS.

Puteți găsi probiotice în suplimente alimentare, cum ar fi capsule, tablete și pulberi, și în unele alimente, cum ar fi iaurtul.

Featured foto de la Emily frost via Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.