Setari Cookie-uri

Totul despre fibromialgie

Fibromialgia este o afecțiune cronică ce provoacă durere și sensibilitate în tot corpul.

Spre deosebire de artrită, acest lucru nu se datorează faptului că aveți probleme cu articulațiile, oasele sau mușchii. Se crede că este cauzată de faptul că sistemul nervos din creier și coloana vertebrală nu poate controla sau procesa semnale de durere din alte părți ale corpului.

Simptome

Principalele simptome ale fibromialgiei sunt:

*durere - s-ar putea să simți că ai durere care se răspândește în tot corpul, predominant în anumite părți - cum ar fi gâtul și spatele - senzație deosebit de dureroasă

*oboseală, și în general, senzația că nu ai energie

*somnul neodihnitor

*durere și rigiditate, care se simte adesea mai rău în timpul sau după activitatea fizică

Fibromialgia poate provoca, de asemenea:

*concentrare slabă

*stres, îngrijorare sau dispoziție scăzută

Citește și:

*furnicături, amorțeli sau umflături ale mâinilor și picioarelor

*dureri de cap

*sindromul picioarelor neliniștite - furnicături, senzație de disconfort la nivelul picioarelor, mai ales noaptea

*iritabilitate

*perioade menstruale dureroase

*diaree, constipație și dureri de stomac - uneori diagnosticate separat ca sindrom de colon iritabil (IBS)

*sensibilitate crescută la frig

*articulații și mușchi sensibili sau excesiv de sensibili.

Cauze

În prezent nu știm motivul exact pentru care oamenii suferă de fibromialgie. Dar pare să existe o legătură cu artrita, un eveniment traumatic și sănătatea mintală.

Fibromialgia nu este cauzată de leziuni sau vătămări corporale. Ea crește sensibilitatea terminațiilor nervoase, ceea ce înseamnă că ați putea simți durere din cauza unei mici presiuni sau lovituri minore.

Citește și:

O teorie este că afecțiunea este cauzată de probleme cu sistemul nervos central al unei persoane - care controlează toate senzațiile și mișcările pe care le face corpul.

Studiile au arătat că părți ale creierului care înregistrează durere reacționează diferit dacă aveți fibromialgie. Aceasta înseamnă că simțiți durere atunci când alte persoane simt doar discomfort.

Diagnostic

Fibromialgia poate fi uneori dificil de diagnosticat, deoarece simptomele variază de la o persoană la alta.

Există câteva simptome comune pe care medicul dumneavoastră le va căuta pentru a ajuta la diagnosticarea fibromialgiei, inclusiv:

*durere severă care a durat trei luni sau mai mult

*oboseală

*probleme cu memoria și înțelegerea.

Nu există teste de sânge, sau scanări specifice care să confirme diagnosticul de fibromialgie. Dar s-ar putea să vi se facă analize de sânge pentru a verifica pentru alte afecțiuni.

Citește și:

Multe simptome ale fibromialgiei sunt similare cu cele ale altor afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă, sindromul Sjögren și o glandă tiroidă subactivă.

Unele persoane pot fi diagnosticate și tratate pentru una dintre aceste alte afecțiuni. De asemenea, este posibil să aveți una dintre aceste afecțiuni, precum și fibromialgia.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera, de asemenea, un consult la:

  1. un reumatolog - un medic specializat în afecțiuni care afectează oasele, articulațiile și mușchii. Ei vă pot confirma diagnosticul.
  2. un kinetoterapeut - care poate sugera exerciții și tehnici de relaxare
  3. un psiholog clinic sau un consilier - care poate folosi metode precum terapia cognitiv-comportamentală (TCC) și mindfulness
  4. un terapeut ocupațional - care vă poate sfătui cu privire la cel mai bun mod de a desfășura activități zilnice și de a lucra
  5. o clinică de durere specializată sau un serviciu care vă poate ajuta să vă gestionați simptomele.

Tratamente

Citește și:

Există mai multe moduri în care simptomele pot fi gestionate.

În multe cazuri, fibromialgia poate fi diagnosticată și tratată de medicul de familie, fără a fi nevoie să consultați un specialist.

Ei vă pot sfătui cu privire la tratamente și terapii care abordează simptome specifice. Acestea pot include tratamente medicamentoase. Cu toate acestea, terapiile fizice și psihologice pot fi adesea un mod mai eficient de gestionare a fibromialgiei decât medicația.

Există, de asemenea, multe lucruri pe care le poți face pentru tine, care pot schimba modul în care starea ta are impact asupra vieții tale.

Terapii fizice

În funcție de modul în care vă afectează fibromialgia, medicul dumneavoastră vă poate îndruma către un kinetoterapeut sau terapeut ocupațional.

Citește și:

Fizioterapie

Fizioterapia poate ajuta la ameliorarea durerii fibromialgiei.

Fizioterapeuții sunt specialiști instruiți care vă pot ajuta să rămâneți activi. Ei vă vor arăta cele mai bune exerciții pentru întări mușchii fără a pune corpul sub prea multă tensiune.

Ceva atât de simplu, precum îmbunătățirea posturii, poate ajuta la durere. De asemenea, aceștia vă pot sfătui cu privire la tehnicile de relaxare, care pot fi la fel de importante ca exercițiile fizice atunci când aveți de-a face cu fibromialgia.

Tratamente medicamentoase

Medicamentele nu pot trata fibromialgia, dar vă pot ajuta să vă ameliorați simptomele. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda tratamentul medicamentos numai după ce ați încercat opțiuni precum exercițiile fizice, terapia psihologică sau acupunctura.

Citește și:

Înainte de a vă prescrie medicamente pentru tratarea durerii, medicul dumneavoastră va discuta despre beneficiile și riscurile începerii tratamentului medicamentos. Dacă aveți vârsta peste 18 ani, este probabil că vă vor încerca mai întâi pe un antidepresiv, cum ar fi:

*amitriptilină

*citalopram

*duloxetină

*fluoexetină

*paroxetină

*sertralină.

Antidepresivele sunt utilizate în mod regulat pentru a trata problemele de somn și durerea, precum și depresia. Când sunt utilizate pentru tratarea durerii, acestea sunt de obicei prescrise la o doză mai mică decât atunci când sunt utilizate pentru tratarea depresiei. Cu toate acestea, ele vă pot ajuta în continuare dacă starea dumneavoastră vă afectează starea de spirit.

În trecut, persoanelor cu fibromialgie li s-au prescris o varietate de tipuri diferite de medicamente, cum ar fi:

*gabapentina și pregabalina

*analgezice opioide, cum ar fi codeina, tramadolul și morfina

*analgezice compuse, inclusiv co-codamol și co-didramol

*paracetamol

*antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și naproxenul

*injecții cu steroizi.

Photo by Sasun Bughdaryan on Unsplash

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.