Setari Cookie-uri

Endometriomul sau chisturile de ciocolată - cauze și riscuri

Endometriomul (sau „chisturile de ciocolată”) – iată care sunt cauzele care duc la formarea acestor chisturi, simptomele care apar și ce implică tratamentul.

Endometriomul mai poartă denumirea de „chisturi de ciocolată”. Acestea sunt chisturi necanceroase, umplute cu lichid, care de obicei se formează profund în ovare. Își au numele de la aspectul lor brun, ca și cum ar fi ciocolată topită. Se mai numesc endometrioame ovariene.

Culoarea provine din sângele menstrual vechi și din țesutul care umple cavitatea chistului. Un „chist de ciocolată” poate afecta unul sau ambele ovare și poate fi unul singur sau pot fi mai multe chisturi. Chisturile de ciocolată apar la 20 – 40% dintre femeile care suferă de endometrioza. Endometrioza este o tulburare frecvența în care mucoasa uterului, cunoscută sub numele de endometru, crește în afara uterului și pe ovare, trompele uterine și alte zone ale tractului reproducător. Creșterea excesivă a acestei captuseli provoacă dureri severe și uneori duce la infertilitate.

Citește și:

Citeste continuarea pe MamiSiCopilul

Photo by Maria Georgieva on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
7 Octombrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.